Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 22.11.2016, 20:11 

Panowie takie pytanie niby dziwne bo nie powinno mieć miejsca tym bardziej jeśli mowa o ASO !!?? a jednak :banghead: otóż, że w jednym najbardziej renomowanym salonie/serwisie BMW w Gdańsku na ul Grunwaldzkiej moje pół roczne BMW X5M50d, które kupowałem jako nowe także w tym miejscu było na trzech wizytach (wymiana schowka, wymiana kół i wymiana/smarowanie uszczelki klapy) i na tych trzech wizytach auto zostało bezczelnie zbezczeszczone mianowicie 2 razy obite zostały drzwi kierowcy o podnośnik z którego wychodzą w ogóle niczym nie zabezpieczone śruby, które rysują chyba wszystkie wjeżdżające tam auta (nawet Kowalski w warsztacie ma podnośnik odpowiednio zabezpieczony albo choćby szmata owinięty aby drzwiami nie stukać w niego) a raz zostało hamsko umyte a wręcz pomazane przez jakiegoś dzieciaka jakąś szorstką szmatą albo szmatą wytarzaną w piasku i trzeba było auto polerować (trzy miesięczne wówczas!!!).
Ale nie ma co grunt to się przyznać a to , że praktycznie za każdym razem łapani zostali na gorącym uczynku (bo zawsze oglądam auto także po odebraniu jak i karze oglądać przy wstawieniu) to nie było mowy o jakiejkolwiek odmowie czy gadaniu typu że to chyba jednak było, a ostatnim razem gdy drzwi zostały praktycznie wyszorowane do gołej blachy dosłownie pracownik serwisu stwierdził, że można to przecież pomalować :banghead: Tylko, że to lakier perła i drzwi kierowcy także do lakierowania dochodzi cieniowanie bocznych elementów plus rozbiórka przez tych papraków wszelkich plastików gum klamek listw a biorąc pod uwagę, że zwykły schowek naprawiali 2 razy i jeszcze tego nie zrobili do końca to strach pomyśleć jak by wyglądała sprawa lakierowania boku już nie mówiąc o utracie wartości (bo teraz jest stu precentowy oryginał) :?

Z tego względu planuje zmianę tegoż oto pięknego i niszczejącego w oczach BMW na nową panamerę tdi v8 (dlatego panamera bo nowość , a na cayena nie chce mi się czekać a koszty firmowe trzeba gdzieś ładować :mrgreen: ) aby z jednej strony zapomnieć o tej sprawie i odseparować się od tych papraków bo za każdym razem gdy wsiadam do tej beemki i chwytam klamkę kierowcy to przypominają mi się właśnie te 3 wizyty :mrgreen:... Także panamerkę też oczywiście trzeba będzie gdzieś serwisować ?! Również moje 911 4S, którym się chwalę na forum powitalnym :mrgreen: które jeszcze jest w trakcie składania/dopieszczania również zamierzam się w ASO u Lellka pokazać no i serwisować też trzeba mieć gdzie bo w dzisiejszych czasach ASO jak widać wcale nie musi być lepsze od warsztatu typowego Kowalskiego (a jest na pewno 5-10 razy droższe !), a że mieszkam w okolicach Gdańska więc wiadomo tylko Sopot pod nosem stąd moje zapytanie pełne obaw czy w ASO PORSCHE też mają miejsca takie zaniedbania ze strony serwisu ? Mi chodzi tylko o względy ESTETYCZNE bo technicznie wiadomo usterkę się usuwa niekiedy metodą prób i błędów ja do tego absolutnie nic już nie mam ale niszczenie mienia w tym przypadku rysowanie lakieru w ten sposób tym bardziej w ASO jest nie dopuszczalne wg mnie i temu mówię kategorycznie nie :angry4: a ludzie (czytaj typowy zalatany prezes/dyrektor) gdy odbiera swoją typową beemke z serwisu to chyba nie ogląda, a nawet jak ogląda to już za późno albo ogląda po 3 latach i wtedy widzi tą różnicę w "zużyciu" i auto nadaje się praktycznie całe do malowania :?

Wcześniej miałem tylko AUDI, które serwisowałem u Groblewskiego w Gdańsku i powiem szczerze jestem mega zadowolony ani razu jakiejkolwiek skuchy czy to technicznej czy optycznej, zawsze auto pięknie umyte, żadnych rys co gorsza... po prostu zero problemów tylko uśmiech na twarzy i aż się chciało wracać do serwisu :mrgreen: a tu w przeciągu pół roku trzy wizyty i trzy skaleczenia także aż się boję myśleć jak auto będzie wyglądać po 3 latach i po 20 wizytach :angry4: :banghead:

A jakie Wy macie doświadczenia ?

PostNapisane: 22.11.2016, 22:09 

Nr klubowicza: 517
Witaj, tez jestem z 3 miasta i mam dokładne doświadczenie z ASO z regionu Pomorza - uważam iż nie ma ASO BMW w 3miescie - sam pokonuje 540km i serwisuje moje BMW w Mikołowie jakość i podejście czysto ludzkie - przy składaniu oferty czy da się naprawić zawsze mówią szczerze i proponują inne rozwiązanie.
Do Zdunka w Gdyni ze swoim BMW nawet nie pokazuj się - nie będę opisywał co tam się dzieje bo to forum Porsche.
Co do Porsche ASO Sopot mimo że mam małe doświadczenie z ASO to już spokojnie mogę powiedzieć iż KAtowice są lepsze ( może przez to iż tam kupiłem auto ) W Sopocie pierwsze zderzenie po co tu jestem , nie da się..., nie robimy tu coś takiego...., itp. miałem pytania dotyczące zmianę wydechu i kasowania błedu napędu które mi wyskoczyły przy przyspieszeniu ..błąd skrzyni biegu... tryb awaryjny auta ..., pytałem sie o zmianę oleju silnikowego z ich Castrola na mój Motul ) widziałem osobiście jak facet z serwisu w Sopocie był na jedzie testowej - gaz do dechy przy zimnym silniku z turbiną a później gadka fajnie się jechało ..... czyli podobny poziom co BMW 3miasto. Może ja sie mylę bo to co zobaczyłem było pojedyncze zjawisko :).... inni koledzy opisywali na forum iż Sopot ASO jest Ok.

tak na marginesie zawsze jeśli oddaje auto do serwisu mówię proszę nie myć auta.

911 991.2 TTS and 718GTS RS

PostNapisane: 23.11.2016, 9:49 

maja22 napisał(a):
tak na marginesie zawsze jeśli oddaje auto do serwisu mówię proszę nie myć auta.

dlaczego?

PostNapisane: 23.11.2016, 10:12 

Bristol napisał(a):
maja22 napisał(a):

dlaczego?

No właśnie dlatego, że nie wiem jak w porsche ale w bmw pracownicy myją chyba jakimś błotem te samochody, wogóle wiader z wodą nie płukają a szmaty wytarzane podnoszą z ziemi także (widziałem raz na własne oczy jak chłopakowi co mył w garażu auto spadła szmata na ziemie i ją podniósł i dalej mył!) Raz mówiłem proszę auta nie myć, nie dotykać nie robić nie potrzebnych przeglądów chce tylko wymienić tą uszczelkę która kwalifikuje się do naprawy gwarancyjnej i tyle, to odebrałem auto oczywiście umyte i to nie dokładnie, mało tego całe poszorowane widać brudną szmatą ze smugami wszędzie i mnóstwem malutkich rysek szczególnie po lewej stronie :banghead:
A największym problemem jest to , że ludzie przy odbiorze auta chyba rzadko oglądają swoje samochody :banghead: i w ten sposób serwisanci się uczą mieć wyje$#$$ w auta klientów :banghead:

A na pytanie do przełożonego czemu tak się dzieje właśnie w ASO odpowiada: Dlatego zalecamy przy pierwszym przeglądzie powłokę ceramiczną która chroni lakier :angel4: :alien: :angel4: :alien: :mrgreen:
Ale w moim przypadku nawet to nie pomogło 3 wizyty i 3 skandaliczne uszkodzenia i po co te ceramiki dbania o lakier, mycia bezdotykowe itd. itp. jestem załamany :? :( :angry7: do bmw zaufania już niestety nie mam :? zostaje ulubiona ale mega droga moja marka czyli PORSCHE :mrgreen: lub sporo tańsza i sprawdzona alternatywa AUDI z serwisem u Groblewskiego lub u Plichty przy obwodnicy bo tam zaczął pracować bardzo wporządku chłop, który pracował u Groblewskiego, który opiekował się zawsze moimi autami, także domniemywam, że też powinno być tam dobrze.

PostNapisane: 23.11.2016, 10:46 
Członek Zarządu PCP

Nr klubowicza: 189
Opinie o PCS też niestety są różne :(

Witek
będzie: chyba 718
było: 964 '91, 944 '85, 924 '85, 996 '02, 997S '09

http://www.komunikado.pl agencja public relations

PostNapisane: 23.11.2016, 12:14 

Nr klubowicza: 442
Nie chwalcie juz tego Groblewskiego bo do konca nie jest to firma bez wad. 3 auta u nich kupowalem nowe i za kazdym razem mialem malo przyjemna przygode. Ostatnie dostalem bez systemu doswietlania zakreto. A pan sprzedawca w wytluamczeniu zasugerowal ze to moja wina bo zmienialem konfiguracje. Oparlo sie o Audi Polska. Serwis nie jest najgorszy ale lepszej alternatywy w 3miescie nie bylo. Powstalo nowe centrum na Luzyckiej i tam faktycznie pracuje opeikun klienta ktorego moge polecic. Nie wiem jak od strony technicznej. BMW i Mercedes w 3 miescie to zupelna klapa. Wspomniane ASO w Sopocie jest OK ale tez jest kilka zastrzezen. Jesli cie nie znaja i przyjedziesz z autem nie kupionym u nich po raz pierwszy to jest naciagactwo i wymyslanie. Ja na przegladzie doslatelm kilka dodatkow o ktore nie proscilem. Apteczki / gasnice / preparat do naprawy kol bo byly do wymiany (szkoda ze nikt mnie nie zapytal czy chce je wymienic i zaplacic) Fachowo nie mam zastrzezen ale oni raczej wszystk chca wymieniac niz szukac przyczyny i rozwiazania. Z upgradem PCM-u zajelo im caly bozy dzien a mialo byc 2 godziny.
Jesli jestes z trojmiasta to poza serwisem masz Ireka na osowej ktory napewno znajdzie usterke i przyczyne. No ale przy nowym aucie na gwarancji jestes skazany na ASO. Czy warto jechac do katowic ??? Raczej nie poki masz gwarancje itd.
Co do traktowania i szanowania twojego auta to napewno takich przygod jak w BMW nie uswiadczysz. Auta sa zabezpieczone i jak myja to myja prawidlowo. Nie wiem jakimi srodkami ale rys napewno nie robia. Ja bylem 3 razy swoim a kilku moich znajomych swoje prosiaki serwisuja od dawna.

eXpL@S!V
In: 718 Cayman GT4RS
In: E3 Cayenne II [9YAAI1]
Out: Macan FL [95BAA1]
Out: 911 S PDK [997.2] TP 1:51:672
Out: 911 4GTS PDK [991.1] TP 1:49:642

PostNapisane: 23.11.2016, 12:27 
Członek Zarządu PCP

Sorry za OT, ale czyje to nowe Audi na Łużyckiej? Niedawno przejeżdżałem i... robi wrażenie.

Witek

PostNapisane: 23.11.2016, 12:55 

Plichta ?

PostNapisane: 23.11.2016, 13:39 

Plichta

PostNapisane: 23.11.2016, 14:12 
Członek Zarządu PCP

Grubo gra :shock:

Witek

PostNapisane: 23.11.2016, 14:16 

Nr klubowicza: 442
wit007 napisał(a):
Sorry za OT, ale czyje to nowe Audi na Łużyckiej? Niedawno przejeżdżałem i... robi wrażenie.

Audi Centrum Plichta
A nazwisko zobowiazuje :) poniekad :)

eXpL@S!V
In: 718 Cayman GT4RS
In: E3 Cayenne II [9YAAI1]
Out: Macan FL [95BAA1]
Out: 911 S PDK [997.2] TP 1:51:672
Out: 911 4GTS PDK [991.1] TP 1:49:642

PostNapisane: 23.11.2016, 16:07 
Członek Zarządu PCP

explosiv napisał(a):
wit007 napisał(a):

Audi Centrum Plichta
A nazwisko zobowiazuje :) poniekad :)

Haha :) Zasadniczo nazywa się to Audi Centrum Gdynia 8)

Witek

PostNapisane: 23.11.2016, 16:09 

wit007 napisał(a):
Grubo gra :shock:

https://www.youtube.com/watch?v=7vJ6p6g9QEU

PostNapisane: 23.11.2016, 18:58 

Kolega pytał o serwis a rozmowa przeniosła się na temat wózka jakiegoś typa..

PostNapisane: 23.11.2016, 19:11 
Członek Zarządu PCP

Bristol napisał(a):
Kolega pytał o serwis a rozmowa przeniosła się na temat wózka jakiegoś typa..

Czy Ty w ogóle czytałeś wpisy? Ten typ jak to określiłeś to... autor tego wątku.

Witek

PostNapisane: 23.11.2016, 19:27 

haha faktycznie sorry :)

PostNapisane: 23.11.2016, 20:13 

Bristol napisał(a):

haha no właśnie bo o serwisie AUDI też mowa ale w w samych superlatywach akurat, nawet w nowym serwisie przy obwodnicy AUDI CENTRUM Gdańsk tez byłem już ze 3 razy z przypadkowymi autami które miałem na handel i naprawdę jeśli chodzi o serwis to pierwsza klasa zero jakichkolwiek nieprzyjemności, co do zakupu nówki to niestety nie kupowałem ani u Groblewskeigo ani tym bardziej u Plichty także być może są jakieś zgrzyty zakupowe jak to niekiedy bywa ale dla mnie najważniejszy jest serwis.

Wybieram drogie renomowane ASO bo chciałbym aby moje auto na które pracowałem kilkanaście (!) lat było traktowane w należyty sposób tj w taki sposób jaki np. ja traktuje auta klientów, którzy przyjeżdżają do mnie oczywiście nie wymagam cudów rozkładania czerwonych dywanów czy tychże podobnych :mrgreen: ale 3 porażki na wszystkie 3 wizyty w przeciągu zaledwie pół roku i to w najdroższym chyba ASO w trójmieście, który do tego ma się za najbardziej renomowany serwis BMW to naprawdę przesada :banghead: materiał nadaje się na jakiś dramat albo i turbo kamere :mrgreen:

PostNapisane: 24.11.2016, 9:30 

arq napisał(a):
Bristol napisał(a):

materiał nadaje się na jakiś dramat albo i turbo kamere :mrgreen:

Też tak myślę.
Widocznie nikt nigdy im nie zwracał uwagi na podejście do aut także mają wszystko gdzieś...

Ale jak mają dbać o auta skoro były przypadki że auto trafiało na wymianę oleju który jak się okazało nie został wymieniony..
Mowa o autoryzowanym serwisie BMW w którym pracował mój sąsiad...

Niestety prawda jest taka że nawet nie zdajemy sobie sprawy jakie przekręty robią w serwisach na autach klientów...

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]