Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 3.01.2009, 3:07 

Witam jak niektórzy wiedzą wciąż rozglądam się za jakimś 944 dla siebie ale nie jest to łatwe :), ale do rzeczy. Na allegro są 2 ładne egzemplarze w dobrej cenie ale jest jeden problem automatyczna skrzynia biegów czy ktoś już przekładał takie auto na manuala? Dużo jest roboty? Czy pasuje taka manualna skrzynia bez dorabiania mocowań? Co trzeba mieć do takiej przekładki poza skrzynią?

Zauważyłem że 944 z automatyczną skrzynią są dużo tańsze nawet w dobrym stanie czy te skrzynie nie były najlepsze? Tak wogóle to ile trzeba dać za manualną skrzynię do 944?

Będę wdzięczny za dobre rady :)

Tytuł:
PostNapisane: 3.01.2009, 10:25 

logos ma skryznke za 500zl na sprzedaz ale do 944 po 86...jednak mysle ze ponizej 85 rowniez bedzie pasowac. Ogolnie jest jeden czlowiek na 924 pl ktory robi swapa skrzynki ale w 924. Sam tego nie robilem...

Tytuł:
PostNapisane: 3.01.2009, 14:53 

To skrzynię można niedrogo kupić i akurat by pasowała bo oba auta w automacie są po 86r tylko czy automatyczna skrzynia ma takie same mocowania czy trzeba dorobić?

Tytuł:
PostNapisane: 3.01.2009, 18:09 

Nr klubowicza: 060
Skrzynia,transwal, obudowa sprzegla,kolo zamachowe, sprzeglo z dociskiem,wysprzeglik,pompa sprzegla plus i sporo roznych malutkich a upierdliwych drobiazgow. prawdopodobnie rowniez belka i wieszak :?: sporo pracy ale mozliwe do wykonania i przyniesie sporo frajdy bo silniki przy automatycznych skrzyniach z natury sa mniej wyeksploatowane. zapomnialem o dzwigni zmniany biegow. :oops: Jesli nie "wymiekles" to na dobry poczatek dostaniesz dzwignie, drazek laczacy dzwignie ze skrzynia wybierak i....pedal :oops:

było 924'82-było na I Zlocie 944S2'90 944TurboS'89 944 TURBO'S '88 prawie cup. jest Białe968TS'94

Tytuł:
PostNapisane: 3.01.2009, 21:52 

Nie wiem czy to ci się opłaci, koszty będą wysokie. Jeżeli będziesz miał w miarę dobrego mechanika i zrobi to za sensowne pieniądze to można się bawić. Ogólnie ja bym nie przekładał tylko jeździł automatem o ile jest w dobrym stanie, nie szarpie, nie ma wycieków ze skrzyni itp.. Automatem jeździ się super i osobiście wolę automaty od manualnej skrzyni.
Tak dla przestrogi co do mechaników - padły mi uszczelniacze skrzyni w mojej Suzuki Vitara w automacie - oddałem autko do warsztatu gdzie stało miesiąc po odebraniu autko dalej ciapie olejem a wróciło w stanie gorszym niż trafiło, a ja musiałem wydać kolejne kilka stów na doprowadzenie autka do jezdności. Ale co było najlepsze poziom oleju w skrzyni Pan mechanik sprawdzał na zgaszonym silniku :D

Tytuł:
PostNapisane: 5.01.2009, 18:15 

Na temat skrzyni w 944 sie nie wypowiem bo nigdy mnie to nie interesowalo, ale swego czasu interesowal mnie taki swap w 993, i naprawde jest to strasznie upierdliwa spawa kupe drobiazgow nawet polosie inne(mowie oczywiscie caly czas o 993), dlatego stram sie sprzedac tego tiptronic a kupic manuala bo powinno wyjsc taniej niz swap chociaz jesli sie nie uda bede musial wrocic do tego tematu w okolice wakacji.

Tytuł:
PostNapisane: 6.01.2009, 2:41 

Myślałem że będzie mniej do zrobienia a widzę że to że skrzynia jest z tyłu nie ułatwia sprawy :) ale nadal jestem zainteresowany przekładką tylko muszę zweryfikować koszty.

Tytuł:
PostNapisane: 6.01.2009, 9:18 

czyzbys juz byl po zakupie?
bo, z tego co mowi forumowy kolega, te srebrne 944 z czerwonym srodkiem, juz sprzedane

Tytuł:
PostNapisane: 6.01.2009, 12:19 

Niestety to nie ja. Teraz w weekend będę oglądał tą z białą skórą z allegro.

Tytuł:
PostNapisane: 8.01.2009, 9:03 

Hej, czy chodzi o 2,7 z białą skórą ? Aktualnie nie widzę tego samochodu w ogłoszeniach, co nie oznacza że się sprzedał...
Oglądałem i zastanawiałem się nad nim, jeśli chcesz więcej info w w/w temacie daj znać na PW.

Tytuł:
PostNapisane: 8.01.2009, 12:24 

Konkretnie to chodzi o to auto co niby w Holandii było eksploatowane i chętne się czegoś dowiem zwłaszcza jak jest w środku i czy dużo plastyków brakuje. No i czy silnik wogóle odpala :).

Co do przekładki to planowałem ją robić sam, ale w związku ze znacznie większym zakresem prac chyba odezwę się do jakiegoś warsztatu i mam pytanie czy jakiś warsztat możecie mi polecić do takiego zadania?

Tytuł:
PostNapisane: 8.01.2009, 12:33 

To które oglądałem, to inne auto. Import DE.

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]