Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 27.04.2021, 21:36 

Cześć
Czy możecie podpowiedzieć jedna rzecz .
Czy po remoncie skrzyni rozdzielczej należy wykonać adaptacje??
Jeśli tak czy ktoś w woj kujawsko pomorskim , warmiński mazurskim może to ogarnąć ??
Pozdrawiam

PostNapisane: 27.04.2021, 22:27 

Nr klubowicza: 193
Wszystko zależy od modelu. W niektórych po wymianie oleju trzeba ją wykonać.

924 '83 LM8U - Tor Poznań 2:04,992

PostNapisane: 27.04.2021, 22:31 

Czy masz wiedzę odnośnie tego czy adaptacja dotyczy porsche cayenne 4,2 diesel rocznik 2015??

PostNapisane: 27.04.2021, 22:40 

Nr klubowicza: 193
Jeżeli dobrze pamiętam to w tym (mocno jednak awaryjnym, ale nie wiem czy wiesz że jest na wydłużonej gwarancji) mechanizmie różnicowym można wykonać tą procedurę. Chyba tylko najsłabsze Cayenne II nie mają tej opcji oraz wszystkie Cayenne I, tam jest stosunkowo pancerny mechanizm.

924 '83 LM8U - Tor Poznań 2:04,992

PostNapisane: 27.04.2021, 22:45 

No właśnie sobie uświadomiłem ze jest awaryjny;) kupiłem auto w niemieckim salonie nie przedłużyłem gwarancji🤦‍♂️ Jakoś srednio ufam ofertom gwarancyjnym chociaż teraz doczytałem się ze akurat te awarie obejmuje gwarancja . Niemniej jeden pies robiąc około 30 tys rocznie przez 3 lata płacenia aproved kupiłbym poprostu usługę w ratach 😅
Napisałeś ze można?? Tzn trzeba ??
Dziękuje za twoje komentarza pzdr✌️

PostNapisane: 27.04.2021, 22:54 

Gwarancja na mechanizm różnicowy obowiązuje niezależnie od approved i nie musisz jej wykupywać by Porsche wymieniło skrzynkę jeśli nastąpi awaria.
Porsche niejako przyznało się do błędu dało gwearancję fabryczną wszystkim wszystkim cayenne i macan chyba do 10 lat. Warunkiem jest wykonywanie obsługi eksploatacyjnej zgodnie z harmonogramem - nie musi być ona wykonana w ASO, ważne by były dokumenty potwierdzające wykonanie wszystkich czynności serwisowych na czas.
O szczególy trzeba pytać w ASO.
Moim zdaniem bardzo dobry ruch ze strony Porsche.
Również ceny mechanizmów są dość przystępne jeśli auto nie otrzyma naprawy w ramach gwarancji. Na chwilę obecną naprawa skrzynki w warsztacie jest porównywalna z ceną części oryginalnej.

PostNapisane: 27.04.2021, 23:11 

A to już w ogóle ciekawe info 🥳 serwis robię u lokalnego mechanika oleje filtry co 10-15 tys reszta eksploatacji to póki co tarcze klocki wymieniałem oleje we wszystkich mostach i tej skrzyni tez wymieniałem pytanie czy pieczątka mechanika wystarczy🤔
Muszę dzwonic w takim razie dzięki za info✌️

PostNapisane: 28.04.2021, 0:01 

Raczej pieczątki nie wystarczą i będą wymagane faktury z odnotowanym przebiegiem i zakresem czynności oraz materiały jakie były użyte.
Istotne na pewno będzie czy interwały serwisowe nie zostały przekroczone np czy płyn hamulcowy był wymieniany co 2 lata, czy świece zostały wymienione na czas zgodnie z harmonogramem, z tego co wiem również opony muszą byż homologacją porsche Nx. - czyli chyba wszystko jak do normalnej gwarancji ale potwierdź to sobie w ASO bo wymagania mogą być inne.

PostNapisane: 5.05.2021, 19:08 

Witam. Czy montowane były cały czas w Cayenne II te same (kiepskie) skrzynie rozdzielcze, czy może była zmiana na lepsze?

PostNapisane: 9.11.2021, 20:05 

Witam,
jestem posiadaczem Cayene S Diesel z 2013 (kupiłem nowego w salonie). Przebieg obecny 275 tys. Jakieś pół roku temu coś zaczęło przy prędkościach 120-130 szumieć jak odpuszczałem gaz.
Dałem do regeneracji przedni most (myśłałem że to może być źródłem hałąsu). Nic nie pomogło. Ostatnio przy wymianie oleju m.in. w skrzyni rozdzielczej okazało się że olej jest przypalony. Wysłałem skrzynie rozdzielczą do regeneracji (pomimo że skrzynia rozdzielcza nie dawała żadnych oznak awarii poza spalonym olejem, a olej był wymieniany co 100 tys). Oprócz tego tylni most też wysłałem do regeneracji (zaczął się pojawiać jakiś hałas od strony tylnego dyfra). Po montażu wszystkiego i próbie zablokowania skrzyni rozdzielczej za pomocą przycisku, wyskakuje błąd skrzyni rozdzielczej.(jakiś błąd chyba kątów) Czy znacie może jakiegoś mechanika w okolicach Łodzi (może być i dalej) który by problem rozwiązał?

PostNapisane: 12.11.2021, 1:04 

Kto naprawiał skrzynię?
Wiesz, że miałeś ją na gwarancji i jeśli były objawy uszkodzonej skrzynki (szarpanie) to mając udokumentowane serwisy porsche wymienia ją w ramach akcji serwisowej.
Robiłeś kalibrację po montażu?
Wymiana oleju po 100tkm to jakiś absurd... On po 30tkm nadaje się do wymiany. Co 60 tkm to maks na wymianę.

PostNapisane: 14.11.2021, 19:52 

Skrzynia nie szarpała, ale po spuszczeniu oleju okazało się że jest spalony, poza tym od około roku przy 130 był jakiś hałas, który po regeneracji ustał.

Kalibrację robili i po przejechaniu paru metrów wyskakują błędy a auto spina się (jakby blokował mechanizm). Teraz mam odłączoną kostkę i auto jeździ. (ale jest oczywiście błąd 4 wheel drive)

Powiedzieli że to chyba wina elektryki, przed regeneracją nie było żadnych błędów.

Samą regenerację zleciłem firmie GearMar z Cżestochowy z ulicy Rocha.

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]