Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 11.06.2025, 21:17 

Hej,

od niedawna jestem posiadaczem 986 z 98 roku. Być może ktoś z Was będzie w stanie mi jakoś pomóc/odpowiedzieć na moje drobne problemy.

Mam tylko jeden kluczyk, ale niestety nie działa pilot. Bateria jest nowa. Centralny zamek działa z wkładki w drzwiach. Czy jest jakaś procedura programowania?

Druga sprawa jest dość dziwna, a mianowicie licznik przebiegu dziennego samoczynnie się kasuje. Czy ktoś z Was miał podobny problem? Szczerze przyznaję, że pierwszy raz spotkałem się z czymś takim, a miałem w życiu już kilkadziesiąt aut.

PostNapisane: 11.06.2025, 21:39 

Jest tutaj kolega Qbak
Pisz do niego na PW - nie wiem czy w tematach elektroniki jest w stanie pomóc , ale w temacie problemów i części które byś potrzebował - zawsze można na niego liczyć.
Powodzenia w przygodzie z Porsche !

PostNapisane: wczoraj, 8:47 

Nie pamiętam już dokładnie ale spróbuj włożyć kluczyk do drzwi i przekręcić + przytrzymaj wtedy przycisk otwierania na pilocie...

PostNapisane: wczoraj, 13:11 

Nr klubowicza: 769
- Pierwsza sprawa czy pilot działał i przestał czy nigdy u Ciebie nie działał.

- Sprawdź czy pilot miga na czerwono wolno czy normalnie (ok 2x na sek) - jeżeli wolno - śmietnik

- Często w boxach zalewa się moduł komfortu (jest pod siedzeniem kierowcy) - zobacz czy nie jest podlany - to może powodować też problemy z kasowaniem przebiegu

- Kasowanie przebiegu to brak zasilania na zegarach stałego. Należy wyjąć daszek z zegarami i sprawdzić wtyczki czy się nie wysunęły - niestety obudowy wtyczek ze starości się biodegradują i rozpadają w rękach.

Obrazek
Porsche 911 SC M Targa `79 Turbo look
Porsche 911 996.2 3.6 Coupe Aero kit
Porsche 718 2.0T `17
Porsche 986 Boxster 2.7 `00
Corrado VR6 3.0 Turbo `92
i pare innych :)

PostNapisane: wczoraj, 14:15 

Wcześniej pilot działał, ale tylko w losowych momentach - częściej nie działał, ale kilka razy udało mi się otworzyć i zamknąć auto. Po całkowitym rozładowaniu akumulatora całkowicie przestał działać.

Czerwona dioda na pilocie miga bardzo szybko po naciśnięciu przycisku.

Zerknę na ten moduł pod fotelem kierowcy oraz wyjmę daszek z zegarami, może uda mi się coś tam wyłapać.
Generalnie to kasowanie licznika przebiegu dziennego następuje każdorazowo po otwarciu drzwi kierowcy.

PostNapisane: wczoraj, 17:34 

Też mam ten numer że po zgaszeniu auta i ponownym odpaleniu gubi przebieg kasowany. Gdy jest zima to prawie zawsze a latem często trzyma wynik dłużej. Te auta nie lubią dłuższych przestojów i rozładowanych aku i dlatego problem z pilotem .ogólnie dorabianie pilota jeśli nie masz takiego kodu liczb w dokumentach to dość droga zabawa.

PostNapisane: dzisiaj, 9:25 

Niestety moje auto stało kilka miesięcy z całkowicie rozładowanym akumulatorem.

Sprawdziłem moduł komfortu pod fotelem i nie ma śladów zalania. Wykładzina jest sucha, nie zauważyłem żadnych zacieków.

Co do pilota to procedura "przypisania" znaleziona w internecie niestety nie działa. Z wkładki w drzwiach centralny zamek wraz z alarmem normalnie działają.

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]