Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 13.04.2011, 8:15 

Witam,

Właśnie jestem w trakcie ubezpieczania mojego auta i po rozmowach z ubezpieczycielami. Jedni twierdzą, że można wziąć cały pakiet AC+OC+NNW i rozłożyć go sobie na dwie raty, czyt. mieć AC na sezon, a po pół roku iść do inspektoratu i wymwić samo AC i za nie nie płacić drugiej raty właśnie tylko za samo OC. Jak dla mnie rozwiązanie super bo miałbym AC na czas, który mnie interesuje.
Inni natomiast mówią, że niby można tak zrobić ale potem i tak ubezpieczyciel będzie domagał się zwrotu tej drugiej składki za AC.

Czy ktoś jest w temacie i ma jakieś rzetelne informacje. Wiem, że problem braku możliwości ubezpieczenia pojazdu AC na pół roku to nie tylko moje zmartwienie ale wszystkich użytkujących pojazdy sezonowe jak np. motocykle czy łodzie.

Pozdrawiam,
Rafał

Tytuł:
PostNapisane: 13.04.2011, 8:29 

Z AC nie będzie domagał się drugiej raty tylko automatycznie ustaje ochrona ubezpieczeniowa. Jak nie masz zapłaconej raty składki to ubezpieczenie nie działa, zatem ubezpieczyciel nie ma prawa żądać zapłacenia składki.
Co innego w OC, to ubezpieczenie ustawowe i działa równiez wtedy kiedy nie zapłacisz raty, czy nawet wznowienia i wtedy owszem ubezpieczyciel ma prawo dochodzenia swoich roszczeń.
Jesli chcesz, to dam Ci namiar na dobrego agenta PZU. To mój kolega i myslę że pomoże Ci w temacie. Jak chcesz to pisz na priv.

pozdrawiam,

ADam

Tytuł:
PostNapisane: 13.04.2011, 10:16 

fulnek napisał(a):
Z AC nie będzie domagał się drugiej raty tylko automatycznie ustaje ochrona ubezpieczeniowa. Jak nie masz zapłaconej raty składki to ubezpieczenie nie działa, zatem ubezpieczyciel nie ma prawa żądać zapłacenia składki.
pozdrawiam,

ADam

!!!!!!!!!!!!!! :!: widzę że nie znasz ostatniej ustawy i przepisów , bzdura kompletna nie ma już tak jak kiedyś że samo wygasa ryzyko po niezapłaceniu w terminie !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Tytuł:
PostNapisane: 13.04.2011, 12:46 

W Allianzie mozna rozwiazac w ciagu 30 dni. Czyli wykupujesz i po 29 dniach rozwiazujesz.
Niestety beda sie domagac zaplaty drugiej raty - przerabialem w przypadku motocykla...

Tytuł:
PostNapisane: 13.04.2011, 12:48 

borysek napisał(a):
fulnek napisał(a):
pozdrawiam,

ADam

!!!!!!!!!!!!!! :!: widzę że nie znasz ostatniej ustawy i przepisów , bzdura kompletna nie ma już tak jak kiedyś że samo wygasa ryzyko po niezapłaceniu w terminie !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Znam znam i znam nasze OWU PZU.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Tytuł:
PostNapisane: 13.04.2011, 19:16 

w takim razie to chyba jedyne tow. co ma taki zapis :D

Tytuł:
PostNapisane: 13.04.2011, 19:24 

a nie przypadkowo TUW ?(towarzystwo ubezpieczen wzajemnych).

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]