Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Poszukuje 987 S
PostNapisane: 4.05.2018, 16:15 

Witam wszystkich
Rozpoczynam poszukiwania Boxster S 987 , budżet ok 100tys.
Jestem nowicjuszem w temacie
Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki
Który rocznik , czy to ma znaczenie ?
Który silnik ma najmniej usterek ?
Czy warto interesować się autami z USA ?
Która która skrzynia , czy lepiej manual (tu można przekraczać obroty i katować silnik ) , czy automat ( trwałość skrzyni ?? )

Z góry dzięki za porady

PS. Czy ktoś może oglądał poniższe 3 egzemplarze czy warto się nimi zainteresować ?

https://www.otomoto.pl/oferta/porsche-b ... b55ae22ce3

PostNapisane: 4.05.2018, 22:49 

Z tego co wiem to silniki po lifcie (modelowo 2008) powinny być bardziej wytrzymałe.
Automat czy manual to kwestia Twojej preferencji, ale przed liftem (gdzie weszło PDK) będzie wolnieszy w automacie (co mi osobiście nie przeszkadza, ale sporo osób powie Ci co innego).
Z tych co pokazałeś, to ten z Bydgoszczy wygląda super. Cena ok (jeszcze do negocjacji) i ma chrono sport (fajny dodatek). Ja bym go na Twoim miejscu sprawdził i jeśli jest wszystko ok to brał. Jedyne co mi się na pierwszy rzut oka w nim nie podoba, to nudny kolor. Ale u nas Ciężko o coś nie ze skali szarości.

PostNapisane: 5.05.2018, 10:19 

Ja też bym oglądał tego z Bydgoszczy.

Z USA prawie wszystkie auta trafiają po szkodach/niesprawne. Chociaż w latach zwłaszcza 2004-2008 sporo aut salonowych było ściąganych do polski z uwagi na kurs zielonego. Jako plus można zamówić raport i jakkolwiek sprawdzić stan. Minus licznik "analogowy" masz w milach, co dla wielu osób na wstępie dyskwalifikuje egzemplarz do oglądania.

Skrzynia? Jeżeli auto do jazdy rekreacyjnej (miasto, autostrada), to moim zdaniem automat. Jeżeli chcesz jeździć na tor czy górskie wycieczki manual. Oczywiście manual w mieście też się sprawdzi. Jeżeli dany egzemplarz podpasuje Ci, to i tak warto podjechać na serwis na serwis przedzakupowy. Kosz rzędu kilkuset zł, ale masz pewność, że wiesz za co płacisz, nawet w automacie możesz mieć zajeżdżony silnik (gładzie) albo co trzeba poprawić.

Pozdrawiam,
Marcin

PostNapisane: 5.05.2018, 10:36 

Czy ten box z Bydgoszczy, to jest przypadkiem forumowicza, który ostatnio kupił 911 GTS Cabrio? Nick, chyba wojtekbyd.

PostNapisane: 5.05.2018, 12:36 

Dziękuje za wszystkie podpowiedzi :)
W sumie szukam auta na górskie wycieczki , wiec wolny automat może nie do końca się sprawdzić. Ale z tego co piszecie warto zobaczyć tego z Bydgoszczy Może trzeba się przekonać na własnej skórze czy ten automat da rade :)

Mam jeszcze pytanie , jak i gdzie najlepiej sprawdzić tego typu auto przed zakupem ?

PostNapisane: 12.05.2018, 23:13 

Witam.Tak to moje auto,niestety już sprzedane ,niestety do Niemiec ale za to nowy właściciel przemiły.Zobaczył papiery ,oglądnął auto ,nawet nie chciał się przejechać ,musiałem Go namawiać(auto według mnie na 11 lat było super) .W przeciwieństwie do rodaków którzy kopali w oponkę i narzekali na opony (z 2009 roku)zderzak porysowany,dwie wgniotki od przemiłych parkujących obok .Przemyślenia nasuwają się same ,jest ich mnóstwo.....Ci chętni którzy pewnie jeszcze za rok i dłużej nie kupią będą mieli szanse kupić go w Niemczech ( nowy właściciel chce pojeżdzić 2 lata)od Niemca ,który budzi zaufanie itd... Pozdrawiam wszystkich obecnych i przyszłych posiadaczy Prosiaczków.

PostNapisane: 13.05.2018, 1:10 

Wojtekbyd napisał(a):
Witam.Tak to moje auto,niestety już sprzedane ,niestety do Niemiec ale za to nowy właściciel przemiły.Zobaczył papiery ,oglądnął auto ,nawet nie chciał się przejechać ,musiałem Go namawiać(auto według mnie na 11 lat było super) .W przeciwieństwie do rodaków którzy kopali w oponkę i narzekali na opony (z 2009 roku)zderzak porysowany,dwie wgniotki od przemiłych parkujących obok .Przemyślenia nasuwają się same ,jest ich mnóstwo.....Ci chętni którzy pewnie jeszcze za rok i dłużej nie kupią będą mieli szanse kupić go w Niemczech ( nowy właściciel chce pojeżdzić 2 lata)od Niemca ,który budzi zaufanie itd... Pozdrawiam wszystkich obecnych i przyszłych posiadaczy Prosiaczków.

A co jest nie na miejscu w zwracaniu uwagi na stare opony, ktore powinny byc czym predzej wymienione?

PostNapisane: 13.05.2018, 12:17 

Ci którzy widzieli te opony i mają z tym tematem doczynienia na codzień nie widzieli takiej potrzeby.

PostNapisane: 13.05.2018, 14:47 

Wojtekbyd napisał(a):
Ci którzy widzieli te opony i mają z tym tematem doczynienia na codzień nie widzieli takiej potrzeby.

Witam
Na wstępie gratuluje sprzedaży
Autko było ok , dziękuję za poświęcony czas na prezentacji .
Fajnie że trafiłem od razu na pasjonata ,a nie handlarza
Może jak to byłby kolejny, a nie pierwszy box którego oglądałem to decyzja byłaby podjęta szybciej .

Co do opon , to wiadomo że opony po 11 latach niezależnie od stanu bieżnika (tu był ok ), tracą swoje parametry .

Moje poszukiwania trwają dalej , ale punkt odniesienia już jest :)

Pozdrawiam z gorącego Krakowa
Tomek

PostNapisane: 13.05.2018, 19:47 
Członek Zarządu PCP

Nr klubowicza: 189
Z pewnością opony z 2009 nie powinny być powodem do dumy, zwłaszcza w sportowym aucie. A Niemiec nic nie powiedział bo zapewne je zmieni. A co do ponownego sprowadzenia do PL - świetny pomysł, akcyza już opłacona

Witek
będzie: chyba 718
było: 964 '91, 944 '85, 924 '85, 996 '02, 997S '09

http://www.komunikado.pl agencja public relations

PostNapisane: 14.05.2018, 15:37 

Witam.Zaistniała sytuacja z oponami świadczy,że auto było użytkowane rekreacyjnie do normalnej jazdy a nie upalane na torze ,co uważam za zaletę dla przyszłego właściciela i tylko w tym kontekście poruszyłem ten temat.Pozdrowienia dla Kolegi z Krakowa.

PostNapisane: 14.05.2018, 18:07 

Moze warto kawałek o oponach wydzielić do oddzielnego wątku?

Odnośnie samych opon... w skrócie, 6 lat na aucie i pasuje wymienić. I czas liczymy od momentu napompowania opony.

Powyższe za linkiem:
https://www.thoughtco.com/the-science-o ... ng-3234377

Ja ogólnie się tego trzymam, choć kiedyś pirelli omal mnie nie zabiły. Kilka lat temu na początek sezonu letniego założyłem 4-letnie opony pirelli p7 225/45/17 na tył (z przodu miałem Bridgestone), jak zmieniłem po sezonie na zimowe, opony z tylnej osi były rozwarstwione na styku bieżnika z bokiem opony. Obie od środka, tak ze bez zdjęcia kola lub włożenia głowy pod auto nie było tego widać. Normalnie druty z osnowy było widać. Z autem napewno było wszystko ok bo miałem je od nowości przez 8 lat, a teraz dalej jest w rodzinie. Zdarzyło mi się wielokrotnie jechać na nich blizej 200 niż 100... wniosek, nawet młode opony należy kontrolować co miesiąc, dwa.

PostNapisane: 14.05.2018, 20:41 

Miałem tą samą sytuację dwa lata temu w drugim aucie ,ten sam rozmiar,też opona Pirelli,opona nowa ,przejechane 50 tys. km.

PostNapisane: 9.06.2018, 8:32 

Witam
Czy ktoś oglądał , zna to auto

PostNapisane: 16.06.2018, 10:26 

Czy ktoś zna tego boxstera?
https://www.otomoto.pl/oferta/porsche-b ... AmiKX.html

PostNapisane: 18.06.2018, 20:56 

Romanesku napisał(a):
Byłem oglądałem, całe malowane .Ale lakier 220-240 m . więc raczej nie bite . U nas drugi lakier odrazu jest traktowany jako powypadkowy , na zachodzie to normalka. Brak książki serwisowej na minus , reszta jest ok . Ja zrezygnowałem ale jeśli ktoś chce iść na kompromis to można kupować.

Wysłane z mojego SM-T819 przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: 18.06.2018, 21:00 

Ogloszenie
http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=7377757361
Z USA, właściciel nie chce podać numeru vin ani raportu z carfax który ponoć ma .
Więc jak dla mnie dyskwalifikacja w przedbiegach .

PostNapisane: 18.06.2018, 21:14 

Nr klubowicza: 712
Romanesku napisał(a):
Ogloszenie
Z USA, właściciel nie chce podać numeru vin ani raportu z carfax który ponoć ma .

Mi odpisał miesiąc temu, dostałem zdjęcie faktury z ASO Porsche, gdzie był numer VIN. Tylko, że na fakturze był Boxster 2.9, więc dla mnie dziwne...

981 Boxster GTS

PostNapisane: 18.06.2018, 21:17 

Śliski temat, z daleka.
Johnny napisał(a):
Romanesku napisał(a):
Ogloszenie

Mi odpisał miesiąc temu, dostałem zdjęcie faktury z ASO Porsche, gdzie był numer VIN. Tylko, że na fakturze był Boxster 2.9, więc dla mnie dziwne...

PostNapisane: 21.10.2018, 10:42 

Witam
dla mnie temat zamknięty , 987.2 S na pokładzie :D
Pozdrawiam

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]