Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 21.09.2023, 21:02 

Teraz prawdziwe schody, czyli montaż suba.

Sub DLSa prawie pasował - prawie jak Żywiec ;) Gdyby nie rogi, to byłby idealny. Maciek szczęśliwie wpadł na pomysł, aby go delikatnie podciąć:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Trochę gimnastyki z diaksem i voila - siedzi jak fabryczny:

Obrazek

Oczywiście, aby powietrze nie uciekało z suba przez dziury, trzeba było jeszcze zaspawać aluminium:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Po robocie obudowa poszła do malowania. Najpierw podkład:

Obrazek

Potem jeszcze czarny mat:

Obrazek

Głośniki nisko-średniotonowe zamontowane:

Obrazek

Z założonymi maskownicami wyglądają prawie jak fabryczne - jeszcze się zastanawiam, czy nie zamalować na czarno tego czerwonego logo Scana:

Obrazek

PostNapisane: 21.09.2023, 21:17 

Jeszcze taki mały detal - gniazdo ładowania USB w miejsce zapalniczki. Pasuje idealnie:

Obrazek

Niestety okazało się świecić jak wściekłe - może uda się je rozebrać i usunąć diodę podświetlenia, bo to białe światło nijak nie pasuje - ani jasnością, ani kolorem.

Za to ten nowy retro-Blaupunkt - cud miód:

Obrazek

PostNapisane: 23.09.2023, 21:12 

Alez Ty masz szczescie ze Ci poleciłem Macka, gdys sobie sam wybral to by sie skonczyko jak z testarossa ktora wysłałeś do warsztatu bo wydawalo Ci sie ze tak bedzie dobrze....

PostNapisane: 25.09.2023, 21:46 

Montujemy suba na gotowo. Pod spodem mata wygłuszająca (plus do tego doszła gąbka zamkniętokomórkowa aby sub nie brzęczał):

Obrazek

I jeszcze dorobiona kratka ochronna, aby wszystko wyglądało fabrycznie:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I gotowe - sub idealnie schowany pod fotelem pasażera:

Obrazek

A na koniec jeszcze małe aluminiowe podkładki pod fotel pasażera - trzeba było go finalnie podnieść o 15mm, aby zmieścić suba na wysokość:

Obrazek

Obrazek

Następny krok: sesja strojenia głośników.

PostNapisane: 6.10.2023, 9:05 

Efekt finalny:

Obrazek

Udało się idealnie dobrać kolor podświetlenia klawiszy radia do panelu klimatyzacji.

Dla osób które będą montować, ustawienia wyświetlacza to: R=10 / G=2 / B=0

Wygląda jak fabryka. Gra 100x lepiej, choć już się zastanawiam, czy nie wymienić tego Helixa na ARC Audio Blackbird ;)

PS. Jakość rozmów po BT - fantastyczna!

PostNapisane: 6.10.2023, 10:03 

Przy okazji - wymieniliśmy gniazdo USB zamontowane wcześniej (w miejscu gniazda zapalniczki). Poprzednie z Allegro nie pasowało odcieniem białego podświetlenia i świeciło zbyt mocno:

Obrazek

Znalazłem podobne, tylko z pojedynczą niebieską diodą. Diodę zalaliśmy kroplą czarnej farby i teraz już nic nie świeci, a więc i nie razi:

Obrazek

Kupione na Amazonie (na Allegro też są, tylko czas dostawy 2 tygodnie z nie 2 dni):

https://www.amazon.de/gp/product/B07HGYCV4G

PostNapisane: 6.10.2023, 11:05 

Mam takie radio w 964 i zastanawiam się nad wymianą głośników bo trochę "pierdzą".
Czy jest sens wymieniać same głośniki i to radio jakoś sensownie uciągnie jakość grania? Nie chciałbym dodawać wzmacniaczy itd.
Nie jestem audiofilem :)

PostNapisane: 10.10.2023, 14:42 

Głośniki "pierdzą" bo odtwarzają za dużo basu. Mały głośnik i najniższy bas nie idą ze sobą w parze - membrana głośnik zaczyna się wychylać tak mocno, że osiąga swoje max wychylenie, co skutkuje efektem "pierdzenia". Właśnie dlatego, do niskich tonów są subwoofrey.

Polecam ustawić w radiu filtr górnoprzepustowy (ang. high pass filter), który obetnie najniższy bas i odciąży głośniki. W tym Blaupunkcie można go ustawić oddzielnie dla przednich i tylnych głośników. Ustaw HPF dla przednich głośników na 63Hz (jeżeli masz głośniki 16cm w drzwiach) lub 80Hz (jeżeli masz 13-ki), natomiast filtr dla głośników w tylnej półce na 100Hz. To załatwi sprawę pierdzenia.

Natomiast jeżeli chcesz uzyskać bardziej pełnozakresowe brzmienie, możesz podłączyć mikrosubwoofer aktywny (czyli z wbudowanym wzmacniaczem) Awave V8M i wrzucić pod siedzenie pasażera - jest mniejszy niż ten co montowałem, więc powinien wejść bez przeróbek, plug & play:

https://radiocar24.pl/pl/p/AWAVE-V8M-Ak ... udowy/3403

Ten sub jest tani (999zł), a da ogromną poprawę brzmienia. Trzeba go tylko podpiąć do prądu i pociągnąć kable RCA z radia.

Dokładnie taki system będe montował w tym tygodniu w swoim czerwonym 964, aka Projekt Śmietnik:

- Balupunkt Frankfurt RCM 82DAB
- proste głośniki 2-drożne Focala 165mm zasilane z radia
- sub Awave V8M pod siedzeniem pasażera.

Jak jesteś z Warszawy to możesz podjechać do Daniela z Bemocaru i zobaczyć.

Jak będzie gotowe to wrzucę zdjęcia.

PostNapisane: 11.10.2023, 0:34 

Dzięki wielkie.
Wg mnie pierdzą, bo są już zużyte/stare/popękane. Przy cichej muzyce nie da się już praktycznie słuchać. Bass skręcony na minimum :)
Zobaczę jak u Ciebie wyjdzie i może się zainspiruję. Lokalizacja Kraków, więc odpada

PostNapisane: 11.10.2023, 9:12 

Jeżeli pierdzą przy cichym słuchaniu, to zapewne pianki zawieszeń się rozpadły i masz głośniki w stanie jak na tym zdjęciu:

Obrazek

To typowe dla tych aut, gdy masz jeszcze oryginalne głośniki. Piankowe zawieszenia rzadko kiedy wytrzymują więcej niż 20-25 lat.

PostNapisane: 11.10.2023, 10:42 
Członek Zarządu PCP

Nr klubowicza: 667
Elberoth napisał(a):
Głośniki "pierdzą" bo odtwarzają za dużo basu. Mały głośnik i najniższy bas nie idą ze sobą w parze - membrana głośnik zaczyna się wychylać tak mocno, że osiąga swoje max wychylenie, co skutkuje efektem "pierdzenia". Właśnie dlatego, do niskich tonów są subwoofrey.

Polecam ustawić w radiu filtr górnoprzepustowy (ang. high pass filter), który obetnie najniższy bas i odciąży głośniki. W tym Blaupunkcie można go ustawić oddzielnie dla przednich i tylnych głośników. Ustaw HPF dla przednich głośników na 63Hz (jeżeli masz głośniki 16cm w drzwiach) lub 80Hz (jeżeli masz 13-ki), natomiast filtr dla głośników w tylnej półce na 100Hz. To załatwi sprawę pierdzenia.

Natomiast jeżeli chcesz uzyskać bardziej pełnozakresowe brzmienie, możesz podłączyć mikrosubwoofer aktywny (czyli z wbudowanym wzmacniaczem) Awave V8M i wrzucić pod siedzenie pasażera - jest mniejszy niż ten co montowałem, więc powinien wejść bez przeróbek, plug & play:

https://radiocar24.pl/pl/p/AWAVE-V8M-Ak ... udowy/3403

Ten sub jest tani (999zł), a da ogromną poprawę brzmienia. Trzeba go tylko podpiąć do prądu i pociągnąć kable RCA z radia.

Dokładnie taki system będe montował w tym tygodniu w swoim czerwonym 964, aka Projekt Śmietnik:

- Balupunkt Frankfurt RCM 82DAB
- proste głośniki 2-drożne Focala 165mm zasilane z radia
- sub Awave V8M pod siedzeniem pasażera.

Jak jesteś z Warszawy to możesz podjechać do Daniela z Bemocaru i zobaczyć.

Jak będzie gotowe to wrzucę zdjęcia.
Daniel robi fajne rzeczy

Panamera ST GTS "Żaba", 718 Cayman GTS 4.0, 911 964 Carrera
był:
718 Boxster

PostNapisane: 14.10.2023, 13:03 

Większy sub Awave się zmieścił do czerwonego - model V10:

Obrazek

Koszt 1099zł

Gdybym wiedział, to chyba darowałbym sobie krojenie tego suba DLSa w pierwszym aucie.

PostNapisane: 8.11.2023, 1:49 

I jeszcze na koniec zdjęcie radia i głośników z drugiego auta (czerwonego 964):

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Z tego mikro suba jest dostatecznie dużo wyższego basu, że na dobrą sprawę można go połączyć z głośnikami w oryginalnym wymiarze 130mm (ja dałem 165mm).

Różnica głośniki 130mm vs 165mm + sub jest kolosalna. Całkowita anemia vs prawie pełnopasmowe brzmienie.

Naprawdę bardzo polecam montaż takiego mikrosuba, bo koszt żaden, a efekt fantastyczny.

Przy okazji jeszcze mały pro tip na koniec: Blaupunkt 82 DAB, mimo ze ma BT 5.0 LE z aptX, gra zauważalnie lepiej z telefonem podpiętym przez USB niż po BT. Jeżeli więc zależy nam na zmaksymalizowaniu jakości dźwięku, to lepiej telefon podpiąć do radia po kablu. Uwaga ta dotyczy większości radioodtwarzaczy z BT (chyba, że jakiś headunit ma kodek BT aptX HD, to może róznica będzie mniejsza).

PostNapisane: 8.11.2023, 17:34 
Członek Zarządu PCP

Nr klubowicza: 468
Jak dobrze rozumie, ten sub V10 wszedł pod fotel bez żadnych podkładek pod fotel pasażera?
Fajny materiał, może w tym roku w zimie uda mi się przygotować mału uprgade audio w mojej 993 :) Dzięki za inspiracje.

pozdrawiam
Adam

===================
944/993/986/996T/970

http://www.prosiakovo.pl
http://www.enotrip.pl

PostNapisane: 9.11.2023, 11:36 

Tak, Awave V10 jest sporo mniejszy niż ten DLS którego musieliśmy kroić - wchodzi bez żadnych przeróbek i podkładek pod fotel.

Jak ktoś ma radio bez pre-outów po kablach RCA (np. radio Porsche Classic aka PCCM, które ma tylko wyjścia na głośniki) to może go podłączyć po wejściach high input - wtedy do suba zamiast kabli RCA, ciągniemy kable głośnikowe (równolegle do głośników przednich, albo odłączamy tylne głośniki i ciągniemy sygnał z tyłów - wtedy fader będziemy mogli używać do kontroli poziomu suba).

PostNapisane: 9.11.2023, 13:49 

Oczywiście ideałem jest, gdy masz radio z wbudowana zwrotnicą, jak ten Blaupunkt, którego zamontowałem.

Wtedy możesz przyciąć przednie głośniki, aby nie męczyły się z odtwarzaniem niskiego basu. Ustawiasz filtr high pass dla przednich głośników np. na 80Hz i wtedy radio odtwarza zakres od 80Hz w górę. To co poniżej 80Hz - idzie do suba.

Na tym rysunku widać jak działa taka zwrotnica (tu punkt podziału ustawiony na 75Hz):

Obrazek

PostNapisane: 9.11.2023, 23:43 

I na koniec jeszcze wykres charakterystyki z czerwonego 964.

Blaupunkt 82 DAB, głośniki Morel 165mm Tempo Ultra 602 grające z samego radia, mikro sub aktywny Awave V10. Zwrotnica ustawiona w radiu. Bez korekcji parametrycznej (to jeszcze przede mną - muszę trochę podbić zakres 250Hz i 16kHz).

Obrazek

Niezły jest ten mikrus. Wręcz zadziwiająco nisko schodzi (pomaga bardzo mała kubatura 964 - pewnie 1/2 pasata sedana i 1/3 kombi, więc i potrzebne wychylenie membrany odpowiednio niższe).

System jest w stanie zagrać 6-9dB głośniej, niż kiedykolwiek będę słuchał w aucie. Po 2h zabawy aż głuchy jestem.

PostNapisane: 10.11.2023, 0:41 

A jak auto jest w ruchu to jak to gra?
Silnik nie zagłusza wszystkiego? :D

PostNapisane: 10.11.2023, 0:51 

Na to już nic nie poradzisz.

Moje zielone 964 C4 nie ma jednego tłumika i kata, więc jest głośne w środku.

Natomiast czerwone 964 C2 aka Projekt Śmietnik, ma seryjny układ wydechowy i do tego to jest automat, więc jeździ się tym w komfortowo (jak na stare 911).

W każdym przypadku, przyjemność ze słuchania fajnej muzy ogromna.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]