Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 24.06.2014, 21:54 

Witam,

Wiem, temat sportowego wydechu walkowany pewnie od gory do dolu setki razy. Moze jednak ktos bedzie mial na tyle sily zeby odpowiedziec w tej konkretnej sprawie.

A dokladnie chodzi o Caymana S 2014. Pojezdzilem sobie w ostatni weekend w PCW i wszystko pieknie i ladnie (no moze poza szczegolami), natomiast jedna rzecz mnie troche wystraszyla. A mianowicie calkiem spory halas w kabinie (zarowno z zewnatrz jak i oczywiscie z silnika). Co ciekawe model, ktorym brykalem nie mial sportowego wydechu ale stockowy... Wiec nie wiem czy jestem nieco przewrazliwiony, czy po prostu tak ma byc :) Wiem, wiem... przychodzi kolu pojezdzic samochodem z silnikiem za uchem i sie skarzy, ze mu glosno...

I teraz mam dylemat - czy zamawiac sportowy wydech, o ktorym generalnie wszyscy mowia, ze byc musi w prosiaczku, czy nie. A konkretnie pytanie: jak wyglada halas ze sportowego wydechu w trybie zwyklym w porownaniu do stockowego wydechu? Ok, dziwne pytanie moze, ale po prostu zastanawiam sie czy sportowy wydech da mi opcje "grzmotow" od swieta, i spokojne dzwieki podczas relaksujacej jazdy?

A po drugie o co chodzi z dzwignia kierunkowskazow... nie wiem czy mam krotkie palce, ale trzymajac normalnie kierownice ledwo do niej siegam... :D

Tytuł:
PostNapisane: 25.06.2014, 11:32 

CZesc,

jezdziles zapewne tym grafitowym S ?

W stosunku do starego Caymana, nowy jest wyciszony. Jezeli ten halas ci przeszkadza, to ciszej na pewno nie bedzie. Sportowy wydech piekna sprawa, ale w trybie normalnym poziom halasu w aucie sie nie zmieni. Dlatego nadal uwazam, ze cayman absolutnie nie nadaje sie na pierwszy samochod, jest po prostu za glosny.
Jak szukasz cichszego, to jednak 911, w wersji 991 jest znacznie cichsze

Tytuł:
PostNapisane: 25.06.2014, 20:47 

Tak, grafitowym S :)

Dzieki za hint, wlasnie mialem zamiar alternatywnie zaczac poszukiwanie 991/997 4S... :)

Tytuł:
PostNapisane: 25.06.2014, 21:44 

"czaję sie" na tego grafitowego, za tydzien bedzie juz do odbioru, ale moja oferta jeszcze nie zostala zaakceptowana.

za 2 tyg w poznaniu bedzie pierwszy cayman gts, mozesz to tez rozwazyc

Tytuł:
PostNapisane: 25.06.2014, 21:46 

991 4s jest rowniez w pcw za 529 000, ale mial przygode, natomiast cena katalog tego auta to ponad 700

Tytuł:
PostNapisane: 25.06.2014, 22:58 

Co do GTS'a to bedzie tez zdaje sie w PCW, w kolorze bialym (chociaz nie wiem, moze po prostu jedna sztuka przybywa do Polski i wszyscy mowia, "ze idzie"...)

Natomiast wracajac do grafitowego Caymana to pewnie czekaja na kogos, kto mniej utarguje :) I zastanawia mnie w sumie jedna rzecz: w Panamerze kaza "docierac" do powiedzmy 4.5k obrotow przez kilka kkm, natomiast tych sztuk testowych to raczej nikt nie rozpieszcza (niewykluczone tez, ze maja przekroczone obroty roznych kat...). Wiec o co kaman?

Tytuł:
PostNapisane: 25.06.2014, 23:35 

jak nim jechlem mial 60 km, przez pierwsze 10 minut jechal kierowca pcw bardzo spokojnie, a potem moglem autem prycisnac raczej bez ograniczen

Tytuł:
PostNapisane: 26.06.2014, 22:07 

Cayman/boxster są mega głośne nawet w stocku!
Od 120 km/h nie da sie gadać normalnie.
W Carrera znacznie ciszej - do około 170-180k
/h, potem tez głośno jak cholera!
To nie sa pod tym względem auta podobne do
Dupowozów.

Tytuł:
PostNapisane: 27.06.2014, 11:18 

Nr klubowicza: 353
adam44 jesli standardowy wydech jest dla Ciebie za głośny to PSE nie uaktywnione jest sporo głośniejsze a uaktywnione jeszcze dodaje wiecej strzałów z wydechu. Ja po jezdzie nowym boxem i caymanem ze standardowym wydechem stwierdziłem ze jest prawie tak cicho jak w zwykłym dupowozie , dla mnie za cicho , po dołożeniu PSE przy prędkościach 140-170 da sie rozmawiać ale rzeczywiście jest głośno, podsumowując różnica głośności w nowym caymanie/boxsterze z włączonym czy wyłączonym PSE jest dla mnie bardzo niewielka. I jest to moim zdaniem jakaś wada PSE.

Boxster S 981 '12
928 S2 ’ 86
Było 928 S4’ 90

Tytuł:
PostNapisane: 27.06.2014, 22:01 

Dzieki za hint. W sumie tak sobie tlumacze, ze caly bajer PSE polega na magicznym przycisku, ktory robi ze zwyklego brzmienia sportowe brzmienie. W przeciwnym wypadku po prostu montowaliby niergulowalny sportowy wydech i by strzelalo caly czas. A wiec tak jak mowicie nieaktywowany PSE ma podobna glosnosc do zwyklego wydechu (co ma imo sens marketingowy)

Niezaleznie widzialem filmiki z testow Cayman GTS, i pomijajac fakt nieco mocniejszego silnika aktywowany PSE brzmi OBLEDNIE! :)

http://www.youtube.com/watch?v=LtiWAGHG7Mw

"... was that thunder? :D

Tytuł:
PostNapisane: 28.06.2014, 20:32 

Witam

Jak o dzwieku mowa to ja mam pytanie

Czy duza jest roznica w dzwieku miedzy zwyklyw 981 a wersja S?

Boxster ktorego mam zamiar nabyc ma sportowy wydech z dwoma kominami ale nie jest to wersja S

Czy roznica jest mocno slyszalna?

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]