Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 2.02.2012, 15:09 

Teras mam dla wszystkich pytanie...

1. Ktury z was by kupil i zgodzil sie zeby auto nie bylo ruszane przez 12 miesiency w Polsce?

2. Powiecmy jest 2001 Porsche 911 Carrer 4 z 100,000km na sprzedarz z 'salvage title' za 100,000 zloty w super kondycji. Czy w takie auto ktos byl by zainteresowany?

3. Powiecmy jest taki sam 2001 Porsche 911 Carrera 4 z 100,000km z clear title za 120,000zloty na sprzedarz. Czy to auto za tyle by poszlo?

Teras to mysle czy nie sprowadzic najpierw 2 auta bez mienia przesiedlancza, zarobic mniej, o wiele mniej, ale rozpoznac sie tom wszystkom procedurom. W tedy to bede mugl to auto od razy sprzedac, jak bede wiedzial jakie sprowadzic gdzie ludzie szukajom.

Jak wy myslicie?
Jakie auta WY szukacie? 911? 911 C4? 911 Turbo? 944 Turbo?
Czy auto letko uszkodzone ludzie wolom kupic nisz bez wypadku dla tego ze jest tannsze?

Dziekuje,
Grzesiek

Tytuł:
PostNapisane: 2.02.2012, 15:46 

scrmnws6 napisał(a):

1. Ktury z was by kupil i zgodzil sie zeby auto nie bylo ruszane przez 12 miesiency w Polsce?

2. Powiecmy jest 2001 Porsche 911 Carrer 4 z 100,000km na sprzedarz z 'salvage title' za 100,000 zloty w super kondycji. Czy w takie auto ktos byl by zainteresowany?

3. Powiecmy jest taki sam 2001 Porsche 911 Carrera 4 z 100,000km z clear title za 120,000zloty na sprzedarz. Czy to auto za tyle by poszlo?

Teras to mysle czy nie sprowadzic najpierw 2 auta bez mienia przesiedlancza, zarobic mniej, o wiele mniej, ale rozpoznac sie tom wszystkom procedurom. [b]W tedy[/b] to bede mugl to auto od razy sprzedac, jak bede wiedzial jakie sprowadzic gdzie ludzie szukajom.

Jak wy myslicie?
Czy auto letko uszkodzone ludzie wolom kupic [b]nisz[/b] bez wypadku dla tego ze jest tannsze?

Dziekuje,
Grzesiek
[b]

Nie wiem czy robisz to specjalnie czy jesteś niepolskojęzycznym forumowiczem czy nie potrafisz nie dość że składnie to i ortograficznie poprawnie pisać . . Sorki ale razi strasznie w oczy . .

Tytuł:
PostNapisane: 2.02.2012, 15:58 

rojek napisał(a):
scrmnws6 napisał(a):

Teras to mysle czy nie sprowadzic najpierw 2 auta bez mienia przesiedlancza, zarobic mniej, o wiele mniej, ale rozpoznac sie tom wszystkom procedurom. [b]W tedy[/b] to bede mugl to auto od razy sprzedac, jak bede wiedzial jakie sprowadzic gdzie ludzie szukajom.

Jak wy myslicie?
Czy auto letko uszkodzone ludzie wolom kupic [b]nisz[/b] bez wypadku dla tego ze jest tannsze?

Dziekuje,
Grzesiek
[b]

Nie wiem czy robisz to specjalnie czy jesteś niepolskojęzycznym forumowiczem czy nie potrafisz nie dość że składnie to i ortograficznie poprawnie pisać . . Sorki ale razi strasznie w oczy . .

Czesc... niestety ja nie pisze po Polsku, to jest prawie ze muj pierwszy ras pisanie po Polsku przez 10 lat w tym ostatniu miesioncy. Mieszkam w stanach jusz 24 lata, od 6 lat wieku, a Polskim jenzykiem tylko sie obsluguje z rodzicami.

W czoraj wieczorem mialem przyjemnosc rozmawiac przez telefon z jednych z tutaj ludzi, rozmowa idzie mi lepiej nisz pisanie, bo pisze jak szlysze.

Przeprasam za bledy, ale jak bys mugl mi pomuc odpowiedziec na pytanie albo dodac do rozmowy, to bym byl bardzo wdzienkny. Bledy to prosze przeprosic i sie nimy nie przejmowac, to morzna na innym wontku po rozmawiac. ;)

Grzesiek

Tytuł:
PostNapisane: 2.02.2012, 15:58 

Nr klubowicza: 288
Polscy amerykanie załatwiają mienie za 5k$ od autka ,tak że trudno Ci będzie zarobić dużo więcej /sprawdź program Europa bo w niektórych markach jest to korzystniejsze a podobno opracowano sposób ,że nie trzeba wywozić auta do usa

-http://classic911.pl

Tytuł:
PostNapisane: 2.02.2012, 16:01 

chris napisał(a):
Polscy amerykanie załatwiają mienie za 5k$ od autka ,tak że trudno Ci będzie zarobić dużo więcej /sprawdź program Europa bo w niektórych markach jest to korzystniejsze a podobno opracowano sposób ,że nie trzeba wywozić auta do usa

No i za te $5k to wystarczy, bo widze ze to bedzie tak i tak trudne tak jak sie dowiedzialem w czoraj, naj gorsze to z tym czekaniem 12 miesiency w Polsce zanim ktos go morze kupic.

Tytuł:
PostNapisane: 2.02.2012, 16:07 

chris napisał(a):
W Polsce można przerejestrować po roku ,a jeździć może kupujący na podstawie notarialnego upoważnienia od razu

Jednak cos morze z tego wyjdzie. :D

Tytuł:
PostNapisane: 2.02.2012, 16:59 

Dobrze Grzesiu : ) Dzięki za odpowiedz : )

Arek

Tytuł:
PostNapisane: 2.02.2012, 17:44 

Dostalem podtwierdzenie z Polski ze jak ja sprowadze auto do Polski, zaras jak ja go odbiore to nowy kupca morze nim jezdzic pod tymi warunkami przez 12 miesiency:

-auto musi zostac zarejstrowane pod moim imieniem
-auto musi by ubezpieczone pod moim imieniem, kupca imienie wtedy tesz bedzie dodane
-przez upowaznienie i ubezpieczenie dwuch ludzi, mnie i kupca, auto morze byc urzywane przez kupca tak jak by to bylo jego auto

Dowiedzialem sie tej informacji od dwuch panuw kturzy teras jezdzom tak dokladnie swoimim autami w Polsce dzisiaj kture byly tesz sprowadzone ze stanuw.

Tytuł:
PostNapisane: 2.02.2012, 17:47 

OK, to rozumiem. Ale kiedy kupiec musi zapłacić za auto, skoro formalnie nie może go kupić. Płaci jakąś zaliczkę, całość ? A jak zabezpieczyć taką transakcję ?

Tytuł:
PostNapisane: 2.02.2012, 17:57 

alexdr napisał(a):
OK, to rozumiem. Ale kiedy kupiec musi zapłacić za auto, skoro formalnie nie może go kupić. Płaci jakąś zaliczkę, całość ? A jak zabezpieczyć taką transakcję ?

Jak ktos by chcial dac zaliczke, to super. Nikogo nie bede zmuszal do tego bo tylko ty wiesz ze ja jestem z Chicago a nie z Nigeria... lol.

Ja tylko chcem wiedziec co kupic, w jakie auto jest zainteresowanie, zebym durnoty nie zrobil i przywuzl sobie tylko problem i drugie auto do samego urzytku. Jak jusz przyjade i odbiore auto, to wtedy zaprosze do domu do zobaczenia auta. Jak sie bedzie podabal, to klucze i pieniondze mieniajom sie rence.

Za ufanie to jest trudne. Jak bym sie tutaj z glosil prendzej i kilka z was zobaczyl jak teras bylem w Lodzi, to by bylo innaczej, ale ja tylko teras jestem jakoms postaciom za klawiaturom.

Ale dziekuje za pomoc. Durzo sie tutaj nauczylem. Mam na dzieje ze to co sie dowiedzialem, to ja i kupiec bedzie zadowolony.

Grzesiek

Tytuł:
PostNapisane: 2.02.2012, 21:22 

Mam jeszcze jedno pytanie: jak ja oglondam ogloszenia z otomoto.pl, to po cenie czasami pisze brutto albo cos innego. Czy ktos prosze mugl by to mi wytlumaczyc?

Tytuł:
PostNapisane: 2.02.2012, 21:58 

Pisze brutto albo netto, w USA nie ma VAT. Generalnie ciebie interesuja ceny brutto, netto sa dla firm i nie uwzgledniaja 23% VAT.

Porsche 996 za 120 tys przed liftem 2003 raczej w Polsce sie nie sprzeda. Za nieco wieksze pieniadze okazja byloby 997.

Tytuł:
PostNapisane: 2.02.2012, 22:03 

Dziekuje.

Myslisz ze 2007 Cayman S z 40,000km za 150,000 zloty pujdzie, czy troche mniej?

Tytuł:
PostNapisane: 2.02.2012, 22:05 

za 150 nie da rady, musialbys przynajmniej 30 tys z tego odjac.. Sam mam takiego i wyceniam go na mniej..

Tytuł:
PostNapisane: 2.02.2012, 22:24 

kilazz napisał(a):
za 150 nie da rady, musialbys przynajmniej 30 tys z tego odjac.. Sam mam takiego i wyceniam go na mniej..

Naprzyklad jak te dwa... to bedom tylko staly na placu dlugo?

http://otomoto.pl/porsche-cayman-3-4s-t ... 72668.html

http://otomoto.pl/porsche-cayman-s-4-sa ... 19856.html

Tytuł:
PostNapisane: 2.02.2012, 22:26 

kilazz napisał(a):

To bym go dal na otomoto.pl za te 120,000 zloty... jak szybko bym go sprzedal? Czy nawet som na tej stronie ludzie kutrzy szukajom Cayman S w tej cenie?

Tytuł:
PostNapisane: 2.02.2012, 22:29 

sprowadzanie auta w ciemno, z nadzieją, że się trafi kupiec - to błędna strategia!
Jak chcesz przywieźć auto, to najpierw znajdź klienta. Ustal z Nim co chce kupić i za ile. Potem targaj auto do Polski. Inaczej zamrozisz kasę w auto, które może czekać 0,5 / 1 rok / 2 lata na Nabywcę. Po duże redukcji ceny... Taki rynek w kraju mamy.

Tytuł:
PostNapisane: 2.02.2012, 22:31 

simprez napisał(a):
sprowadzanie auta w ciemno, z nadzieją, że się trafi kupiec - to błędna strategia!
Jak chcesz przywieźć auto, to najpierw znajdź klienta. Ustal z Nim co chce kupić i za ile. Potem targaj auto do Polski. Inaczej zamrozisz kasę w auto, które może czekać 0,5 / 1 rok / 2 lata na Nabywcę. Po duże redukcji ceny... Taki rynek w kraju mamy.

Wlasnie... znajc mi kupca a dam tobie $500USD. Serio.

Tytuł:
PostNapisane: 3.02.2012, 15:09 

Odpowiedzial mi notariusz, tylko nie nie rozumie o podatkach:

W odpowiedzi informujemy, ze moze Pan upowaznic inna osobe do korzystania z auta. Wystarczy, ze notariusz potwierdzi Pana podpis.
Nie specjalizujemy się w przepisach podatkowych, ale według stanu naszej wiedzy polskie przepisy przewidują, że po 6 miesiacach od daty zakupu, nie ma podatku dochodowego od dochodu uzyskanego ze sprzedazy. A podatek przed uplywem tych 6 miesiecy liczony bylby od zysku, czyli od roznicy ceny zakupu i sprzedazy.
W załączeniu fragmenty ustawy o podatku dochodowym od osob fizycznych.

KANCELARIA NOTARIALNA
ul. Kościuszki 24, 59-300 Lubin
tel. 076 841 16 57, 0606 386 388
web: http://www.notariusz.lubin.pl

Tytuł:
PostNapisane: 20.02.2012, 16:37 

Dziekuje wszystkim za odpowiedzi i porady. Jusz znalazlem drugie auto do sprowadzenia i bede go kupowal albo dzisiaj po pracy albo justro.

Morze sie nie dluge spotkamy. :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]