Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 24.01.2020, 11:57 

Dzień dobry wszystkim,

Po intensywnym użytkowaniu i rozbieraniu na części Porsche Macana, postanowiłem zebrać wszystko czego się dowiedziałem i umieścić to w jednym FAQ. Poniżej próbka możliwości, zaktualizowaną resztę możecie znaleźć pod https://nichetechnology.com/pl/blog/pos ... questions1

Wyciek oleju z osłony łańcucha rozrządu.
Jedna z przerażających usterek. Wydaje się, że ma ona wpływ tylko na modele benzynowe V6 i została spowodowana nadmiernym dokręceniem śrub w fabryce, co spowodowało, że nie uszczelniły się one równomiernie i mamy wyciek oleju. Wyciek oleju nie brzmi tak źle, prawda? Poza tym, że aby się go pozbyć, trzeba wyciągnąć cały silnik. Wyciek może nie być widoczny, ponieważ nie będzie on duży, ale w końcu się pojawi. Zdejmij tacę pod spodem i z pomocą latarki dokładnie przyjrzyj się sytuacji przed zakupem (u dowolnego sprzedawcy, który nie jest głównym dealerem, u którego otrzymasz porządną gwarancję). W Porsche nie powinno być miejsc, w którym wycieka olej.

Grzechotanie/wibracje pod spodem.
Zacisk wydechowy. Porsche ogłosiło akcję serwisową.

Przednie czujniki parkowania.
Przednie czujniki parkowania (przynajmniej do 2019 r.) są czasami zbyt czułe i są odpalane przez inne czujniki samochodowe (wydaje się, że są to nowsze Fordy), bramy elektryczne i garaże. Uznałem, że czujniki są wadliwe, więc zmieniłem je wszystkie, lecz nie zrobiło to żadnej różnicy. Następnie założyłem, że przednia tablica rejestracyjna jest uszkodzona, więc usunąłem ją, wciąż bez zmian. Niestety, wygląda na to, że są po prostu wrażliwe. Tylne czujniki wydają się być w porządku, co jest dziwne, ponieważ wychodzą z tego samego modułu kontrolnego i są takie same jak przednie. Zamierzam bardziej szczegółowo zbadać tę usterkę, ponieważ uważam, że jest to problem z okablowaniem z fabryki. Wiązka musi wykonać ostry zakręt, aby dostać się na swoje miejsce i sądzę, że uszkadza się w tym punkcie. Jako tymczasowe rozwiązanie, jeśli czujniki są zbyt irytujące, można je odłączyć od modułu sterującego w prawym panelu bocznym w bagażniku (wygląda jak 2 połączenia ethernetowe) lub poprosić zaprzyjaźniony warsztat Porsche z oprogramowaniem PIWIS aby usunął je z kodu. Jeśli je odłączysz, samochód będzie Cię o tym ostrzegał za każdym razem, kiedy go odpalisz, za pomocą sygnału dźwiękowego i ikonki na desce. Tylne czujniki wciąż będą sprawne.

Pozostawienie pojazdu w trybie Sport/sport plus po wyłączeniu samochodu.
Nie. System wraca do trybu comfort po każdym wyłączeniu zapłonu. Podgrzewane fotele pozostają włączone, ale tylko na kilka minut. Pracujemy nad jednostką, która pozwoli Ci ustawić samochód tak jak chcesz (poza podgrzewanymi siedzeniami), po czym pozostanie w danym trybie, dopóki go nie zmienisz. Na przykład, Mój Macan jest w trybie sport, ale z zawieszeniem comfort. Dzięki Naszemu modułowi, ustawienia te zostaną zachowane, nawet po ponownym uruchomieniu pojazdu.

Opcje.
Poczekaj na Macana który posiada opcje, które chcesz, ponieważ zazwyczaj nie są one łatwe w modernizacji, w niektórych przypadkach wręcz niemożliwe; dlatego wybieraj mądrze. Przebadałem wszystkie opcje dostępne w Macanie, po czym utworzyłem dwie listy: „miło byłoby mieć” oraz „koniecznie muszę mieć”. Po kilku miesiącach niedaleko mnie pojawił się 2015 S ze wszystkimi „koniecznie” ale brakowało kilku „miło”. Ciągłe przeszukiwanie ofert w wielu krajach EU stawało się trudne do zniesienia, dlatego zdecydowałem się obejść bez oświetlenia LED oraz podgrzewanej kierownicy. Teraz, po przenosinach do Polski i utworzeniu Niche Technology.com bardzo, bardzo, BARDZO ŻAŁUJE ŻE NIE MAM PODGRZEWANEJ KIEROWNICY!

PostNapisane: 24.01.2020, 17:24 

Ładna reklama.

PostNapisane: 24.01.2020, 17:47 

No i super 👌 a tak na marginesie to ja u siebie przypadkiem dowiedziałem się że mam podgrzewaną kierownicę, włączyłem ją przy jakimś manewrowaniu :lol:

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]