To może teraz trochę z praktyki użytkownika wszystkich modeli RS (718, 911)
Zarówno Spyder RS jak i GT4 RS to świetny samochód na co dzień pod warunkiem, że:
-
poruszasz się po dobrej jakości nawierzchni,
- masz "łatwy" parking,
- nie jesteś w stresie i pośpiechu,
- nic nie rozprasza Twojej uwagi poza jazdą,
- jest dobra pogoda,
Spyder RS vs GT4 RS:
zawieszenie - jest nieco mniej twarde ale to nie jest znacząca różnica, raczej kosmetyczne odczucia
głośność - bardzo podobnie, niuanse
reszta - poza dachem analogicznie
Reasumując, przy spełnieniu powyższych warunków gdy masz luźniejszy dzień obydwa dadzą wiele frajdy, a szczególnie bez dachu nad głową i stanowią bardzo fajną alternatywę dla roboczego wozidła. Najważniejsze z tego według mnie to stan nawierzchni. Na dziury, wertepy szkoda tych aut, stresu i nerwów. Gdy drogi odpowiednie to jest jędrnie, zwarto, responsywnie tak jak lubię, a w żadnym wypadku zbyt twardo. Obydwa najlepiej sprawdzają mi się gdy mam przewidywalny, luźniejszy dzień roboczy oraz na weekendowe pojeżdżawki. Który dla kogo lepszy zależy wyłącznie od indywidualnych preferencji użytkownika.
Ceny, sytuacja rynkowa:
jeśli chodzi o faktycznych użytkowników to cieszmy się, że sytuacja znormalniała i zamiast my stać w kolejce to auta czekają na nas, wreszcie! Rozumiem, że dla rzesz spekulantów i "okazjonalistów" czasy nadeszły gorsze ale dla mnie całkowicie normalna sytuacja to następująca: potrzebujesz, kupujesz, używasz a to kosztuje między innymi amortyzację co oznacza, że w końcu auta trafiają we właściwe ręce tych, którzy z nich faktycznie korzystają. Oby jak najdłużej ten stan się utrzymał.
Jeśli ktoś potrzebuje informacji bądź opinii na temat każdego modelu z serii GT w praktyce chętnie pomogę.