Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Serwis na start
PostNapisane: 25.10.2025, 19:06 

Cześć,

Poradźcie, czy jest jakaś "check lista" rzeczy, które powinienem zrobić w Boxie S '02 na "dzień dobry"?
Pełną historię auta niestety dopiero odbudowuję.

Planowałem zrobić całą eksploatację - olej, filtry-oleju, powietrza, kabiny. Zamierzam zrobić świece, cewki (naprawdę potrafią popękać ze starości?), tak by auto było gotowe na sezon (nie zamierzam jeździć zimą). Czym zalać? w Porsche sugerowali, by było to 5W50 Porsche Classic. Wcześniej było to 5W40.

Rozrząd, IMS na razie nie dotykam, inspekcja endoskopem niczego nie wykazała, nie słychać żeby coś się działo (wiem, że przy 100 tys. auto miało wymieniany rozrząd na gwarancji w niemieckim ASO, teraz ma 160 tys.)

Z góry dzięki 8)

PostNapisane: 26.10.2025, 11:14 

Eksploatacja jak najbardziej. Cewki przy okazji świec to koszt samych cewek - robocizna ta sama. Jak są nowego typu (duże) to można prewencyjnie nie wymieniać, ale małe bym zrobił. W 911 są bardziej narażone na pęknie, choć za osłoną. W 986 są niby dalej od wydechu, ale bez osłony i też po czasie lubią pękać obudowy a potem już tylko misfire i brak przyjemności z jazdy.

Jak masz lać oryginał to ja bym wolał Mobila 5W50 X2 - nie będzie gorszy a przynajmniej zostanie kasa na cewki w portfelu ;)

IMS - no endoskopem to będzie ciężko zobaczyć jak to łożysko wygląda :D Bo samo hasło IMS oznacza trwogę o to jedno łożysko, nic więcej. Wycieki to tylko upierdliwość - problemem jest zużywające się ewentualnie łożysko na wałku IMS. Inspekcję IMS bez rozbierania tyłu silnika możesz robić regularnym badaniem oleju, choć takie badanie powie Ci że coś zaczyna mocniej się zużywać w silniku i trzeba trochę zgadywać. Co i tak w zasadzie najczęściej kończy się wyjęciem silnika.

PostNapisane: 18.12.2025, 12:13 

Pociągnę temat jako użytkownik 986 S tylko 03r. Też kompletuję części do serwisu na start. A co z odmą? Jest jakiś interwał wymiany? Mój jak jest zimny puszcza po starcie krótki jasny dymek. Zastanawiam się czy to kwestia zapłonu, odmy czy czegoś więcej. Auto sporo stało w ostatnim czasie. Przebieg 100 tyś km.

PostNapisane: 18.12.2025, 21:09 
Członek Zarządu PCP

Nr klubowicza: 468
Ten jasny dymek jest typowy dla silników w układzie bokser. Jeżeli trwa to 2-3 sekundy to jest ok.

pozdrawiam
Adam

============
944/993/996T/957/970/95B
986/996

http://www.prosiakovo.pl
http://www.enotrip.pl

PostNapisane: 19.12.2025, 0:20 

W zasadzie podobno ktoś odszukał biuletyn Porsche gdzie podają interwał na wymianę odmy co 60k km. Natomiast z Boxsterze nie ma podgrzewanej odmy, co oznacza że nie przepływa przez nią płyn chłodzący. W 911 jest podgrzewana i mieliśmy przypadek uszkodzenia silnika kiedy odma podawała małe dawki płynu do cylindra ;) Tutaj raczej zrobiłbym to przy okazji innej dużej pracy przy silniku raz na 100k km lub oczywiście od razu jeżeli są przesłanki że jest uszkodzona.

PostNapisane: 19.12.2025, 0:58 

Co masz na myśli - podgrzewana odma? W jakich modelach to jest ?

PostNapisane: 19.12.2025, 1:20 

Miałem na myśli bliźniacze 996. W 997.1 też jest podgrzewana.

PostNapisane: 19.12.2025, 13:32 

Dzięki za odpowiedzi.

adamax napisał(a):
Ten jasny dymek jest typowy dla silników w układzie bokser. Jeżeli trwa to 2-3 sekundy to jest ok.

Z jednej strony słyszałem, że jest tak jak mówisz. Z drugiej w internecie krąży jakaś opinia, że wymiana odmy niweluje kompletnie ten efekt. U mnie jest to chwilowe, krótki puf po starcie. Póki co temat do obserwacji. Dzięki za opinię!

PostNapisane: 19.12.2025, 15:47 

To u mnie teraz jak jest zimno to podymi tak z minutę albo i półtorej , stan oleju bez zmian od wymiany do wymiany =rok .Czytałem że jeśli walnięta odma to mocno zasysa korek, mój korek odkręca się spoko i nie zasysa.

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]