Autor |
Wiadomość |
arszenik - hodura.pl
|
Napisane: 8.09.2008, 16:13 |
|
|
|
Góra |
|
mart2014
|
Napisane: 8.09.2008, 16:28 |
|
|
ja takiego Turbo na naszych zlotach nie widziałem wcześniej. Chyba pojawił się po raz pierwszy w Poznaniu (?). i prawdopodobnie nie jest Klubowiczem ale nie wiem, bo nie znam właściciela.
Na otomoto są namiary na sprzedającego, więc tam powinieneś zdecydowanie zaprotestować, bo zgadzam się, że przegiął...i to żałosne, że ktoś kogo stać na takie auto, nie stać na fotografa albo aparat....wstyd...
|
|
Góra |
|
jurek968
|
Napisane: 8.09.2008, 16:54 |
|
Nr klubowicza: 039
|
Kimbex...i wszystko jasne.
Góra |
|
Jerzy
|
Napisane: 8.09.2008, 18:56 |
|
Nr klubowicza: 164
|
Polak k.....wa potrafi!
Góra |
|
Karrlos
|
Napisane: 11.09.2008, 9:50 |
|
|
Zawsze można ich pozwać i trochę kasy przytulić.
Niech Ci tylko ktoś oficjalnie potwierdzi wydruk strony (notariusz) i na Policję z tym.
Może trochę potrwać ale zawsze klika PLN zwrócą no i będą musieli zdjąć foty.
|
|
Góra |
|
Igor
|
Napisane: 11.09.2008, 10:07 |
|
|
|
Góra |
|
newada
|
Napisane: 11.09.2008, 11:03 |
|
|
Halo , halo - Panowie co ja widzę - zbastujcie trochę , przecież to też nasz kolega , że trochę zbłąkany i nie świadomy to nie znaczy by zdzierać mu od razu koszulę
Są inne sposoby można przecież grzecznie i polubownie , jest kontakt do niego i zainteresowana osoba w tym wypadku arszenik - hodura.pl chyba wie co zrobić i nie potrzebuje adwokata w swojej sprawie
- zniszczyć , zgnoić , policję nasłać i co jeszcze
Pzdr
|
|
Góra |
|
GaZiK
|
Napisane: 11.09.2008, 13:09 |
|
|
arszenik - hodura.pl: No zaraz zaraz... rozumiem, że chcesz bronić praw autorskich, ale to w końcu jego auto i jeśli nie spytałeś czy możesz je fotografować i chronić te fotę prawem autorskim to ja nie widzę nic w tym złego. Zastanawiam się kto kogo tu wykorzystuje?
|
|
Góra |
|
newada
|
Napisane: 11.09.2008, 13:33 |
|
|
Nikogo tu nie bronię i nie mam zamiaru , tylko apeluję o rozwagę w nakręcaniu i buntowaniu kogokolwiek przeciw komukolwiek
Co do zdjęć to autor nie musi się prosić o zgodę zrobienia bo to nie obiekt chroniony tajemnicą a jedynie o zamieszczenie na łamach czegoś tam bez zamazania tablicy rej. Co do wykorzystania tych że zdjęć jest już trochę inaczej - powinien się zapytać czy może , a przynajmniej by tak wypadało - nie znam się na prawie dot. w/w tematu ale ja tak bym zrobił a skoro już do tego doszło to jakakolwiek ze stron może do siebie nawzajem zadzwonić i powiedzieć co mu leży na żołądku bez robienia niepotrzebnej afery - hołk
Pzdr.
P.s. Z powyższych postów wnioskuję , że to autor zdjęć a nie właściciel auta miałby robić aferę za namową innych - jeszcze raz przypominam , że jesteśmy kumplami , których łązy podobna pasja i nie trzeba się zaraz złościć i strzelać po pysku bo można iść na piwko i przedyskutować wszystko w spokoju. W ostateczności można różnie ale od razu policja i sądy
Pzdr.
|
|
Góra |
|
GaZiK
|
Napisane: 11.09.2008, 14:15 |
|
|
newada napisał(a): ... Co do zdjęć to autor nie musi się prosić o zgodę zrobienia bo to nie obiekt chroniony tajemnicą a jedynie o zamieszczenie na łamach czegoś tam bez zamazania tablicy rej. Pzdr.
Newada ja właśnie to mam na myśli, ale może powinienem napisać wprost. Robienie profesjonalnych fot implikuje ich umieszczanie na łamach czegośtam... Galeria na stronach www to też publikacja.
|
|
Góra |
|
Jerzy
|
Napisane: 11.09.2008, 14:19 |
|
|
Panowie
mamy piękny - zasadniczy spór z ciekawym prawnym pogmatwaniem i emocjonalnym ładunkiem.
Zwróćcie tylko uwagę na to, że dwóch głównych zainteresowanych już dawno olało sprawę więc nie ma sensu tego rozgrzebywać skoro oni tego nie chcą.
Dajmy sobie z tym spokój.
Góra |
|
newada
|
Napisane: 11.09.2008, 14:25 |
|
|
Jasmin napisał(a): Panowie
mamy piękny - zasadniczy spór z ciekawym prawnym pogmatwaniem i emocjonalnym ładunkiem. Zwróćcie tylko uwagę na to, że dwóch głównych zainteresowanych już dawno olało sprawę więc nie ma sensu tego rozgrzebywać skoro oni tego nie chcą. Dajmy sobie z tym spokój.
Podpisuję się pod tym w 100% - właśnie miałem to samo napisać
Pzdr i
|
|
Góra |
|
Marion
|
Napisane: 12.09.2008, 9:12 |
|
|
chciałbym wyrazić też swoją opinię w tej sprawie i nie chodzi mi o roztrząsanie tematu tylko napewno taka sytuacja pojawi się jeszcze nie raz.
tak jak Mirek zaznaczył jesteśmy kolegami i nie powinniśmy powoływać się na prawo tylko na "normalność".
uważam że jeżeli ktoś robi zdjęcia czyjegoś samochodu i umieszcza je bez zgody tej osoby na publicznie dostępnej stronie internetowej jako swoją reklamę i portfolio i nic tej osobie za to nie płaci, choć robi sobie darmową reklamę firmy, to nie może mieć pretensji że ta osoba umieściła to zdjęcie w swoim ogłoszeniu. bo przecież osoba która użyła tego zdjęcia w swoim ogłoszeniu nie wydrukowała np. kalendarzy z tym zdjęciem które sprzedaje i nie trzepie na tym kasy.
jesteśmy kumplami, którzy jak tylko mogą to sobie pomagają w różny sposób więc według mnie nie na miejscu jest potępianie kogoś za to że umieśił przy ogłoszeniu zdjęcia swojego samochodu których sam nie zrobił i także nie można potępiać kogoś że takie zdjęcia zrobił i umieścił je bez zgody w necie - bo przecież te zdjęcia są po to żeby przywoływać miłe wspomnienia a nie po to żeby się o nie pokłócić
|
|
Góra |
|
wampir
|
Napisane: 12.09.2008, 9:32 |
|
|
Jesli chodzi o zdjecia to sprawa jesli sie dobrze orientuje jest taka:
jesli fotograf bez mojej zgody zamiescil w necie fotki bez zamazania tablic, to jest to jego problem, bo powinien mnie zapytac o zgode na cos takiego, w przypadku wymazania tablic i zamieszczenia na necie to wina jest juz po mojej stronie jesli ich uzyje bez zgody autora zdjec
Moge sie mylic ale wydaje mi sie ze wlasnie tak sie ta sprawa przedstawia
|
|
Góra |
|
Marion
|
Napisane: 12.09.2008, 10:14 |
|
|
tylko właśnie chodzi o to, żeby się jako ludzie z klubu nie podpierać przepisami bo nie o to chodzi tylko koleżeńskimi zwyczajami - prawnie to wszystko jest w tym kraju zakazane
|
|
Góra |
|
rychu
|
Napisane: 12.09.2008, 11:04 |
|
Dołączył: 8.03.2007 Posty: 3367 Lokalizacja: sercem i ciałem - poznań
Nr klubowicza: 075
|
Marion napisał(a): chciałbym wyrazić też swoją opinię w tej sprawie i nie chodzi mi o roztrząsanie tematu tylko napewno taka sytuacja pojawi się jeszcze nie raz.
tak jak Mirek zaznaczył jesteśmy kolegami i nie powinniśmy powoływać się na prawo tylko na "normalność".
uważam że jeżeli ktoś robi zdjęcia czyjegoś samochodu i umieszcza je bez zgody tej osoby na publicznie dostępnej stronie internetowej jako swoją reklamę i portfolio i nic tej osobie za to nie płaci, choć robi sobie darmową reklamę firmy, to nie może mieć pretensji że ta osoba umieściła to zdjęcie w swoim ogłoszeniu. bo przecież osoba która użyła tego zdjęcia w swoim ogłoszeniu nie wydrukowała np. kalendarzy z tym zdjęciem które sprzedaje i nie trzepie na tym kasy.
jesteśmy kumplami, którzy jak tylko mogą to sobie pomagają w różny sposób więc według mnie nie na miejscu jest potępianie kogoś za to że umieśił przy ogłoszeniu zdjęcia swojego samochodu których sam nie zrobił i także nie można potępiać kogoś że takie zdjęcia zrobił i umieścił je bez zgody w necie - bo przecież te zdjęcia są po to żeby przywoływać miłe wspomnienia a nie po to żeby się o nie pokłócić ...tak tak
Góra |
|
arszenik - hodura.pl
|
Napisane: 13.09.2008, 21:00 |
|
|
Cytuj: jesli fotograf bez mojej zgody zamiescil w necie fotki bez zamazania tablic, to jest to jego problem, bo powinien mnie zapytac o zgode na cos takiego
prawo jest po mojej stronie bo:
zdjęcie wykonane jest na imprezie publicznej wiec zamazywac tablic rej. nie musze a prawa autorskie do zamieszczania takich zdjec mam tylko ja.
pozatym nie róbcie szumu Jak bym chciał to bym sobie juz z tym problemem poradził a dałem sobie spokój... tylko pokazalem pazur
by w polsce nie kraść nie zostawiajac wizytowki
Dlatego to zrobilem poniewaz skutecznosc sprzedazy samochodow ktorym robilem zdjecia jest obecnie na poziomie 3wystawione i 3sprzedane za kase przekraczajaca wartosc auta... - a w tym wypadku nic z tego nie mam - procz reklamy...
|
|
Góra |
|
richie
|
Napisane: 14.09.2008, 4:03 |
|
|
Cytuj: prawo jest po mojej stronie bo:
zdjęcie wykonane jest na imprezie publicznej wiec zamazywac tablic rej. nie musze a prawa autorskie do zamieszczania takich zdjec mam tylko ja.
pozatym nie róbcie szumu Jak bym chciał to bym sobie juz z tym problemem poradził a dałem sobie spokój... tylko pokazalem pazur by w polsce nie kraść nie zostawiajac wizytowki
Dlatego to zrobilem poniewaz skutecznosc sprzedazy samochodow ktorym robilem zdjecia jest obecnie na poziomie 3wystawione i 3sprzedane za kase przekraczajaca wartosc auta... - a w tym wypadku nic z tego nie mam - procz reklamy...
to może zacznij cykać fotki jeleniom na rykowisku... będzie po problemie a nie katujesz nas tu swoim pazurem
|
|
Góra |
|
monia924
|
Napisane: 14.09.2008, 13:11 |
|
|
Ale macie problemy Wlasciciel autka usunal ogloszenie wiec po co te dyskusje Koniec .
|
|
Góra |
|
Jerzy
|
Napisane: 14.09.2008, 13:42 |
|
|
arszenik - hodura.pl napisał(a): Cytuj: skutecznosc sprzedazy samochodow ktorym robilem zdjecia jest obecnie na poziomie 3wystawione i 3sprzedane za kase przekraczajaca wartosc auta... - a w tym wypadku nic z tego nie mam - procz reklamy...
Kurdę - rób zdjęcia moich aut:
mam dwa do sprzedania!
Oczywiście płacę prowizję od sprzedaży!!!
Góra |
|
|