Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 11.04.2010, 12:36 

Na początku przepraszam, że temat nie dotyczy stricte Porsche, ale bratniej marki VW :)

Chciałbym prosić o pomoc w następującej sprawie.
Wymieniłem w moim VW Touareg szybę przednią. Została rozbita przez spadający lód z dachu.
Szybę wymieniono na nową w serwisie VW. Problem jednak pozostał. Nowo założona szyba zniekształca obraz. JEst takie wrażenie jak się patrzy jakby wszystkie krawędzie czy intensywne kolory lekko się poruszały. Jeden z fachowców nazwał to efektem "skórki pomarańczy" Po długotrwałej walce z serwisem, bo rzekomo nikt tego z serwisu nie widział, a ja i wszyscy moi znajomi owszem szybę wymieniono.
Drugą założono i niestety jest dokładnie to samo. Od razu urzprzedzam, z moim wzrokiem wszystko ok. Zresztą nie tylko ja to widzę. Przeszkadza mi to strasznie.
Będę to reklamował ponownie, ale wiem że lekko nie będzie.
Czy ktoś z Was się spotkał z takim problemem? Acha, jeszcze jedno, szyba nie jest ogrzewana. Dajcie znać proszę czy coś takiego kogoś z Was to spotkało.
pozdrawiam,

Adam

Tytuł:
PostNapisane: 11.04.2010, 12:56 

Nr klubowicza: 039
Może po prostu fabrycznie jest zabezpieczona jakąs powłoką ,którą należy dokładnie umyć( usunąć)
Również od środka....inaczej tego nierozumiem a wymieniałem wiele razy szyby...

968 - out
912
996 - out

Tytuł:
PostNapisane: 11.04.2010, 12:58 

jurek968 napisał(a):
Może po prostu fabrycznie jest zabezpieczona jakąs powłoką ,którą należy dokładnie umyć( usunąć)
Również od środka....inaczej tego nierozumiem a wymieniałem wiele razy szyby...

Też dziś o tym pomyślałem, bo rzeczywiście od środka jej nie myłem. Niemniej Panowie serwisanci z ASO VW powinni wiedzieć :)

Tytuł:
PostNapisane: 11.04.2010, 23:09 

umylem, bardzo dokładnie, nie pomogło :-(

Tytuł:
PostNapisane: 11.04.2010, 23:15 

Może jakaś wadliwa partia? :?
Nie można sprawdzić przejrzystości szyby przed montażem?

Tytuł:
PostNapisane: 2.05.2010, 21:46 

Nie wiem, czy temat aktualny.
Z szybami samochodowymi mam do czynienia od 93 r i z takim opisem sprawy nie spotkałem się. Tzn. mam na myśli: "JEst takie wrażenie jak się patrzy jakby wszystkie krawędzie czy intensywne kolory lekko się poruszały. Jeden z fachowców nazwał to efektem "skórki pomarańczy"" Wierzę natomiast, że szyba może zniekształcać obraz i wiem, że sprzedawca może się przed tym bronić. Może być również tak, że cała partia szyb jest wadliwa. Pytanie tylko, czy obraz jest zniekształcany w polu widzenia, czy przy krawędziach (do 10 cm od nadruku - czarny pas z kropkami dookoła szyby). Jeżeli przy krawędzi, to nie jest to wada (choć mnie też to wkurza), ale jeżeli szyba zniekształca obraz w polu widzenia, to jest to ewidentna wada. Temat niełatwy, ale jest wiele sposobów by osiągnąć cel. Od rzeczowej, konkretnej argumentacji tak, żeby wiedzieli, że nie odpuścisz, przez rzecznika konsumentów (tylko dla osób fizycznych - nie firmy), rzeczoznawców (chociaż po moich doświadczeniach z obu stron mam bardzo mieszane odczucia), aż po sąd. Można też wysłać szybę do ekspertyzy do fabryki szyb. Myślę, że mogę w tym temacie pomóc. Myślę, że mogę, bo nigdy nie ćwiczyłem ekspertyzy szyby "z zewnątrz".
W tym momencie wykorzystałbym wiedzę o takiej możliwości w rozmowie z serwisem oraz dodałbym, że na czas, kiedy auto będzie u nich stało bez szyby, wynajmę odpłatnie auto. Oczywiście wszystko na piśmie. Moim zdaniem taka argumentacja powinna wystarczyć. A jeżeli chodzi o oględziny szyby przed montażem, to jest to jak najbardziej możliwe. Ja bym z tego skorzystał mimo, że może to zadziałać jak broń obosieczna.

Jakby co, pisz PW.

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]