Autor |
Wiadomość |
nocny23
|
Napisane: 11.02.2019, 19:00 |
|
|
Sekcja 1, utrzymanie porscheSwoja kariere motoryzacyjna zaczalem od Seicento 960 pojemnosci. Auto rakieta, glownie przez dzwiek spowodowany dziurawa rura wydechowa. Mimo wszystko na autostradzie z gorki wyciagnal 160 km/h ale kierownica prawie odpadla. Nastepnym samochodem bylo uzywane BMW E46. Wracajac do sedna, wymiana sprzegla wraz z robocizna w Seicento kosztowala 150 zl. Wymiana sprzegla wraz z robocizna w BMW kosztowala ~1500 zl. Dziesieciokrotnie wiecej. Ile kosztowalaby wymiana sprzegla z robocizna w Porsche? (model Boxster jesli to istotne). Ciekawy jestem czy znowu bedzie dziesieciokrotnie wiecej niz BMW ~15000 zl? Czy moze wiecej? Drugie pytanie, czy duzo trzeba wkladac. Zazwyczaj auto do zabawy uzywa sie znacznie mniej. Ma mniejsze przebiegi ale jest intensywniej eksploatowane (tor/zabawa). Jak to sie odbija na czesciach w praktyce? Bo w teorii Porsche powinno byc na takie traktowanie przygotowane. Sekcja 2, publiczne niuansePosiadanie Porsche, auta ktore de fakto zwraca na siebie uwage. Jak z tym sie zyje w praktyce? Scenka rodzajowa. Pogodny dzien, mam ochote na przejazdzke, wytaczam Porsche z garazu i jade z wiatrem we wlosach na zatracenie z nadzieje ze wroce do rodziny caly i zdrowy. Problem pierwszy, glod/pragnienie. Zglupialem i zamiast na stacji beznynowej podjechalem pod lidla albo nie daj boze biedronke. Zamykam samochod, ide do sklepu, wracam, co zastaje? Z iloma gapiami musze porozmawiac zanim odjade? Czy powinienem policzyc ilosc rys ktore sie pojawily od zawistnych rodakow? Czy uzywacie swoich aut tylko na trasie garaz <--> tor, unikajac kontaktu z ludzmi i nie mam na mysli bezposredniego gdzie przechodnie przelatuja przez maske tylko posredniego, na parkingach/postojach itd. Dziekuje za uwage.
|
|
Góra |
|
Flypet
|
Napisane: 11.02.2019, 19:20 |
|
Nr klubowicza: 547
|
Góra |
|
berni500
|
Napisane: 11.02.2019, 19:42 |
|
Nr klubowicza: 582
|
Góra |
|
mareknowak
|
Napisane: 11.02.2019, 20:04 |
|
|
Sprzęgło 350-400. Olej Ok 70 zł za 5 litrów. Filtry na całe auto to max 80-90 pln. Tarcze ceramiczne Ok. 350-400 pln ale za sztukę. Gorzej remont silnika. Regeneracja turbo to spory wydatek - nawet 250 pln. Nowy silnik Ok. 4.000 pln. Prosto z Niemiec. Choć możesz wsadzić 4.8 turbo z Cayenne.
|
|
Góra |
|
marko356
|
Napisane: 11.02.2019, 20:07 |
|
|
nocny23 napisał(a): Swoja kariere motoryzacyjna zaczalem od Seicento 960 pojemnosci Koegzystencja różnych form – ich wzajemna konfrontacja jest dominującym elementem narracji w kadrze zmieniającym się w matrycę kształtów i
struktur. Sztywność klasycznej geometrii dążeń i korzystania z Porsche koresponduje z płynnością percepcji i użytkowania, dając początek tejże koegzystencji jako niesamowitemu melanżowi precyzji i
przypadku. Ciągły przepływ i oscylacja pomiędzy dwuwymiarową powierzchnią możliwości a trójwymiarową istotą twych problemów zbudowaną z parkingu przed blokiem i stali stanowi
ciekawy przypadek psychologiczny..
|
|
Góra |
|
tsubasa
|
Napisane: 11.02.2019, 20:14 |
|
|
Patrzac na rosnace statystyki zadluzania sie Polakow nalezaloby predzej zadac pytanie - czy Porsche kiedys wprowadzi usluge serwisu na kredyt? (Bynajmniej nie na kredyt zaufania )
|
|
Góra |
|
bilex
|
Napisane: 11.02.2019, 20:24 |
|
|
Jeżeli to eksperyment socjologiczny - to udany. Bardzo rzadko piszę coś na forum a tu już drugi twój topic i nie mogę się powstrzymać... Było takie powiedzenie z kotkiem i młotkiem...
|
|
Góra |
|
Jarecki
|
Napisane: 11.02.2019, 21:37 |
|
Nr klubowicza: 381
|
Ad2. Bardzo przydatne jest wożenie szpadla w bagażniku. Idealnie nadaje sie do przegonienia murarzy pod Biedronka, ktorzy na widok Boxstera 2 litrowego zwariują i nie dadzą normalnie odjechać, bo pomylą ten cud technologii ze statkiem kosmicznym. Jest też jaśniejsza strona, bo jak bedziesz jechał do Biedronki to wszystkie napotkane dziewice będą rzucały pod koła conajmniej biustonosze. A moze cos wiecej nawet jak to bedzie Boxster S... Życie właściciela Porsche jest cudowne i uciążliwe zarazem. Przyzwyczaisz się
Góra |
|
Mic182
|
Napisane: 11.02.2019, 21:48 |
|
|
marko356 napisał(a): nocny23 napisał(a): Swoja kariere motoryzacyjna zaczalem od Seicento 960 pojemnosci Koegzystencja różnych form – ich wzajemna konfrontacja jest dominującym elementem narracji w kadrze zmieniającym się w matrycę kształtów i
struktur. Sztywność klasycznej geometrii dążeń i korzystania z Porsche koresponduje z płynnością percepcji i użytkowania, dając początek tejże koegzystencji jako niesamowitemu melanżowi precyzji i
przypadku. Ciągły przepływ i oscylacja pomiędzy dwuwymiarową powierzchnią możliwości a trójwymiarową istotą twych problemów zbudowaną z parkingu przed blokiem i stali stanowi
ciekawy przypadek psychologiczny.. Czytała Krystyna Czubówna Pozdrawiam, Michał
|
|
Góra |
|
Mic182
|
Napisane: 11.02.2019, 22:01 |
|
|
Panowie właśnie takich rozmów mi zawsze brakowało na forum. Podobnie jak koledzy opowiem swoje wrażenia. Faktycznie większość ludzi nie wie jak to jest mieć takie Porsche. Ja opowiem ci o moich doznaniach. Dyskonty typu Lidl czy Biedronka to dramat ! Ludzie zazwyczaj stają wkoło samochodu i patrząc z niedowierzaniem zadają tysiace pytań ( a ile pali, a skad miałem pinionszki, a czy lizing drogi, no o wszystko). Ostatnio nawet kasjerka i ochroniarz wyszli i te same dyskusje ile można. Sklepy z droższy asortymentem np. Taki Auchan to już inna półka Klienta i również inne dyskusje (bardziej rzeczowe) pytania są na miejscu jakies niewielkie wyścigi parkingowe etc. Sytuacje o których wspomina Jarecki (murarze, zbrojarze) miałem tylko raz (OBI do którego więcej Porsze nie pojade !!!) tu dyskusje o momencie obrotowym i porównania do betoniarki nie były przyjemne. Co do rysowania ja miałem około 14-18 razy sytuacje kiedy to samochód byl obdrapany w różnym stopniu rysy 2-5 cm w większości ale bywały i takie powyzej 10 cm. Dach miałem pocięty 8 razy. Generalnie użytkowanie tego typu samochody to koszmar. Nie kupił bym napewno kolejnego porsche, a zaraz po spłacie kredytu planuje sprzedaż swojego i powrót do normalności. Ja cie doskonale rozumiem. Gdybyś miał kolejne pytania pisz śmiało chętnie pomożemy. Pozdrawiam, Michał
|
|
Góra |
|
Demonic
|
Napisane: 11.02.2019, 22:56 |
|
Nr klubowicza: 626
|
Żyć się nie da. Najważniejsze aby plusy nie przesłoniły minusów.
_________________ Dominik http://www.tli.group
|
|
Góra |
|
BAWARIA M 5
|
Napisane: 11.02.2019, 23:04 |
|
|
Wpędzasz mnie w kompleksy chyba muszę zmienić swoje Porsche na Boxsa bo na mnie jakoś nikt nie napada pod Biedronką i Lidlem a ile bym dał żeby laski rzucały biustonoszami a może i coś więcej jak to trafnie zauważył Jarek.Proszę jeśli już kupisz wymarzonego Boxtera to daj proszę znać jak to działa jestem zainteresowany stworzeniem klubu latających biustonoszy.
|
|
Góra |
|
nocny23
|
Napisane: 12.02.2019, 0:21 |
|
|
Mic182 napisał(a): Panowie właśnie takich rozmów mi zawsze brakowało na forum.
Podobnie jak koledzy opowiem swoje wrażenia.
Koledzy sie glownie wysmiewaja i nie traktuja powaznie powaznych pytan zadanych w zabawowej formie. Mic182 napisał(a): Faktycznie większość ludzi nie wie jak to jest mieć takie Porsche. Ja opowiem ci o moich doznaniach. Dyskonty typu Lidl czy Biedronka to dramat ! Ludzie zazwyczaj stają wkoło samochodu i patrząc z niedowierzaniem zadają tysiace pytań Ciezko ocenic czy piszesz powaznie, pierwsza czesc tak brzmi, srodkowa i koncowa juz nie Mic182 napisał(a): Co do rysowania ja miałem około 14-18 razy sytuacje kiedy to samochód byl obdrapany w różnym stopniu rysy 2-5 cm w większości ale bywały i takie powyzej 10 cm. Dach miałem pocięty 8 razy. Generalnie użytkowanie tego typu samochody to koszmar. Nie kupił bym napewno kolejnego porsche, a zaraz po spłacie kredytu planuje sprzedaż swojego i powrót do normalności. Bardzo cenne informacje jezeli prawdziwe. W innym temacie napisales, ze sprzedajesz jedno porsche bo nie ma juz miejsca w garazu . W calym temacie nie chodzi o wydanie smiesznych 300 k na boxstera, bo to nie jest kwota o ktora strach. Chodzi o posiadanie auta w bardzo wyrozniajacej sie i zwracajacej uwage stylistyce. Majac BMW M2 pod blokiem w ogole bym sie nie obawial i nie zakladal takich tematow na forum BMW. Malo kto by wiedzial ze to drozsze/mocne auto. Porsche jednak zwraca na siebie uwage a szczegolnie cabrio w PL
|
|
Góra |
|
Mic182
|
Napisane: 12.02.2019, 0:26 |
|
|
nocny23 napisał(a): Mic182 napisał(a): Panowie właśnie takich rozmów mi zawsze brakowało na forum.
Podobnie jak koledzy opowiem swoje wrażenia.
Koledzy sie glownie wysmiewaja i nie traktuja powaznie powaznych pytan zadanych w zabawowej formie. Mic182 napisał(a): Faktycznie większość ludzi nie wie jak to jest mieć takie Porsche. Ja opowiem ci o moich doznaniach. Dyskonty typu Lidl czy Biedronka to dramat ! Ludzie zazwyczaj stają wkoło samochodu i patrząc z niedowierzaniem zadają tysiace pytań Ciezko ocenic czy piszesz powaznie, pierwsza czesc tak brzmi, srodkowa i koncowa juz nie Mic182 napisał(a): Co do rysowania ja miałem około 14-18 razy sytuacje kiedy to samochód byl obdrapany w różnym stopniu rysy 2-5 cm w większości ale bywały i takie powyzej 10 cm. Dach miałem pocięty 8 razy. Generalnie użytkowanie tego typu samochody to koszmar. Nie kupił bym napewno kolejnego porsche, a zaraz po spłacie kredytu planuje sprzedaż swojego i powrót do normalności. Bardzo cenne informacje jezeli prawdziwe. W innym temacie napisales, ze sprzedajesz jedno porsche bo nie ma juz miejsca w garazu . W calym temacie nie chodzi o wydanie smiesznych 300 k na boxstera, bo to nie jest kwota o ktora strach. Chodzi o posiadanie auta w bardzo wyrozniajacej sie i zwracajacej uwage stylistyce. Majac BMW M2 pod blokiem w ogole bym sie nie obawial i nie zakladal takich tematow na forum BMW. Malo kto by wiedzial ze to drozsze/mocne auto. Porsche jednak zwraca na siebie uwage a szczegolnie cabrio w PL Jakość odpowiedzi jest adekwatna do jakości pytania. Chcesz boxstera i pytasz czy ludzie sie będą zlatywali ? Odpowiem ci poważnie, nie będą. Pytasz ile kosztuje serwis, zadzwoń do serwisu. Nie rozumiem ani twoich pytań ani tym bardziej tego, że jesteś zaskoczony odpowiedziami. Pozdrawiam, Michał
|
|
Góra |
|
Johnny
|
Napisane: 12.02.2019, 1:22 |
|
Nr klubowicza: 712
|
Cytuj: Chcesz boxstera i pytasz czy ludzie sie będą zlatywali ? Odpowiem ci poważnie, nie będą. Pomimo, że miałem 718 przez kilka godzin to odczułem, że jednak auto przyciąga ludzi, patrzą się, odwracają, dzieci robią wow, jeden dzieciak spytał „tato czy to połsze”, pod Biedrą ktoś kręcił się wokół auta, jak mnie zauwazył to spytał czy może zrobić zdjęcie dla rodziny z Ukrainy
Góra |
|
nocny23
|
Napisane: 12.02.2019, 2:26 |
|
|
Mic182 napisał(a): Nie rozumiem ani twoich pytań ani tym bardziej tego, że jesteś zaskoczony odpowiedziami.
Odpowiedz na to jest w zacytowanym przez Ciebie fragmencie tzn. W calym temacie nie chodzi o wydanie smiesznych 300 k na boxstera, bo to nie jest kwota o ktora strach. Chodzi o posiadanie auta w bardzo wyrozniajacej sie i zwracajacej uwage stylistyce. Majac BMW M2 pod blokiem w ogole bym sie nie obawial i nie zakladal takich tematow na forum BMW. Malo kto by wiedzial ze to drozsze/mocne auto. Porsche jednak zwraca na siebie uwage a szczegolnie cabrio w PLCytuj: Pomimo, że miałem 718 przez kilka godzin to odczułem, że jednak auto przyciąga ludzi, patrzą się, odwracają, dzieci robią wow, jeden dzieciak spytał „tato czy to połsze”, pod Biedrą ktoś kręcił się wokół auta, jak mnie zauwazył to spytał czy może zrobić zdjęcie dla rodziny z Ukrainy Takiego czegos sie spodziewalem wlasnie, to sympatyczne jeszcze. Bardziej martwi mnie ten pociety dach czy wandalizm o ktorym wspomniano wyzej (nie wiem czy na powaznie).
|
|
Góra |
|
m1k0
|
Napisane: 12.02.2019, 6:14 |
|
|
A jak mojego boxa (czerwonego boxa bez napisu z tyłu) obchodziły dzieciaki to myślały zachwycone,że widzą ferrari A jak już dojrzały z przodu znaczek skwitowały rozczarowane że, eeeee, to Porsche.
|
|
Góra |
|
lotoss
|
Napisane: 12.02.2019, 7:47 |
|
|
Jak widzicie,nie ma głupich pytań.Bywają głupie odpowiedzi.Nie każdy urodził się nadziany.Ktoś kto od zawsze mieszka w zajebistej willi w willowej dzielnicy na Wilanowie będzie myślał że to zwykła ściema .Poczytajcie zagraniczne fora,tam ludzie zadają podobne pytania.Czy to NY,czy gdziekolwiek .Nikt się temu nie dziwi i ludzie rozmawiają.I teraz zobaczcie jak ludzie rozmawiają w PL.po latach zaborów,komuny ...
|
|
Góra |
|
Mic182
|
Napisane: 12.02.2019, 8:08 |
|
|
lotoss napisał(a): Jak widzicie,nie ma głupich pytań.Bywają głupie odpowiedzi.Nie każdy urodził się nadziany.Ktoś kto od zawsze mieszka w zajebistej willi w willowej dzielnicy na Wilanowie będzie myślał że to zwykła ściema .Poczytajcie zagraniczne fora,tam ludzie zadają podobne pytania.Czy to NY,czy gdziekolwiek .Nikt się temu nie dziwi i ludzie rozmawiają.I teraz zobaczcie jak ludzie rozmawiają w PL.po latach zaborów,komuny ... Nie mieszaj w to zaborów. Jeżeli pada pytanie o to czy pod sklepem wszyscy będą zazdrościć Ci samochodu to nie potrafię udzielić poważnej odpowiedzi. Komuna nie skończyła sie wczoraj, a samochodów sportowych/luksusowych jeździ po polskich drogach dość dużo. Nie mieszkam w Wilanowie tylko patrze trzeźwo na świat . Pozdrawiam, Michał
|
|
Góra |
|
BAWARIA M 5
|
Napisane: 12.02.2019, 9:08 |
|
|
@ lootos chyba nie przeczytałeś uważnie całego wątku co tu ma do tego Wilanów?Przecież to założyciel tej jałowej dyskusji napisał że to auto tylko śmieszne 300K i może sobie kupić dom ale przyzwyczaił się do bloku.Luksusowych aut w Polsce jest na pęczki rozejrzyjcie się dookoła.Rozdawanie autografów z powodu posiadania Porsche raczej nikomu nie grozi.
|
|
Góra |
|
|