Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 16.11.2011, 14:42 

Cześć!
Gdzie w Poznaniu mógłbym sprawdzić Boxstera przed zakupem?

Porsche Centrum Poznań chciałbym sobie odpuścić. Pozostaje zwykła stacja diagnostyczna, ale wolałbym mechanika, który już kilka razy w swoim życiu widział Boxstera i wie co sprawdzać pod podwoziem ;-) (pękające cewki zapłonowe itp.)

Które warsztaty w Poznaniu zajmują się Porsche? Czy możecie jakieś polecić i podać namiary?(jestem spoza Poznania). Chciałbym też podpiąć go pod komputer.

A może ktoś miał okazję już oglądać http://allegro.pl/show_item.php?item=1936236748 i jest w stanie się na jego temat coś wypowiedzieć?

Tytuł:
PostNapisane: 16.11.2011, 14:46 

Nr klubowicza: 164
Ja bym jednak wolał sprawdzić w Porsche.

Nie wiedziałem że lampy pasują od 911.

Zestaw audio za 4000 tys to nie jest jakiś znowu luksus ale fajnie mieć w takim aucie. Będą cię wszyscy słyszeć jak będziesz przejeżdżał.

Jurek

Tytuł:
PostNapisane: 16.11.2011, 15:00 

Sprawdzałem już kilka aut w ASO i po którymś razie przestaje mi się uśmiechać ładowanie kilku stów "w błoto" (co oczywiście w późniejszym rozrachunku ma sens) (w Poznaniu 800zł). Być może pojadę nim do PorscheCentrum (w zależności co wyjdzie), ale najpierw jednak chciałbym definitywnie sprawdzić je gdzie indziej.

Z lampami też nie wiem co właściciel wymyślił w opisie.

Sprzęt audio mnie mało interesuje... - trzymajmy się proszę mojego pytania dotyczącego warsztatów zajmujących się serwisowaniem sportowych aut z możliwością podpięcia Porsche pod komputer.

Tytuł:
PostNapisane: 16.11.2011, 17:03 

Nie znam innych.

Tytuł:
PostNapisane: 16.11.2011, 18:05 

w tym modelu boxstera i uwczesnej carrery 996 lampy byly takie same przeciez, wiec zadne to odkrycie :-) to stara lampa jajo sprzed liftu.

Tytuł:
PostNapisane: 16.11.2011, 20:22 

Nr klubowicza: 263
Widzę że Darek potraktował cię nadzwyczaj łagodnie :lol:
Plusem sprawdzenia w ASO jest to że jak dobrze zagadasz to ci powiedzą historię napraw i serwisu samochodu.A co do tych 800 to nie wnikam czy dużo czy nie ale za jedn mały błąd możesz wydać wielokrotność tej sumy :wink:

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 16.11.2011, 20:34 
Klubowicz

Nr klubowicza: 062
Polecam sprawdzenie w ASO, tylko w ten sposób masz pełna wiedzę, co kupujesz. :idea:

Staszek

958

Tytuł:
PostNapisane: 16.11.2011, 23:45 

Jeśli to ten samochód o którym myśle, to miał dzwona z przodu i z któregoś boku... Zobacz zreszta inny odcień poduchy pasażera.

Tytuł:
PostNapisane: 17.11.2011, 0:06 

nortel napisał(a):
- trzymajmy się proszę mojego pytania dotyczącego warsztatów zajmujących się serwisowaniem sportowych aut z możliwością podpięcia Porsche pod komputer.

Widzę ze niestety nie bardzo się orientujesz w możliwościach diagnostyki komputerowej Porsche. Tak jak niektóre popularne marki samochodów można zdiagnozować w pewnym zakresie przy pomocy łatwo dostępnych testerów to w Porsche ten zakres jest minimalny, w zasadzie tylko to co zasygnalizuje BC lub kontrolki. Przy używanym aucie najważniejsza jest jego historia warsztatowa, a do tego ma tylko dostęp ASO (za te jedyne 800 PLN) i jak to już ktoś trafnie wcześniej sformułował każdy mały błąd może być drogi.

Tytuł:
PostNapisane: 17.11.2011, 0:32 

Zgadza się - najbezpieczniej prześwietlić w ASO.
Za przeproszeniem Skodę można obadać w byle warsztacie - niestety taka "oszczędność" w przypadku Porsche, może okazać się bardzo kosztowna.

PS. Jesteś pewien, że przedzakupowy przegląd w ASO kosztuje 8 stów?

Tytuł:
PostNapisane: 17.11.2011, 9:15 

Potwierdzam :-(

Sam robiłem przegląd swojego przed zakupem za 8 stówek. Dla świętego spokoju zrobiłem też geometrię i jeśli mnie pamięć nie myli to zapłaciłem 1400 zł.

Ale nie żałuję żadnej wydanej zł. ;-)

rc

Tytuł:
PostNapisane: 17.11.2011, 12:00 

Ja też nie bawiłbym się w szukanie dziwnych warsztatów. Swój prześwietlałem u Radwańskiego w Wieliczce ale to warsztat o uznanej renomie, więc o tyle byłem spokojny. Ale gdyby nie fakt, że miałem go "pod bokiem" to też wybrałbym Porsche Centrum. A jeśli Darek Ci pisze, że nie zna w Poznaniu innych warsztatów, które mógłby polecić to daj sobie spokój z szukaniem. Zwłaszcza, że błąd może Cie naprawdę dużo kosztować.

A co do ceny to za te 800 złotych masz pełny i naprawdę mocno rozbudowany raport serwisowy.

Tytuł:
PostNapisane: 17.11.2011, 12:04 

Panowie,

Zgadzam się ze wszystkim co piszecie, ale...

chciałbym najpierw sprawdzić auto, gdzieś w dobrym warsztacie w Poznaniu za 150, 200, 300 zł(?) i jeśli nie okaże się już wtedy na pierwszy rzut oka od strony podwozia, że to złom i wkrak, to chętnie wejdę w inwestycję na 800 czy nawet 1400 zł w ASO.

Pieniądze też trzeba umieć rozsądnie wydawać i uważam, że najpierw (oglądając 10-15 aut) warto zapłacić "po stówce", za obejrzenie go od spodu i wyeliminowanie, niż płacić za każdym razem po 800 złotych...

Tak, więc ponawiam pytanie o warsztat w Poznaniu, który by widział na oczy Porsche (już może być bez tego komputera) - ???

Tytuł:
PostNapisane: 17.11.2011, 12:28 

Jedz w takim razie na duza stacje diagnostyczna, oni sila rzeczy zapewne juz kiedys widzieli Porsche dokonujac przeglady okresowe. Pewnie jaks stacja PZM jest w Twoim regionie.

Tytuł:
PostNapisane: 17.11.2011, 12:28 

Nr klubowicza: 164
Problem polega na tym, ze albo zrobi to dla ciebie kolega - za darmo albo grosze, no oczywiście jakość tej oceny będzie zależała od wiedzy kolegi i Twojej wiary w niego.
Albo zrobisz to w Porsche lub innym poważnym serwisie i zapłacisz sporo niestety.
Ale może ktoś ci pomoże. Ja nie znam takich warsztatów w twoich okolicach.

Jurek

Tytuł:
PostNapisane: 17.11.2011, 13:11 

Może dowiedz się u Teodora o koszty?

http://www.teomotors.pl

Zajmują się Porszakami od lat, no i może będą elastyczniejsi od ASO - szczególnie, że chcesz przyjechać 10x ;)

Tytuł:
PostNapisane: 18.11.2011, 15:03 

Dzięki za info - dzwoniłem do teomotor, ale niestety zajmują się tylko skrzyniami.

Tytuł:
PostNapisane: 18.11.2011, 15:33 

no to szkoda :( bo na stronie piszą, że się zajmują

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Tytuł:
PostNapisane: 18.11.2011, 15:58 

A musi być Poznań?
Jeżeli sama geometrię, to mogę polecić stację diagnostyczną Marcina Werno z Rawicza, syna ŚP Jarka, pasjonata porszawek.
W 1,5h dokonali gruntownego sprawdzenia zawieszenia i "poprawili" to, co zepsuło ASO po wymianie drążka z tyłu na gwarancji. Chłopaki skopali zbieżność z tyłu.
Całość wykonana na porządnym sprzęcie za jedyne 80pln :shock:

Jeżeli wyżej dobrze policzyłem, to Poznań za geometrię liczy sobie 600pln...
Nieźle... :lol:

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]