Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 20.06.2011, 0:30 

Chciałbym przestrzec wszystkich użytkowników przed komisem Omega w Bydgoszczy ul, Łucka 1.
Chronologia: Ojciec tydzień temu poszukując auta trafił tam w celu zakupu Volkswagena Polo (VIN-WVWZZZ6RZAY027034 6R12E4 -Przedni MAN-5G. Numer rejestracyjny 1915GGN kolor grafitowy- metalic), auto sprowadzone z Hiszpanii. W ogłoszeniu podane "pierwszy właściciel,serwisowany w ASO,bezwypadkowy,garażowany,przygotowany do rejestracji/opłacony". Po przyciśnięciu pracownika komisu oznajmił że miał małą stłuczkę parkingową i wymieniony był już w Polsce przedni zderzak. Staruszek tak się napalił na to autko że chciał je "zaklepać" i niestety dał się namówić na zadatek w wysokości 2 tys złotych (okres oczekiwania na dokumentację do rejestracji i opłaty ponad tydzień). Wczoraj w sobotę umówił się na godz 11 w ASO w Bydgoszczy na dokładne oględziny i jeśli wszystko będzie ok to oczywiście zakup. Pojechałem razem z nim tym razem.

Po przybyciu na miejsce i wizycie w ASO co się okazało: malowane i szpachlowane maska, przednie nadkola i drzwi przednie zarówno kierowcy i pasażera, połamane wtyczki wielu przewodów w komorze silnika, część pozalepiana prymitywnie taśmą klejącą, sporo wgnieceń na wielu elementach w komorze silnika, nie działająca klimatyzacja, prawdopodobny brak poduszek.
Generalnie auto po niezłym dzwonie i łatane u pana Mietka w garażu.

Oczywiście rozmyśliliśmy się w związku z powyższym i poprosiliśmy o oddanie zadatku w związku z wprowadzeniem w błąd (w ogłoszeniu podane jaki bezwypadkowe, a okazało się wprost przeciwnie). Właściciel zaśmiał się w słuchawkę i odmówił mimo tego że oficjalnie został poinformowany że sprawa zostanie zgłoszona na policje. Tak też zrobiliśmy, zeznania zostały złożone i czekamy co dalej. Na wszystko mamy dokumenty jak i umowę zadatku.

Przestrzegam wszystkich przed takim nieuczciwym sprzedawcą i cwaniakiem. Stoją tam dwa cayenne więc uważajcie!
PS. linka niestety nie wkleje ani screena bo ogłoszenie zniknęło zaraz po naszej wizycie, mam tylko wydruk papierowy, scan by był bardzo nieczytelny. :(

Tytuł: :)
PostNapisane: 20.06.2011, 0:47 

skoro był to zadatek a nie zaliczka to domagać się możesz 4 tysięcy:)warto się sprawą zająć i od razu iść do prawnika, powodzenia:)

Tytuł:
PostNapisane: 20.06.2011, 1:16 

Dokladnie, nie ma co odpuszczac.

Z drugiej strony.. Bezwypadkowy, zza granicy, pierwszy wlasciciel... Toz to standardowa formulka.
Ludzie, nie zostawiamy zadnych zaliczek/zadatkow jesli wczesniej nie weryfikowalismy auta. Sprawy sadowe maja to do siebie ze nawet przy takiej glupocie potrafia sie ciagnac latami...
Zadatek/zaliczke zostawia sie po weryfikacji auta, jak go nie mozemy wziac od reki jesli jestesmy zdecydowani. Wtedy nie musimy sie obawiac o przekrety.

A najlepszy sposob to "skoro pan twierdzi ze tak jest to jedziemy do aso na pelny przeglad przedsprzedazowy (wybrane przeze mnie aso), jesli cos z tego co pan mowi sie nie bedzie zgadzac to pan placi i mowimy sobie do widzenia, jesli to co pan mowi bedzie prawda - ja place i ew. kupuje auto".
Powiem wam ze nikt na to nie pojdzie jesli wie ze w aucie jest cos nie tak i probuje to ukryc, a jak wlasciciel jest nieswiadomy wady to bedzie to po nim widac.

Tytuł:
PostNapisane: 20.06.2011, 6:44 

jeszcze tam boxster stoi o ile dobrze kojarzę :wink:

Tytuł:
PostNapisane: 20.06.2011, 7:08 

Będziemy sobie jakoś radzić z tematem, napisałem ten wątek jedynie ku przestrodze, może to kogoś jeszcze uchroni przed podobną sytuacją.

Tytuł:
PostNapisane: 20.06.2011, 11:34 

Byłem tam wczoraj, polo jeszcze stoi, dzięki, że się podzieliłeś informacją. Jeśli dobrze pamiętam, to jakichś 3 chłopaków chyba go oglądali, ale zrezygnowali, słyszałem tylko jak młody chłopak z komisu mówił do nich - auto trochę stoi i dlatego świeci się kontrolka (niedosłyszałem jaka) i hamulce słabo działają.

Adam, stoi tam tylko jedno Cayenne, Boxstera niema
Ogólnie komis wygląda na zadbany, ale widać, że tam pucują auta (trafiłem na czyszczenie wnętrza i komory silnika) - czy to źle, czy dobrze, ciężko powiedzieć.

Tytuł:
PostNapisane: 20.06.2011, 17:14 

Proponuję wrzucić jeszcze tą historię na bezwypadkowy.net , to dość popularne miejsce wśród kupujących.. może komuś oszczędzi nerwów..

PostNapisane: 15.07.2015, 11:59 

http://otomoto.pl/oferta/suzuki-grand-v ... y88s9.html

uwaga na oszusta auto było rozbite z lewej strony, przebieg cofnięty z ponad 200tyś książka serwisowa jakaś lewa mam dokładny raport z oględzin auta przez profesjonalną firmę. Pomimo wyposarzenia nie polecam.

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]