Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 2.06.2015, 0:02 

Witam,
Chce kupic Porsche w krótkim czasie
Jak wiadomo kazdy samochod ma jakies swoje charakterystyczne wady na ktore warto zwrocic uwage przed zakupem, lub jakich modeli nalerzy sie wystrzegac.

Pamietam tak bylo np z Audi A6 aby stanowczo unikac wersji z silnikiem 2.5 v6 diesla, zwlaszcza z poczatkow jego karieiry gdyz byly bardzo awaryjne

O to mi chodzi tez z porsche, na co patrzec przy zakupie i czego unikac.

Nie znam sie poki co na tego rodzaju autach, kupuje je dla zabawy, jakies cabrio akurat tuz przed tymi nalcieplejszymi dniami

Na szybko 4 linki

http://chicago.craigslist.org/sox/cto/5004251382.html

http://chicago.craigslist.org/nwc/cto/5002499654.html

http://chicago.craigslist.org/chc/cto/5006908614.html

http://chicago.craigslist.org/chc/cto/5042249914.html

Wazne dla mnie zeby to bylo cabrio,
fajnie sa 2 dachy - hard i soft, na zime jak znalazl,
pozatym jest tam tez auto 4wd - jak wyglada sprawa z tym u porsche - mam nadzieje ze nie jest to mechanizm zbyt czestu awaryjny

No i ogolnie co w tych autach najbardziej sie psuje, na co patrzec przy zakupie?

Czy te przebiegi sa w miare ok jak na ten typ auta?

Pozdrawiam

PostNapisane: 2.06.2015, 0:58 

Ogolnie to bardzo udane auta , poszukaj wersji poliftowej z silnikiem o pojemnosci 3,6l. jest pozbawiona wszelkich tzw. chorob wieku dzieciecego z modelu pre lci, dla mnie podstawa to skrzynia automat ale to kwestia gustu , no i ciemny kolor , najlepiej czarny.
Naped na 4 kola moim zdaniem w cabrio zupelnie zbedny i tak nikt normalny w zime tym jezdzic nie bedzie a latem znacznie przyjemniej prowadzi sie wersja rwd.
Ja jestem zachwycony , prowadzi sie jak gokart :mrgreen: dzwiek - bajka 8)
Przebieg wiadomo im mniejszy tym lepiej ale wazniejsze jest jak byl eksploatowany i jak serwisowany.

PostNapisane: 2.06.2015, 8:11 

Jaka kwota do wydania.?
Wcześniejsi kupujący mieli dosyć duży rozrzut finansowy.
W takim razie ja jestem nienormalny, wszystkimi samochodami jeździłem w zimie. Mało, dalej mam taki zamiar. Mało tego , motocyklem też jeżdżę zimą. Pora do psychiatry. :roll: :banghead:

PostNapisane: 2.06.2015, 17:59 

Barabasz napisał(a):
Ogolnie to bardzo udane auta , poszukaj wersji poliftowej z silnikiem o pojemnosci 3,6l. jest pozbawiona wszelkich tzw. chorob wieku dzieciecego

No nie wiem, żadne 996/997 (oprócz GT3, GT2, Turbo) nie jest pozbawione chorób...

PostNapisane: 2.06.2015, 18:08 

Czesc,
Potrzebowalbym wiecej szczegolow..
Czy wszystkie 3.6 beda po liftingu?
Co to jest ten model pre lci no i po czym poznac model po lofcie

Piszesz ze wolisz 2wd, dlaczego wiec automat a nie manual? Wtedy tez chyba wieksza zabawa ;)

Jazda zima, czemu nie, tym bardziej jak 4wd, poza tym duzo gosci w ogloszeniu opony zimowe dolacza

Co do koloru bardzo podoba mi sie czarny, ale jest tak goraco latem, ze trzeba przemyslec czy to stosowne

Kwota do wydania mysle do 30k$ ale w linkach Jak widac mam blizej 20 wole takie choc jakby sie trafila jakas super okazja no to 35 tez bez problem mozna dac

PostNapisane: 2.06.2015, 23:02 

3,6 bedzie juz lci
pre lci - przed lift
ja po prostu z zalozenia wole automat i tyle , manual w tym modelu jak dla mnie niewiele wnosi , to i tak nie bedzie takiego urwania gaci jak np. w turbo wiec fajnie jak bedzie ciut komfortu ze strony wlanie automatu ale wiadomo co kto lubi.
Co do zimy to ja akurat mam jeszcze 3 inne auta i tez mam fun z jazdy nimi wiec skoro w ladne i cieple dni jezdze 911 to z rachunku prwdopodobienstwa wychodzi ze w zime juz nie za bardzo :)
Co do koloru to nie bardzo rozumiem ? ja na swoim gola dupa nie siadam wiec nie robi mi to roznicy w lato czy jest czarny czy bialy czy jakikolwiek inny ...

PostNapisane: 3.06.2015, 3:02 

Kl, to dlaczego nie napiszesz cos o tych chorobach, tylko ogolniki..

Barabasz, racja z ta czarna blacha, ale w rejonach ktorych mieszkam potrafi byc latem zajebiscie goraco, wiec nawet od tej blachy bedzie szla taka fala ciepla, ale moze nie ma co sobie tym glowy zawracac

Ok czyli kazde 3.6 powinno byc ok, co pozatym, jakies charakterystyczne wady tego modelu, wycieki, na co zwrocic uwage,

Na weekend pojezdze ogladac autka

Pozdrawiam

PostNapisane: 3.06.2015, 9:10 
Członek Zarządu PCP

Nr klubowicza: 189
Co do koloru - dawno temu Auto Bild robił porównanie. Postawił na słońcu kilka czy kilkanaście aut i mierzył temperaturę maski. Czarny miał bodaj 78 st., a biały 74, więc różnica właściwie żadna. Na każdym można było smażyć jajka :)

Witek
będzie: chyba 718
było: 964 '91, 944 '85, 924 '85, 996 '02, 997S '09

http://www.komunikado.pl agencja public relations

PostNapisane: 3.06.2015, 13:45 

l007 napisał(a):
Kl, to dlaczego nie napiszesz cos o tych chorobach, tylko ogolniki..

Bo już pisałem o nich 10x na tym forum, a teraz po odblokowaniu funkcjonalności jest dostęp do wszystkiego. IMS, pękające bloki, pęcherzyki powietrza w aluminium, itd. Wystarczy poszukać.

Chłodzone cieczą silniki z normalnych 911, o pojemnościach 3,4, 3,6 i 3,8 są zawodne i pisanie, że po lifcie są bezproblemowe, a przed liftem z pewnością padną, jest nieuzasadnione.

PostNapisane: 3.06.2015, 19:05 

Tak ale zawsze cos jest mniej awaryjnie albo bardziej dopracowane od czegos, nie ma rzeczy bezawaryjnych, a ja tylko chcialem sie dowiedziec ktory z silnikow/z wersji 911 lepszy , na ktory postawic i na czym sie skupic przy zakupie..

A co do dachu - czy wersja convertible to jest poprostu cabriolet, i czy kazdy orginalnie mial 2dachy od nowosci -hard top i ten skladany?

Pzdr

PostNapisane: 3.06.2015, 22:35 
Członek Zarządu PCP

Nr klubowicza: 189
Hardtop był zawsze opcją. Z chłodzonych cieczą silników najlepsze są turbo i GT2/GT3. Poliftowe 997 też podobno jest dużo lepsze (mam nadzieję że to prawda :D).

Witek
będzie: chyba 718
było: 964 '91, 944 '85, 924 '85, 996 '02, 997S '09

http://www.komunikado.pl agencja public relations

PostNapisane: 6.06.2015, 8:38 
Członek Honorowy

Nr klubowicza: 029
mając powyższe na uwadze, że wszystkie, no prawie wszystkie, to awaryjne :lol: zaproponuję coś bezawaryjnego, nie ulegającego erozji....szczególnie finansowej, a dające szacunek, ba...nawet szpan !
Szukaj cabrio 3.2 z lat 1984-1989.
Pewna lokata kapitału i estyma !
Prosty, niezawodny, niezniszczalny. To znaczy zniszczyć można wszystko, ale jeśli się zużywa w trakcie normalnej eksploatacji to niezauważalnie !
Dlaczego nie 964, skoro ma lepszy motor np.? Bo 964, również "osprzętowo" potrafi być znacznie bardziej kłopotliwy, a Carrera 3.2 nie jest, a to ma być samochód dla przyjemności.
To jak...zmiana zapatrywań ?

były: 911 - T'73, S'77, SC'81, turbo look'84,
targa'88,
Boxster - 98
------------------
996 - 01

Zobacz profil YIM  
PostNapisane: 8.06.2015, 7:52 

Widze ze mieszkasz w okolicach Chicago. W Schaumburg jest polski mechanik specjalizujacy sie w naprawach Porsche [admin: edit ...]

PostNapisane: 8.06.2015, 20:11 

Dzieki za wszystkie podpowiedzi
Wezme pod uwage (te starsze porsche tez) i niedlugo pewnie cos kupie.
Znalazlem eleganckiego dealera tylko ze w Arizonie, kawal drogi, ale facet ma luksusowe auta niezajezdzone i w zajebistych cenach.
Bardzo mi jedno porsche sie spodobalo (szkoda ze nie czarne) ale grafit tez w miare ok ;) oczywiscie dane techniczne tez analizowalem (silnik 3.6 czyli teoretycznie jak ktos tu wspomnial lepiej niz 3.4) i fajnie to wyglada, zadbany

Jedym slowem jak ktos bedzie chcial jakies lambo kupic czy Royca to moge dac namiary ;)

Jak kupie to moze sie pochwale ;)

Nie wiedzialem ze w schaumburg jest mechanik porsche ;) moze sie przydac.

Pzdr

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]