Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 2.03.2009, 0:09 

W dniu jutrzejszym ruszają prace programistyczne w efekcie których powstanie bardzo rozbudowany i nowoczesny serwis ogłoszeń motoryzacyjnych, którego celem będzie dostanie się do top 3 serwisów ogłoszeniowych w Polsce. Specyfikacji niestety nie mogę ujawnić publicznie na forum, ponieważ jest tam kilka „asów”.

Prace potrwają 6 miesięcy. Ponieważ ewentualne zmiany w projekcie powinno się wprowadzić na początku, zwracam się do Was jako najlepiej zorientowanych z pytaniem: jakich cech i funkcjonalności, których nie posiadają obecne serwisy oczekiwalibyście od BARDZO nowoczesnego i BARDZO dobrego serwisu ogłoszeń motoryzacyjnych?

Wszystkie podane przez Was sensowne funkcjonalności zostaną zaimplementowane w tym serwisie a autorowi każdego pomysłu, który zostanie wykorzystany stawiam dobre whisky, chyba że ktoś woli inny trunek :)

Tytuł:
PostNapisane: 2.03.2009, 0:30 

Nr klubowicza: 164
Wow!

Przede wszystkim życzę powodzenia!

Mam mnóstwo obserwacji na ten temat, szczególnie ostatnio...
Ale wyślę ci osobno. Pewnie nic odkrywczego jednak.

Jurek

Tytuł:
PostNapisane: 2.03.2009, 0:56 

pw poszlo

no i powodzenia :)

Tytuł:
PostNapisane: 2.03.2009, 11:24 

A przede wszystkim oczekiwałbym od tego serwisu, że znajdzie mi wymarzone Porsche :lol:
I w dodatku tak, żebym za dwa lata nie myślał o tym żeby go wymienić na kolejnego!

Jurek

Tytuł:
PostNapisane: 2.03.2009, 13:01 

dzięki dla Duke i Igora za wskazówki, przekazałem mojej "ekipie"
jak komuś coś przeszkadza w obecnych serwisach albo brakuje to śmiało piszczie - jak dostane coś nawet już wymyślonego to nic się nie stanie a zawsze można przedyskutować temat przy "pełnej kulturze" :)

Tytuł:
PostNapisane: 2.03.2009, 14:55 

1. obowiązkowy formularz dla sprzedającego (wszystkie pola muszą być wypełnione, aby umieścić ogłoszenie) np.
-czy auto było sprowadzone z zagranicy(kiedy, czy jest zarejestrowane)
-aktualny przebieg (klauzula, że podana wartość jeżeli jest niezgodna ze stanem faktycznym, jest sprzedażą towaru z ukrytą wadą i obowiązuje prawo rękojmi)
-możliwość wykonania inspekcji pojazdu
(tu dałbym 2 warianty, tani tylko wizyta i opis, drugi sprawdzenie w ASO lub innej stacji przeglądów)
- każde ogłoszenie może być komentowane (mini forum, oczywiście po zalogowaniu, admin może wykasować wypowiedz naruszającą prawo, aby uniknąć działań szkodliwych przez konkurencję)
- linki do Dekry/ADAC (bezawaryjność)
- informacja czy sprzedający wystawi FV
- rozbudowane opcje wyszukiwania (np. jak autoscout24, rozgraniczenie na ogłoszenia prywatne i "handlarzy"(komisy, firmy sprowadzające auta, dealerzy itp.)
-rozbudowany dział OLDTIMER
-dział tylko zamiana

tak na szybko kilka pomysłów, myślę, że jest spora luka w rynku pod tym kątem

Tytuł:
PostNapisane: 2.03.2009, 15:34 

Marion - pamietaj ze projektowanie wedlug metodologii (np. user center design) to jest podstawa sukcesu w serwisach www.
wedlug tomka karwatki 0.1 budzetu poswiecona na wlasciwe projektowanie przyczynia sie znacznie osiagnieciu sukcesu.
sugeruje Tobie, jako PMowi / szefowi / nadzorujacemu zapoznanie sie z metodykami UCD..
poczytaj tez blogi karwatki, kasperskiego, drozda, i innych. duzo pisza tam o serwisach e-commerce.

tutaj dla Ciebie kilka slideshowow:

http://www.slideshare.net/tkarwatka/slideshows - duzo ciekawych informacji, m.in. o e-commerce

http://www.slideshare.net/tkarwatka/ucz ... rce-478469

http://www.slideshare.net/tkarwatka/wyk ... obert-drzd

http://www.slideshare.net/tkarwatka/rol ... b-kacprzak

http://www.slideshare.net/tkarwatka/usa ... z-karwatka - bardzo fajne

http://www.slideshare.net/tkarwatka/usa ... case-study - tez fajne

specjalnie nie skracalem linkow, bo maja w sobie tematy.

jakbys potrzebowal rady, pomyslow, pomocy; przy tworzeniu zespolu projektowego, tworzeniu uzytecznych serwisow, itp itd. masz do mnie numer.

Tytuł:
PostNapisane: 2.03.2009, 15:36 

Myślę, że fajnie byłoby gdyby strona podpowiadała linki to opisów danego auta, testów etc.
Poza tym, wygodnie byłoby gdyby wybrane auto z listy wyskakiwało w nowym oknie. Nie byłoby potrzeby powracania do listy i jej odświeżania za każdym razem. (Wiem że można użyć opcji 'otwórz w nowym oknie').
Do pól obowiązkowych zaliczyłbym coś takiego jak usystematyzowana przedstawiona w jakiś uporządkowany sposób historia pojazdu.
Jeśli oferujący nie miałby informacji na ten temat to musiałby klinkąć np:brak informacji.
To też czasami wystarczy do oceny wiarygodności ogłoszenia.

Można by też odnieść się do oceny poprawności przedstawionej oferty.
Często ludzie wypisują oczywiste błędy (np boxster gt2, albo 911 turbo 3,8
czasami głupoty, sprzeczności (salon polska - sprowadzony) a czasami kłamstwa (bezwypadkowy...)
Struktura formularza nie powinna pozwalać na tego typu rzeczy. Nie wszytkiego da się uniknąć bo pewnie baza danych musiałaby się mieścić w CIA ale może część tych błędów da się wyciąć chociażby z wytłuszczonych nagłówków.

Co do wyeliminowania nierzetelnych ofert to pewnie tu jest problem bo jak rozumiem, nie da się wprowadzić rygoru poświadczenia nieprawdy, czy też nadania anonsoi statusu oferty w rozumieniu prawa handlowego.

Ale może chociaż odniesienia do linków dotyczących szczegółowego opisu danego modelu spowodują łatwą weryfikację niektórych ogłoszeń przez przeglądających.

Na razie tyle bo jestem w pracy i coś jednak muszę zrobić dla firmy :-)

Jurek

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]