Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 16.07.2017, 21:14 

Witam,
Na przedniej szybie obok czujnika deszczy znajduje się kamera w moim nowo nabytym cayenne. W żaden sposób nie wiem jak ją uruchomić? czy można ją wykorzystać jako rejestrator jazdy? czy konieczny jest zakup zewnętrznego urządzenia? Zakup jak zakup ale robi się problem z połączeniem pod zasilanie.

Czy ktoś wie do czego ta kamera? i czy to faktycznie kamera do wykorzystania czy tylko miejsce na kamerę. W/g specyfikacji zakupu nie powinno być z przodu kamery.

Mam jeszcze dwa pytania:
-nie mając relingów czy można założyć? nie ma żadnych otworów w podsufitce?
-mam wyjście na elektryczny hak, gdzie i za ile można go tanio zamontować? serwis czy inne propozycje?

Bardzo dziękuję...

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

PostNapisane: 16.07.2017, 21:36 

A nie jest to kamera do wykrywania pojazdów / znaków przed Tobą? W nowych samochodach masz często 2/3 kamery na przedniej szybie i nie spotkałem się jeszcze żeby można było się do którejś samemu podłączyć (oficjalnie oczywiście).

PostNapisane: 16.07.2017, 21:59 

Masz albo funkcję czytania znaków, albo automatyczne światła mijania/drogowe, w żaden sposób nie wykorzystasz tego co wygląda na obiektyw do kamery do rejestratora.
Jakbyś miał dodatkowe obiektywy to są one zwykle do asystenta pasa ruchu i wykrywania przeszkód - automatycznego hamowania.
Co do dwóch pozostałych tematów nie wiem.

Wysłane z mojego SM-J710F przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: 16.07.2017, 22:16 

Nr klubowicza: 619
ta kamera jak to piszesz, odpowiada za rozpoznawanie znaków i asystenta utrzymania pasa ruchu. To jeden z elementów wyprodukowanych przez firmę Bosch- podobnie jak radar. Sterowniki są w środku a samochód dostaje gotową, przetworzoną informację o tym, co boschowskie urządzenie zaobserwowało. Nie da się zmienić funkcjonalności tych urządzeń lub wykorzystać ich do innych celów- jak choćby zakłócanie policyjnych radarów :-) Jak Bosch rozszerzy ich funkcjonalność, to najpierw będzie o tym u nich a później u producentów aut:
http://products.bosch-mobility-solutions.com/en/de/_technik/component/SF_PC_DA_Lane-Assist_SF_PC_Driver-Assistance-Systems_1858.html

Ciekawa kamerka jest tutaj:
http://www.kammu.com/articles/dash-cams-news/how-to-install-iconcam-dash-cam-onto-porsche-macan-and-cayenne/

Reilingów w cayenne nie da się zamontować. Tylko opcja fabryczna. No, chyba, że się aż tak uprzesz, żeby ściągnąć podsufitkę, przewiercić dach i zrobić porządnie punkty mocowania...

Obrazek

PostNapisane: 18.07.2017, 16:52 

Dziękuję Wam za odpowiedź.

Właśnie nie jest to kamerka zmiany pasa ani rozpoznawania znaków....najwidoczniej została zainstalowana seryjnie ale w elektryce nie ma takiej opcji aby z niej korzystać :)

radar to też nie jest gdyż radary są instalowane z przodu jakby na chłodnicy.

ps: fura super, kiedyś rozważałem X5 i cayenne. Wybór padł na cayenne dzięki temu forum :) nie żałuję, jestem mega zadowolony :) Może brak mi troche radara gdyż dużo gadam i piszę na telefonie ale bomba :) wykończenie vs X5 też Klasa :)

PostNapisane: 18.07.2017, 18:08 

Nr klubowicza: 619
no to PDLS. Chyba masz? Same ci się światła drogowe przełączają, żebyś mógł spokojnie esemesować :evil:

Obrazek

PostNapisane: 19.07.2017, 13:19 

.... na to nie wpadłem:)
Tak mam PDLS.... to musze przetestować :) Bardziej bym obstawiał, że światła są na jakiś czujnik ale może tak to rozwiązali.....

thx

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]