Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 20.04.2014, 11:30 

Nr klubowicza: 942
Witam wszystkich ! Jestem laikiem w dziedzinie Porsche, tzn. jeszcze nigdy żadnego nie miałem,jestem pasjonatem marki BMW i użytkowałem głównie auta serii Z, teraz jednak przymierzam się do zakupu pierwszego Porsche w życiu, konkretnie interesuje mnie ten egzemplarz, ponieważ mam do niego niedaleko :
http://olx.pl/oferta/porsche-boxster-ka ... dcfd092e29
http://otomoto.pl/porsche-boxster-2-5-2 ... 23343.html
Auto przed ewentualnym zakupem oczywiście dokładnie bym sprawdził, jednak chciałbym abyście zwrócili mi uwagę na to co w aucie nie pasuje, bądź na pierwszy rzut oka budzi podejrzenia,gdyż na pierwszy rzut oka oprócz nierealnego przebiegu wobec zużycia foteli nie pasuje mi również brak spryskiwaczy przy ksenonach...
Proszę was o pomoc i radę, wiem że to auto sporego ryzyka i będę musiał dokładnie przyjrzeć mu się na żywoi posprawdzać,ale liczę że mnie nakierujecie.
Pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: 21.04.2014, 12:46 

Ponad 200 wyświetleń i żadnej odpowiedzi - wspaniale, nikt nie raczył nawet zerknąć na boxtera i napisać paru zdań, ponad to co sam uczyniłem.
Wasza otwartość jest wielka.
Dziękuję serdecznie za pomoc.

Tytuł:
PostNapisane: 21.04.2014, 12:54 
Członek Zarządu PCP

Nr klubowicza: 189
Może trochę świątecznego luzu? Zapytałeś w święta, odczekałeś całe 25 godzin i się obrażasz.

Witek
będzie: chyba 718
było: 964 '91, 944 '85, 924 '85, 996 '02, 997S '09

http://www.komunikado.pl agencja public relations

Tytuł:
PostNapisane: 21.04.2014, 13:53 

Nie obrażam się, jednak jak sam zauważyłeś mamy święta, nie przeszkadzało to wielu osobom wyświetlić temat, więc pewnie z jego treścią również się zapoznawały, a mimo to nikt nie pokusił się o napisane nawet paru słów oprócz ciebie, a auto jest na tyle tanie i ryzykowne przez swą dostępność cenową, że nim pojadę je sprawdzić od strony blacharskiej i od spodu to warto byłoby aby ktoś, kto zna się na Porsche wypowiedział się co w nim nie pasuje na pierwszy rzut oka, czego postronny nie dostrzeże.

Tytuł:
PostNapisane: 21.04.2014, 14:03 
Członek Zarządu PCP

Spryskiwaczy brak, bo to zapewne ksenony z Chin ;) Przebieg na 99% nierealny, może po prostu ktoś zapomniał dodać 1 przed 60 tys. ;) Lampy tył wyglądają słabo. Więcej niech napiszą eksperci od Boxsterów - ja nigdy takiego auta nie miałem.

Witek

Tytuł:
PostNapisane: 21.04.2014, 15:24 

auto do oplat ,czyli dojdzie akcyza 18,6% wiec duzo wiecej niz podaje sprzedawca,plus inne oplaty I juz nie wyjdzie tak rozowo, do 40 tys mozna kupic, jak troche poszukasz, dobre 2,7 albo nawet S-ke

Tytuł:
PostNapisane: 21.04.2014, 19:19 
Klubowicz

cember666 ... nie kumam podejscia jakie reprezentujesz ... jestes tu nowy a od razu atakujesz inne osoby ze odwiedzily twoj watek i nie wyjasnily w ciagu jednej doby twoich przedogledzinowych watpliwosci ... owszem ludzie maja w swieta mniej czasu i owszem ludzie czesto (choc nie zawsze) nie wypowiadaja sie na temat aut o ktorych nie maja zdania badz porownania .. nie wspomne ze sam nawet nie przywitales sie zgodnie z zasadami obowiazujacymi na forum (w odpowiednim watku) a w w zamian masz typowo roszczeniowe podejscie. Slaby start... :roll:

Tytuł:
PostNapisane: 21.04.2014, 19:48 

AS ALWAYS nie musi to o niczym swiadczyc, ALE ten box juz od dawna wisi czyli albo cos jest faktycznie nie tak, albo zwyczajnie nikomu nie przypadl do gutu i nikt go nie ogladal. Na pierwszy rzut oka to oczwyste ze to sa pseudoksenony. Ksenon wystepowal tylko w soczewce i ze spryskiwaczami, nigdy w takiej formie jak np stare mercedesy (czyli ryflowane reflektory z ksenonem). Zderzak przedmi z maska masakrycznie nie gra, zwroc na to uwage bo przy TAKIM aucie, KAZDĄ szpare widac 100x bardziej niz na innych, naprawde rzuca sie to bardzo w oczy od pierwszej sekundy. Wiec sprawdz sobie dokladnie przod auta dlaczego ten zderzak jesst tak zdefomowany- czy ktos wcofal w niego na parkingu- bo takich rzeczy nie unikniesz, czy nie udalo sie juz go blacharzom naciagnac :D
Prawe drzwi pod lusterkiem maja dosc duze wgniecenie- widac to na ogloszeniu z otoMoto na zdjeciu 3 i 4. Nie widac dokladnie na zdjeciu ale przedni prawy dolny plug jest chyba urwany- CHYBA. A z tego co wiem to nie da sie go dokupic, ale to tez moze byc tylko wymysl.
Za przednim prawym kolem prog wyglada na podgiety wiec zobacz na ile powaznie to wyglada, i jak stare to uszkodzenie jest, czy np w srodku progu mogla pojawic sie korozja.
Zdjecie jest prawie centralnie z przodu i wg mnie widac roznice w szparach miedzy dwoma blotnikami a maska, niech inni zweryfikuja bo moge sie mylic.
Niestety ale to takie auto gdzie masz wcisnac nos DOSLOWNIE WSZEDZIE, uzgodnij to lepiej ze sprzedajacym czy nie bedzie mial nic przeciwko jak wytargasz wykladziny z obu bagaznikow i tak samo plastiki pod maska, to 30 sekund je odkrecic (sruby torx) a bedziesz bardzo duzo widzial. Kielichy itd, a moze nawet wyjdzie ze przerobiony anglik. Nigdy nic nie wiadomo.
Bardzo wazne zebys sprawdzil kazdy przycisk, spojler tylny ktory otwiera sie przyciskiem p olewej stronie od pedalu sprzegla, DACH! nie otwieraj go raz czy dwa, otworz go 5-6 razy i za kazdym razem musi chodzic idealnie. Bo inaczej bedzie Cie czekala w najlepszym wypadku kalibracja (to proste, ale skoro mowisz ze jestes laikiem...), a w najgorszym wypadku grube $$$.
SPRAWDZ VIN, masz 5 miejsc ktore bardzo szybko sprawdzisz:
lewy przedni rog szyby czolowej,
na masce od strony wewnetrzej powinna byc papierowa naklejka z VIN'em,
pod maską przednią po prawej stronie w podszybiu, w plasitku bedziesz mial taki maly prostokącik- zajrzyj przez niego a zobaczysz kolejny numer VIN.
Rowniez pod przednia machą, odkrec w palchac trzy plastikowe kolki lewej strony tapicerki i tam rowniez jest wybity numer VIN
No i ostatni o ktorym wiem jest na prawym progu jak otworzysz drzwi.
To 5 takich miejsc gdzie w sekund sprawdzisz czy CHOCIAZ TE elementy są fabryczne.
Licz sie z tym ze kazdy najmniejsza duperela do tego auta nie jest tania. Dobre tarcze czy klocki troche kosztuja nie wspominajac o zawieszeniu (np amortzatory +/- 2000zl). klocki spoko bo po 150zl kupisz Brembo. Tarcze normalnej jakosci jak dobrze pamietam 600zl sztuka, cos w tych okolicach.
Jesli chodzi o silnik to tam jest DUZO do sprawdzania wiec MUSISZ wjechac na kanal i tak samo rozbebeszyc go i zobaczyc silnik od gory. A na temat tego to jest mnostwo informacji ktore ja tez moge poprzekrecac, bo sam sie radzilem naszych forumowych mechanikow wiec lepiej jak oni Ci pomoga :)

P.S. nie wspominam o ramkach rejestracji, nie rozumiem co kims kierunje zeby na porsche miec takie, nawet jesli to jego firma. To mysle ze przy Porsche to odstrasza:)

Tytuł:
PostNapisane: 21.04.2014, 20:01 
Członek Zarządu PCP

No i kolejna sprawa - niezasłonięty kawałek tablicy - widać na nim D, a auto niby z Włoch.

Witek

Tytuł:
PostNapisane: 21.04.2014, 20:06 

Wiewior bardzo dziękuję, de facto na taki post liczyłem, raz jeszcze dziękuję za odzew z Twojej strony!
yoshi masz rację, jednak już tego nie naprawię, a moje rozgoryczenie było spowodowane tym, że jednak na forach innych marek odzew jest prawie natychmiastowy-fakt możesz napisać że to ze względu na większą ilość użytkowników-poza tym byłem świadom że bardziej stanowczy post, pewnie sprawi że szybciej uzyskam odpowiedz i tak się też stało...
Nie przedstawiłem się natomiast dlatego że chciałem to odłożyć do chwili gdy stanę się posiadaczem Porsche - a wciąż mam nadzieję że stanie się tak w niedalekiej przyszłości :wink:
Pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: 21.04.2014, 20:13 

nie ma sprawy, moge to pomoge :)

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]