Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 27.07.2008, 20:34 

witam
Mam pare pytan dotyczacych samochodow ze stanow !!
Jakie sa koszty trasportu i jakie sa oplaty przed rejstracja w polsce ??
Ile czasu trwa trasport samolotem a ile droga morska I jaka roznica cenowa jest (wynika z pierwszego pytania :) )

czekam na pomoc
Pozdrawiam
Bartosz_se

Tytuł:
PostNapisane: 27.07.2008, 21:20 

opłaty to 52% wartości auta w USA

Tytuł:
PostNapisane: 27.07.2008, 21:27 

A jakies informacje dotyczace trasportu
??

Tytuł:
PostNapisane: 27.07.2008, 21:49 

tego niestety nie sprawdzałem

Tytuł:
PostNapisane: 27.07.2008, 22:37 

Zależy skąd ten transport.

Jeśli z zachodniego wybrzeża (Long Beach/CA) koszt wysłania jednego auta to ok. $1500, ze wschodniego (NY, FL) jest taniej ~ $1000.
Nigdy nie przerabiałem transportu samolotem, choć wiem że jest to możliwe - duży koszt ok. 4 x tyle ile za transport morski.

Czas transportu morskiego ok. 3-4 tyg. (ze wschodniego wybrzeża 2-3 tyg.) od momentu faktycznego wyjścia - z odprawą i rozładunkiem realnie 6 tyg.

W tej chwili, przez słaby kurs $, jest bardzo nasilony ruch w amerykańskich portach i na kontener trzeba czekać nawet 2(!) miesiące (miejsce na pojedyńcze auto z reguły można znależć szybciej)

Trzeba wziąć pod uwagę również transport drogowy na terenie USA (nie zawsze uda się kupić auto na miejscu) który jest dośc drogi - można przyjąć ok. $1000 za 1000mil.

POza tym w Europie dochodzi cło - 10% + koszt frachtu + VAT narastająco od tego wszystkiego (w Niemczech gdzie polecam odprawiac auta VAT=19%)

Do tego w naszym kochanym kraju tzw. tfu! :x "akcyza" tzn. opłata za uświadomienie obywatelowi że to bardzo zły pomysł sprowadzać auto ze zgniłego zachodu! :evil:

UWAGA WAŻNE!

Z dniem 19 lipca br. Urząd Celny wprowadził w życie rozporządzenie, które z góry werfikuje wartość pojazdu na podstawie wartości rynkowej w Polsce.
Tym samym kwota na rachunku zakupu przestaje mieć jakiekolwiek znaczenie..

Jednym słowem nie jest to łatwa i tania operacja...

Tytuł:
PostNapisane: 28.07.2008, 1:58 

tak czy siak auto jest o kilkadziesiat tysiecy zlotych tansze niz zakupione w europie

Tytuł:
PostNapisane: 28.07.2008, 9:16 
Klubowicz

911Bart napisał(a):
UWAGA WAŻNE!

Z dniem 19 lipca br. Urząd Celny wprowadził w życie rozporządzenie, które z góry werfikuje wartość pojazdu na podstawie wartości rynkowej w Polsce.
Tym samym kwota na rachunku zakupu przestaje mieć jakiekolwiek znaczenie..

Jednym słowem nie jest to łatwa i tania operacja...

a czy jest jakis sposob sprawdzenia tych tabel z wartosciami rynkowymi w polsce? w sensie aby wiedziec czy UC liczy za dany model np. 50 czy 100 tys? aby wiedziec tez ile nam przyjdzie zaplacic?

Tytuł:
PostNapisane: 28.07.2008, 10:40 

U.C. podobnie jak U.S. oraz ubezpieczalnie, posługuje się katalogami EUROTAXU - do nabycia i prenumeraty np. tutaj

Tytuł:
PostNapisane: 1.08.2008, 16:13 

No dobra. Skoro w Polsce korzystaja TYLKO z ksiazeczek EUROTAXU, to moze faktycznie lepiej w niemczech zaplacic fracht, VAT i clo (tam tez poddaja weryfikacji umowy kupna - sprzedazy ale chyba mozna troche zanizyc wartosc auta na umowie). Znam przypadek sprawadzenia pewnego Jaguara ze Stanow przez Niemcy i wlasciciel chyba jest zadowolony. Oczywiscie tez mial problemy z celnikami niemieckimi (na fakturze mial chyba 45 000 $) ale w jeden dzien sie uwinal i w koncu pozwolili mu zaplacic clo (chyba od 65 000 $, gdzie taki sam samochod w Polsce kosztowal 130 000 $). Nie jestem pewien tych danych gdyz bylo to ponad pol roku temu.

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]