Hejka,
Jakiś czas temu naszła mnie chęć stworzenia globalnego rankingu "kultowości" aut produkcyjnych. Zawsze ciekawiło mnie jak wypadają japońskie klasyki (i nie tylko klasyki) w porównaniu ze starszymi i bogatszymi najczęściej w ilość modeli markami amerykańskimi i europejskimi.
Ileś tam wolnych chwil dłubania i oto jest.
www.cultrides.com
Ponieważ ranking miał być międzynarodowy dlategoż strona jest stety bądź niestety w języku angielskim.
Stronka jest dosyć świeża więc na pewno zawiera błędy w danych gdzieniegdzie aczkolwiek te mam zamiar systematycznie eliminować.
Również młody "wiek" tego rankingu powoduje że w chwili obecnej wyniki jeszcze nie zaczęły przedstawiać wersji ostatecznej hierarchii jaka mam nadzieję ustali się w ciągu kilku tygodni.
Klasyczna 911 turbo utrzymuje się od samego początku w czołówce. Była nawet wyżej ale Audi przegoniło. Oczywiście Porszaków jest więcej.
Zapraszam do odwiedzin.
Jeżeli macie jakieś uwagi również zapraszam do opisania ich i z góry wielkie dzięki. Uwagi szczególnie te dotyczące błędnych danych, będę spisywał i w miarę możliwości poprawiał na stronie.
Pozdr