Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 13.01.2019, 3:58 

https://www.otomoto.pl/oferta/porsche-p ... c79c523c55

Proszę o pomoc w ocenie auta, może ktoś zna ten samochód.
Czy ten przebieg to nie jest jeszcze straszny dla Panamery?
Z góry dzięki za pomoc.

PostNapisane: 13.01.2019, 20:35 

Szykuj conajmniej 20 na bieżące naprawy. 8 lat 270tys nic dobrego nie wróży

PostNapisane: 13.01.2019, 21:09 
Członek Zarządu PCP

Nr klubowicza: 189
V6 chyba lepsze pod względem trwałości niż V8

Witek
będzie: chyba 718
było: 964 '91, 944 '85, 924 '85, 996 '02, 997S '09

http://www.komunikado.pl agencja public relations

PostNapisane: 13.01.2019, 22:30 

wit007 napisał(a):
V6 chyba lepsze pod względem trwałości niż V8

Kojarzę jakieś opinie, że właśnie nie koniecznie. To jest przecież skrócone o jedna pare V8 a nie VR6. Ciekawe jak stan gładzi po takim przelocie...

PostNapisane: 13.01.2019, 23:28 

Duuuuuży przebieg, skarbonka bez PA.

Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: 14.01.2019, 15:33 

dziekuje za odpowiedzi.
mam też pytanie czy odpowiadający na moje pytanie użytkują panamerę, czy to tylko takiej” bo mi się tak wydaje”
stwierdzenia: szykuj 20k na naprawy? czyli co trzeba wymieniać?
stan gładzi? cz to jest silnik na 300k kilometrów i już progi jak w polonezie :D
Proszę o rzetelne opinie a nie bicie piany

PostNapisane: 14.01.2019, 16:00 

Jakie bicie piany.... Po prostu koledzy piszą co Cię może czekać. Nie tego oczekujesz?? Porsche od dłuższego czasu (ma bardzo mało udanych silników). Oficjalnie tego nikt nie powie lecz w rozmowie z użytkownikami czy przeglądając kilka ładnych lat to forum takie wyciągam wnioski. Swoją drogą ciekawe ile płacą/płacili za numer 1 w rankingu bezawaryjnej 911..

PostNapisane: 14.01.2019, 16:02 

arczimi napisał(a):
Jakie bicie piany.... Po prostu koledzy piszą co Cię może czekać. Nie tego oczekujesz?? Porsche od dłuższego czasu (ma bardzo mało udanych silników). Oficjalnie tego nikt nie powie lecz w rozmowie z użytkownikami czy przeglądając kilka ładnych lat to forum takie wyciągam wnioski. Swoją drogą ciekawi ile płacą/płacili za numer 1 w rankingu bezawaryjnej 911..

Czyli na co szykować te 20k zł
Ciągle nie wiem

PostNapisane: 14.01.2019, 16:06 

Nikt Ci tego nie powie. Kolega z forum trzy miesiące po kupnie 987 robił remont kapitalny silnika z relatywnie niskim przebiegiem. Nie wejdziemy do tego auta. Są w Polsce porządne serwisy - nie ASO gdzie możesz pojechać na sprawdzenie samochodu przed zakupem. Jedno jest pewne Porsche do tanich nie należy więc jak coś się zepsuje to nie licz na naprawę ' po taniości"

PostNapisane: 14.01.2019, 16:10 

Poszukaj w wątkach, było tego bardzo dużo, a mówiąc o przebiegu i wieku, każde urządzenie mechaniczne się zużywa, we współczesnym świecie, wszystko optymalizujemy, inżynierowie optymalizują, więc samochód który zaraz będzie miał 300 tys. nalatane i ma już lata jest samochodem starym i podatnym na awarię, ja bym nie kupił, pooglądaj w internetach o kosztach.
https://www.youtube.com/watch?v=ht3tQuv7OOU
Zapytałeś więc dostałeś odpowiedzi, piszesz o biciu piany, fajnie na start na forum.
Zaklinaj rzeczywistość dalej i powtarzaj stary samochód, który ma 300 k przebiegu jest nowy, to na tyle, to moja opinia, na podstawie doświadczenia.

PostNapisane: 14.01.2019, 16:22 

Nie zaklin rzeczywistości.
Oczekuje konkretnych odpowiedzi a nie odp typu, ojoj ale lipa, itp
Potrzebuje odpowiedzi od kogoś kto zna silnik 3.6
Proszę obodpowiedzi praktyczne a nie teoretyczne

PostNapisane: 14.01.2019, 16:38 

Pewnie ciężko wpisać w google czy wyszukiwarce na forum. Po trzech minutach po użyciu wyszukiwarki.....
Panamera ma silnik V6 Porsche - jest to V8 obcięte o 2 cylindry.
Kolektory ssące V6 Panamery raczej nie zdychają.
Gładzie padają dość często, z rozrządu urywają się srubki i wpadają w silnik.
Pomijam spalanie które jest podobne do V8 a mocy mniej.

Rozejrzyj sie może za gts-em bo warto.
Ale jak również koledzy wspominali - gwarancja Approved jest silnie wskazana w przypadku Panamery... Tym bardziej jeśli to twoje pierwsze Porsche i nie chcesz się rozczarować usterkami i brakiem mocy.

Zacytowałem słowa właściciela serwisu Porsche z Raszyna który też na forum zagląda.

PostNapisane: 14.01.2019, 19:33 

Witaj .Nie posiadam tego modelu ale spróbuję dać Ci konkretną odpowiedż jakiej oczekujesz.Jeśli jesteś fanem i zdecydowany na Porsche i ten model cię kręci to mocno negocjuj cenę. Zorientuj się ile będzie kosztował ewentualny remont silnika i bądż po prostu na niego przygotowany.A tymczasem po zakupie ciesz się jazdą ,dbaj o auto a z czasem może się okazać że strach miał wielkie oczy.

PostNapisane: 14.01.2019, 19:42 
Członek Zarządu PCP

Nr klubowicza: 189
Nie mam Panamery, ale przewinęło się tu tyle wątków dotyczących rozmaitych kosztownych przygód, że na pewno bez PA bym takiego auta nie kupił. Ale wygląda na to, że wiesz lepiej. Więc rób jak chcesz, ale nie miej do nikogo pretensji

Witek
będzie: chyba 718
było: 964 '91, 944 '85, 924 '85, 996 '02, 997S '09

http://www.komunikado.pl agencja public relations

PostNapisane: 14.01.2019, 23:09 

Hmmm.. a tak z innej beczki?
To 3,6 v6 to od pierwszej Panamery bylo obciete v8?

A juz myslalem ze soboe Cayenne na Panamere zamienie ;)

PostNapisane: 15.01.2019, 0:48 

Takie info otrzymałem od sprzedającego.

Witam, auto do końca nie było serwisowane w ASO ze względu na bardzo wysokie u nich koszta, ostatnio w serwisie u Lellka byłem chyba w czerwcu z zamkiem od drzwi, naprawili za 1850zł po rabacie gdzie normalnie naprawa takiego zamku lub wymiana na inny używany nie przekracza 500zł ale zależało mi od reki ponieważ wyjeżdżałem w trasę, rozrząd był wymieniany przy przebiegu 210tys., silnik i skrzynia chodzi dla mnie bardzo dobrze, w zawieszeniu też nic nie trzeba robić, wszystko co było zostało wymienione. Dziś wymieniałem olej z filtrami 5W40 MOTUL ale nie w ASO, robię to u znajomego, który na co dzień robi Porsche, zna te auta. Na tą chwile do regeneracji są jedynie przednie amortyzatory, niby chodzą, wszystko działa ale coś w nich stuka. (1000zł sztuka), jeździć można. Oczywiście sprawdzić auto można w Porsche lub dowolnym innym serwisie. Gwarancji Approved raczej nie dadzą ponieważ z tego co się orientuje to można ją uzyskać chyba tylko do przebiegu 200tys. a przegląd przejdzie tylko nie wiadomo na ile punktów. Ostatnio wymieniałem przednie wahacze i wstawiłem firmy niemieckiej Lemforder nowe a dla nich powinny być Porsche kupione u nich dwa razy drożej, nie ma sensu. Lemforder to bardzo dobra firma.

PostNapisane: 15.01.2019, 1:08 

Porsche Lovers napisał(a):
Takie info otrzymałem od sprzedającego.

Witam, auto do końca nie było serwisowane w ASO ze względu na bardzo wysokie u nich koszta, ostatnio w serwisie u Lellka byłem chyba w czerwcu z zamkiem od drzwi, naprawili za 1850zł po rabacie gdzie normalnie naprawa takiego zamku lub wymiana na inny używany nie przekracza 500zł ale zależało mi od reki ponieważ wyjeżdżałem w trasę, rozrząd był wymieniany przy przebiegu 210tys., silnik i skrzynia chodzi dla mnie bardzo dobrze, w zawieszeniu też nic nie trzeba robić, wszystko co było zostało wymienione. Dziś wymieniałem olej z filtrami 5W40 MOTUL ale nie w ASO, robię to u znajomego, który na co dzień robi Porsche, zna te auta. Na tą chwile do regeneracji są jedynie przednie amortyzatory, niby chodzą, wszystko działa ale coś w nich stuka. (1000zł sztuka), jeździć można. Oczywiście sprawdzić auto można w Porsche lub dowolnym innym serwisie. Gwarancji Approved raczej nie dadzą ponieważ z tego co się orientuje to można ją uzyskać chyba tylko do przebiegu 200tys. a przegląd przejdzie tylko nie wiadomo na ile punktów. Ostatnio wymieniałem przednie wahacze i wstawiłem firmy niemieckiej Lemforder nowe a dla nich powinny być Porsche kupione u nich dwa razy drożej, nie ma sensu. Lemforder to bardzo dobra firma.

zawsze staram się polecać Panamerę bo jestem jak do tej pory bardzo zadowolony z tego auta.
po tym co napisałeś podpiszę się pod kolegami i odradzę zakup samochodu

to co powiedział sprzedający to za mało....

z plusów
skoro auto ma taki przebieg to znaczy, że się nie nudziło i jakoś właściciel dawał sobie z nim radę

minusy
takie gadanie że skrzynia i silnik chodzą bardzo dobrze to daleka droga, a co zrobisz jak kupisz i w skrzyni siądzie mechatronik, albo nie daj co
urwie się śruba wariatora wtedy 20 tys to będzie 1/4 napraw
nie daj się ponieść emocjom

kolejna rzecz auto przejdzie przegląd oczywiście, ale taki który dopuści je do użytkowania na drodze

przegląd 111 pkt kwalifikujący do gwarancji będzie tak....
podniosą auto do góry.... sprawdzą opony np. letnie i brak homologacji (N), wiek opon powyżej 6 lat - wymieniamy na nowe, zerkną na hamulce
z podejścia i opowiadań sprzedającego mniemam.... po co wymieniać na oryginał jak auto ma klocki textar takie jak na pierwszy montaż, ale tańsze 3 razy przy przeglądzie będzie proszę wymienić na oryginalne, tak samo tarcze, o wahaczach nie wspominając, dla przykładu ciekawe jak jest z chłodnicą klimatyzacji i innymi chłodnicami, które są tak ułożone w aucie że każda jest jedna za drugą jest ich bodajże 4,

na pierwszy rzut oka nawet jeśli auto by miało przykładowo przebieg przed magiczną liczbą 200 tys to te podzespoły i przegląd 111pkt byś za same części zapłacił coś przed 20 tys, a gdzie robocizna nie mówiąc o ASO

acha i amortyzatory to także bardzo przyjemna kosztowność, kolejna przyjemność tzw dobijająca to uzupełnienie wpisu zaległych przeglądów
w książce(mały serwis, duży itd)
nie to że zniechęcam ale 90 % taka rzeczywistość w tym akurat przypadku

dlatego koledzy piszą o APPROVED gdyż Panamera jest autem droższym w serwisowaniu niż 911 i w razie usterkowości drobnych podzespołów typu spojler, jakaś elektronika przykład tego auta i niedziałającego zamka drzwi i robią się spore koszta, a co dopiero zawieszenie, naprawy silnika i skrzyni PDK, które także się zdarzają

śledzisz zapewne wiele aukcji....wiem bo jak sam szukałem Panamery chorowałem i znałem większość na pamięć....do czego zmierzam zerknij ile jest egzemplarzy poniżej połowy 2013 roku w pełni serwisowanych i mających gwarancję APPROVED

te auto nie przejdzie gwarancji i w dodatku jeżeli serwis był robiony u znajomych pomimo że może było coś grubego robione teraz może być problem by sprzedający powiedział prawdę od A do Z

jeśli nie jest to tajemnicą ile masz budżetu na auto

PostNapisane: 15.01.2019, 10:38 

Jak juz sie napaliles na wieloryba to masz na szybko w tym samym miescie, w podobnej kwocie a zdecydowanie mniejszy przebieg:

https://www.otomoto.pl/oferta/porsche-panamera-lift-3-6-benzyna-super-stan-super-cena-sport-chrono-f-vat-23-ID6By0W2.html

PostNapisane: 15.01.2019, 18:59 

Tylko ten drugi to jakiś śmietnik ze stanów... Ten pierwszy PL. A to już zmienia postać rzeczy.

PostNapisane: 15.01.2019, 23:20 

KrzysztofP napisał(a):
Tylko ten drugi to jakiś śmietnik ze stanów... Ten pierwszy PL. A to już zmienia postać rzeczy.

temat rzeka, ale pomimo ładnego utrzymania auta z zewnątrz, nie łudziłbym się, że będzie mniej wydatków niż ta Panamera w Pl.

wystarczy zapytać...czy jest pełny serwis w książce i przeglądy.....

co było naprawiane i gdzie jeżeli poza ASO od razu dyskwalifikacja do otrzymania gwarancji i teoretycznie spokojniejszego użytkowania auta

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]