Autor |
Wiadomość |
scrmnws6
|
Napisane: 1.02.2012, 16:32 |
|
|
Czesc.
Tutaj jest moje przywitanie kture wytlumaczy durzo.
http://porscheclub.home.pl/forum/viewtopic.php?t=7009
W czoraj rozmawialem z panem w Polsce czy by bylo dla mnie warto sprowadzic Porsche Panamera lub dwa na przesiedlencze. Nie chcial bym takiego auta sprowadzac jak nie ma na tiekie auto rynku.
Tesz patrzylem na otomoto.pl i allegro.pl gdzie takie auto kosztuje 400,000 zloty, jak ja bym mugl sprzedac za 50,000-75,000 zloty taniej, czy ktos by go mi z renki szybko kupil?
A jak nie jest takie auto popularne, to prosze mi pod muwic jakie auto w Polsce ludzie by chcieli prendzej kupic.
Dziekuje,
Grzesiek
Edycja:
Jednak to bedzie tak wyglondalo- auto musi byc w stanach 6 miesiency i za to musie miec na siebie ubezpieczenie. Gdzies 6-8 tygodni zanim bedzie gotowe do odbioru po tym czasie. Puzniej to auto musi byc zarejstrowane pod moim imieniem przez 12 misiency i nikt inny nie morze tym autem jezdzic.
Jednak som takie przepisy. Nie wiem czy cos takiego w tedy jest nawet korzystne, bo kupca by sie tylko mugl patrzyc na auto w swoim garazu.
Jak auto jusz bedzie w Polsce, to ja moge go czymac w swoim garazu i dopiero zprzedac po 12 miesioncach albo jak bedzie kupiec ktury by chcial zeby to auto bylo u niego w domowym garazu to zaplacic za cale auto i kluczyki oddaje.
Ale chyba bedzie morze kupujoncy urzywac to auto przez 12 miesiency faktucznie:
chris napisał(a): W Polsce można przerejestrować po roku ,a jeździć może kupujący na podstawie notarialnego upoważnienia od razu
Jednak cos morze z tego wyjdzie.
Troche trudno ze som takie przepisy, dobrze by bylo zarobic i dla kupca za oszczendzic.
Szukam czy mi by sie oplacolo jakis malo zderzony albo uszkodzony sprowadzic i zarobic o wiele mniej.
Edycja 2/2/12- Dodaje wiencej informacji...
Dostalem podtwierdzenie z Polski ze jak ja sprowadze auto do Polski, zaras jak ja go odbiore to nowy kupca morze nim jezdzic pod tymi warunkami przez 12 miesiency:
-auto musi zostac zarejstrowane pod moim imieniem -auto musi by ubezpieczone pod moim imieniem, kupca imienie wtedy tesz bedzie dodane -przez upowaznienie i ubezpieczenie dwuch ludzi, mnie i kupca, auto morze byc urzywane przez kupca tak jak by to bylo jego auto
Dowiedzialem sie tej informacji od dwuch panuw kturzy teras jezdzom tak dokladnie swoimim autami w Polsce dzisiaj kture byly tesz sprowadzone ze stanuw.
Grzesiek
|
|
Góra |
|
alexdr
|
Napisane: 1.02.2012, 16:39 |
|
|
Myślę, że Panamera to nie jest najlepszy pomysł. Te auta zwykle są kupowane na firmę, w leasing. O prywatnego nabywce, płacacego cash, będzie niełatwo. Moim zdaniem szybciej sprzedasz ładnego klasyka 964/965/993 a nawet 996 turbo w dobrym stanie i manual. Masz PW (PM)
|
|
Góra |
|
scrmnws6
|
Napisane: 1.02.2012, 16:41 |
|
|
Dziekuje.
No masz racje. Panamera to jednak za durzo za cash i ci co majom pieniondze to kupujom na leasing.
Tesz sie rozglondalem za Ford Mustang GT500 albo Boss 302 bo mam Forda dealera bardzo blisko domu, i tesz som bardzo drogie w Polsce, astronomicznie drogie w Polsce.
|
|
Góra |
|
scrmnws6
|
Napisane: 1.02.2012, 16:41 |
|
|
Widze ze jestes z Katowic... mam rodzine w Katowicach.
|
|
Góra |
|
scrmnws6
|
Napisane: 1.02.2012, 17:01 |
|
|
Odpisalem na PM.
If anyone wants to write to me in English, it is much easier for me to understand and write back. If that is an option, please let me know, otherwise I will continue to butcher my version of Polish writing.
Greg.
|
|
Góra |
|
scrmnws6
|
Napisane: 1.02.2012, 17:12 |
|
|
Jak by ktos chcial napisac bez posrednio na muj email, to jest tak:
gregbednarczuk@gmail.com
Wczasie dnia odpowiem jak najszybciej. Tesz moge zadzwonic jak przyjade do domu albo isc na Skype.
Grzesiek
|
|
Góra |
|
scrmnws6
|
Napisane: 1.02.2012, 17:52 |
|
|
Hmm... 120 jusz oglondnelo ten temat a tylko jedna odpowiedz. Ja tylko szukam informacji bo za durzo nie wiem jakie auto sprowadzic w bledzie.
|
|
Góra |
|
kilazz
|
Napisane: 1.02.2012, 21:12 |
|
|
Twoj polski jest raczej bez problemu zrozumialy a praktyka ci sie przyda
Jeszcze na bazie ogloszen ostatnich przyszlo mi do glowy 993 Turbo
|
|
Góra |
|
bukers80
|
Napisane: 1.02.2012, 21:27 |
|
|
scrmnws6 Jak chcesz to możesz mnie zatrudnić jako specjaliste od kontaktów z mediami.
mam to obcykane
a auta to tylko klasyki ciągnij.Na tym jest debry $
|
|
Góra |
|
scrmnws6
|
Napisane: 1.02.2012, 21:40 |
|
|
Muj jenzyk nie jest taki dobry, durzo robie blenduw, ale boli mnie glowa jak czytam/pisze po Polsku. Just latami nie pisze, tylko teras zaczolem jak sie zaczolem tymi autami zajmowac.
Rozmawiam z jednym panem o przywiezienie Panamara i Mustang GT500, ale narazie chyba nic powarznego, tylko bardziej informacje zdobyc.
|
|
Góra |
|
BeeMiX
|
Napisane: 1.02.2012, 21:49 |
|
|
Im not sure if you know, but if you want to avoid taxes you have to have those cars registered and insured under your name in US for 6 months and after you import them to Poland you have to wait another 6 or 12 months before you sell them. Otherwise they will charge you all those stupid taxes. Consider that. I wouldn't freeze up money in such expensive cars for that long.
|
|
Góra |
|
scrmnws6
|
Napisane: 1.02.2012, 21:52 |
|
|
beemix... yes... If I buy the car now and insure it here in the states for 6 months, that's not a problem for me. The car then has to be registered in my name in Poland for 6-12 months (still trying to figure out which one it is) before I can sell it avoiding all the fees/taxes.
The buyer will have to wait at minimum 6 months (+3-4 weeks transport on water) before taking posession of the car... but even then the car can only be driven by me for the following 6-12 months. There's a lot of gray area there and it will definitely take the right buyer, but I'm sure there are people in Poland that have bought cars like this before and saved.
Greg
|
|
Góra |
|
BeeMiX
|
Napisane: 1.02.2012, 22:05 |
|
|
Indeed people do that, even on this forum there is a user that imported his 911 and Jaguar to Poland this way. My fathers friend got into trouble importing a lot of cars this way in 90's selling them right away , i bet not only he so thats why they created those 6 month rules.
Im gonna call up my friend and ask him about your situation, i know hes familiar with this kind of stuff. Can You PM me your phone number ? I work for car dealer/shop and I also have good connections at Porsche dealer down here, so if You are interested I might find You a good deal, better than just for guy from a street
|
|
Góra |
|
scrmnws6
|
Napisane: 1.02.2012, 22:16 |
|
|
BeeMiX napisał(a): Indeed people do that, even on this forum there is a user that imported his 911 and Jaguar to Poland this way. My fathers friend got into trouble importing a lot of cars this way in 90's selling them right away , i bet not only he so thats why they created those 6 month rules. Im gonna call up my friend and ask him about your situation, i know hes familiar with this kind of stuff. Can You PM me your phone number ? I work for car dealer/shop and I also have good connections at Porsche dealer down here, so if You are interested I might find You a good deal, better than just for guy from a street
Oh damn... you're from NY! My fiancee's family lives in Tenafly... she went to Columbia in NY. Small world.
My cell is 630-660-1658, my email is gregbednarczuk@gmail.com
|
|
Góra |
|
scrmnws6
|
Napisane: 1.02.2012, 22:18 |
|
|
Eclipser napisał(a): Greg chopie, czy są fora motoryzacyjne, na które się niezalogowes?
Czesc... prubuje wszystkie, tak jest przeciesz najlepiej znalesc kupca. O wiele latwiej dla mnie i dla kupca. A jest cos z tym zle?
|
|
Góra |
|
scrmnws6
|
Napisane: 2.02.2012, 2:59 |
|
|
Dowiedzialem sie kilka wiencej warunkuw kture dodalem do pierwszego mojego odpowiedzi.
|
|
Góra |
|
BeeMiX
|
Napisane: 2.02.2012, 5:31 |
|
|
scrmnws6 napisał(a): Oh damn... you're from NY! My fiancee's family lives in Tenafly... she went to Columbia in NY. Small world. My cell is 630-660-1658, my email is gregbednarczuk@gmail.com
Small world, I live few blocks from Columbia University. I'll call You tomorrow
|
|
Góra |
|
michal928
|
Napisane: 2.02.2012, 7:59 |
|
|
Nie sadze by jakikolwiek kupiec zgodzil sie zaplacic calą kwote za dosc drogi samochod by dostac jedynie kluczyki i móc trzymac go w garazu przez rok... Wybacz ale z daleka pachnie to kantem.
Nawet wszelkiego rodzaju zaliczki na samochod ktory bede mogl otrzymac po minimum 1,5 roku - ty bedziesz nim po polsce jezdzil za pieniadze klienta? A co bedzie w przypadku jakiegos wypadku? Nie sadze byś zawieral z kims umowe wstepna na taki zakup pojazdu.
Sprowadz jakies auto, przejdz procedury i dopiero wystaw go na sprzedaz - tak bedzie bezpieczniej dla obu stron.
|
|
Góra |
|
scrmnws6
|
Napisane: 2.02.2012, 14:56 |
|
|
BeeMiX napisał(a): scrmnws6 napisał(a): Oh damn... you're from NY! My fiancee's family lives in Tenafly... she went to Columbia in NY. Small world. My cell is 630-660-1658, my email is gregbednarczuk@gmail.comSmall world, I live few blocks from Columbia University. I'll call You tomorrow Give me a call after 4pm or I can call you on one of my breaks or lunch from wrok... just text me your number. michal928 napisał(a): Nie sadze by jakikolwiek kupiec zgodzil sie zaplacic calą kwote za dosc drogi samochod by dostac jedynie kluczyki i móc trzymac go w garazu przez rok... Wybacz ale z daleka pachnie to kantem. Nawet wszelkiego rodzaju zaliczki na samochod ktory bede mogl otrzymac po minimum 1,5 roku - ty bedziesz nim po polsce jezdzil za pieniadze klienta? A co bedzie w przypadku jakiegos wypadku? Nie sadze byś zawieral z kims umowe wstepna na taki zakup pojazdu. Sprowadz jakies auto, przejdz procedury i dopiero wystaw go na sprzedaz - tak bedzie bezpieczniej dla obu stron.
Czesc. Ja zadnych pieniendzy od nikogo nie chcial bym asz dopiero to auto by bylo na zywe oczy w Polsce. A potem to albo bedzie u mnie w garazu albo u kupca, ja bym nie chcial nim jezdzic bo bym sie bal ze wypadek jakis bedzie i po samochodzie i zarobku.
Ale jednak stego nic chyba nie wyjdzie bo musze go czymac w Polsce przez 12 miesiency, a zaden kupiec napewno sie na to nie zgodzi. Musze jakos innaczej to zrbic.
|
|
Góra |
|
|