Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 3.08.2011, 11:17 

Nr klubowicza: 164
A ja nie jestem zaskoczony bo miałem podobny przypadek przy wymianie silnika w boxsterze i tez organizował to serwis w Poznaniu.
Dlatego zachecalem kolegę do otwartego kontaktu z nimi.
W moim przypadku pomógł tez szef serwisu w Katowicach którego tez mogę polecić. Niestety tylko szefa bo serwis mnie strasznie zawiódł.

U mnie: nie dokrecili stabilizatora, osłony termicznej, uszkodzonego amortyzatora ... Ale zapewniali mnie dwa razy ze wszystko jest ok, ze to co napie.... to stuki od klocków hamulcowych i podstemplowali przegląd gwarancyjny!
Fakturę wystawili bezbłędnie... Chociaż muszę jeszcze i to sprawdzić bo mam na fakturze czujniki do hamulców a przy moich klockach są niepotrzebne bo nie współpracują z nimi...
Będę jeździł do Poznania od tej pory

Jurek

Tytuł:
PostNapisane: 3.08.2011, 13:29 

CeBe napisał(a):
....Druga sprawa to w świetle prawa rękojmia obowiązuje 1 rok od momentu wydania przedmiotu sprzedaży...

Ręce nogi opadają ... ;o(

Może nie w temacie, ale drodzy Panowie, skąd wzieliście tą RĘKOJMIĘ !!!
Tzw. 'rękojmia" jako uwczesny substytut gwarancji obowiązywała w epoce realnego socjalizmu ... do 2002r. Od wielu lat w naszym kraju obowiązują Ustawy Konsumenckie regulujące stosunki sprzedawca - klient. Tak na skróty napiszę, że nie ma w niej mowy o żadnej "rękojmi".
Jest natomiast o "zgodności towaru z umową" - 2 lata, oraz o gwarancji którą udziela sprzedawca/importer/producent na okres jaki sam zechce i na zakres napraw jaki w gwarancji sam deklaruje.
W praktyce oznacza to, że producent/sprzedawca może udzielić gwarancji na 1 dzień, na jeden miesiąc, na rok, lub na 5-100 lat i oznaczyć samodzielnie zakres/procedurę wykonywanych napraw.
Do udzielania gwarancji nikt nie jest zobligowany żadną ustawą bądz innymi przepisami. Jest to tylko dobra wola sprzedawcy/importera/producenta ... oczywiście ogólnie oczekiwana w jak najszerszym zakresie przez klientów/konsumentów.
Natomiast każdego sprzedawcę obowiązują przepisy dot. "zgodności towaru z umową" i na tej podstawie każdy klient/konsument ma prawo do usunięca wady w okresie 2 lat od daty zakupu towaru.
W świetle obecnych ustaw nie ma już prawnej definicji "rękojmi"... "na1 rok ".
http://wiih.ibip.wroc.pl/public/?id=2200

Tak jaszcze na marginesie ... zazwyczaj gdy klient powołuje się na Warunki Gwarancji to sam sobie strzela w stopę. Bowiem najczęściej są one mniej korzystne niż korzyści płynące z powoływania się na zapisy o "zgodności towaru z umową".

S.

Tytuł:
PostNapisane: 3.08.2011, 13:51 
Klubowicz

Nr klubowicza: 062
Z tego co pamiętam, to rękojmia nie działa od 2003 roku i dotyczy to konsumentów/osób fizycznych. W przypadku firm/osób prawnych działa nadal. Ustawa wyłaczyła ze stosowania art. Kodeksu Cywilnego ale w odniesieniu do osób fizycznych.

Staszek

958

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]