mata70 napisał(a):
Nawet US wyrobił się w 4 dni! z pismem, że auto zwolnione jest z akcyzy.[/quote]
Adam ale przynajmniej z tym masz szczęście.
U nas nie chcą mi wydać takiego pisma od kilkunastu miesięcy.
Mam opinię rzeczoznawcy, auto kolekcjonerskie, 81 rocznik czyli też pełnoprawny zabytek.
A lokalny US twierdzi, że oni nie są od wydawania opinii, że decyzje ma odejmować uwaga Wydział Komunikacji na podstawie opinii rzeczoznawcy.
Wydział komunikacji mówi, opinia rzeczoznawcy jest OK możemy panu auto zarejestrować na żółte blachy. A ja mówię, ale ja chcę na białe, na co oni, jak na białe to proszę dostarczyć pismo z US, że auto nie musi mieć opłaconej akcyzy.
To jest dopiero błędne koło.
Oczywiście mogę też opłacić akcyzę i zarejestrować je na białe blachy, ale chyba jesteśmy równi wobec prawa niezależnie od tego gdzie mieszkamy, przynajmniej jeszcze...[/quote]
Mata70 z akcyzą polecam zrobić tak:
1. Telefon na infolinię podatkową (22 330 03 30) i poprosić i wskazanie US właściwego do wydania pisma o braku podlegania pod podatek akcyzowy.
2. Opinia rzeczoznawcy stwierdzająca, że auto jest "kolekcjonerskie" (95% części oryginalnych, nieprodukowane od 10 lat, a wyprodukowane co najmniej 30 lat temu) + info o spełnieniu wymogów dla kodu PCN 9705 00 00.
3. 17 pln na konto UM jako opłata skarbowa.
4. Wniosek - wyślę, ci za chwilę skan mojego.
5. Kilka dni cierpliwości i tyle (u mnie wydali 24.12 zaledwie po 3 dniach kalendarzowych od wpłynięcia pisma
)
That's it!
Powodzenia