Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 21.08.2011, 14:20 

Koniec wakacji...a ja jestem chory...ale na naszą znaną chorobę motoryzacyjną, czyli auta, auta, auta...
Oprócz leniuchowania zwiedziłem w te wakacje 4 ciekawe miejsca (w sensie dla czytelników tego forum): fabrykę Lamborghini, galerię Ferrari (fabryki niestety nie można zwiedzać), "fabrykę" Pagani Zonda, oraz fabrykę Audi.

W tej chwili w Lambo składają dwa modele, w tym Aventador. Niesamowite auto.... trafiłem akurat na moment odpalania silnika w jednym z aut - nie da się opisać tych kilkuset koników rwących się do galopu :). Parking służbowy robi też wrażenie - w sumie 43 Lambo (kilkanaście różnej masy aut klientów) :).
Polecam odwiedzenie tego miejsca !

Galeria Ferrari pachnie pasją. Widać, że ci ludzie kochają auta sportowe. A obok kilka "wypożyczalni" Test Drive. Już od 80euro można chwilę poszaleć Ferrarką na małych uliczkach :).

Na kolana powaliła mnie jednak fabryczka Pagani Zonda...W sumie w niewielkim budyneczku, pracuje 48 osób, które składają ręcznie swoje cudne autka...tam prawie wszystkiego można dotknąć. Miałem okazję popatrzeć w bebechy Huayry...w salonie stał jeden z trzech dostępnych na świecie Pagani Tricolore... a w warsztacie jeśli będziecie mieli szczeście, to możecie spotkać samego pana Paganiego. Mnie się udało, razem z jego żoną :).

Umieściłem trochę zdjęć z Lambo i Zondy tutaj:
https://www.facebook.com/media/set/?set ... 1068137316

Fabryka Audi - polecam, warto zobaczyć jak składają auto od gołej blachy, którą sami kształtują, poprzez wszelkie fazy produkcji aż do finalnego efektu.

jestem chory...może dom sprzedać ???.....może Porsche trochę mnie wyleczy w połowie września jak pokażą nową 911-tkę ???.....
już się nie mogę doczekać wyprawy do Frankfurtu..

dobrze, że jutro do pracy, to się człowiek zajmie czymś innym...

Tytuł:
PostNapisane: 21.08.2011, 14:22 

Nr klubowicza: 170
Lubie to ;)

Było 997.1 TT - 563 KM
Jest: 991.2 TTS - 585 KM na razie :)

Tytuł:
PostNapisane: 21.08.2011, 19:35 

podaj adres do audi ,z gory tks
a byles w muzeum mercedesa ?

Tytuł:
PostNapisane: 21.08.2011, 20:06 

Audi Forum Ingolstadt
85045 Ingolstadt
Germany
Tel. 0800 - 2 83 44 44
Fax 0841 - 8 94 18 60
(from abroad: +49 (0)841 - 8 93 75 75)
welcome@audi.de

Audi ma kilka wycieczek po fabryce. Taka ogólna trwa 2 godziny i moim zdaniem wystarcza. Ale jest np. 2 godzinna na temat farb i lakierów :)...itp...

w muzeum Mercedesa obowiązkowo :), byłem już 2 razy ;-).

Tytuł:
PostNapisane: 21.08.2011, 20:15 

aha, jeśli uda się z czasem, to planuję też odwiedzić we wrześniu linię produkcyjną Audi R8 - dowiedziałem się, że też się da...

Tytuł:
PostNapisane: 21.08.2011, 20:21 

dzieki
a co twoim zdaniem, ktore miejsce bylo najelpsze z tych z ktore odwiedzales ,ale uwaga jesli mialbys pojechac z dzieciakami

Tytuł:
PostNapisane: 21.08.2011, 20:21 

w sensie tak globalnie , nie tylko z tych

Tytuł:
PostNapisane: 21.08.2011, 20:31 

Do fabryki Porsche nie wejdziesz z dziećmi poniżej lat 16. BMW chyba jakoś podobnie, albo bariera trochę wyższa.
Audi - dziecko (11 lat) weszło bez problemów.
Lamborghini też nie było problemów (trzeba trzymac za rękę ;-)).
Pagani Zonda - bez problemów, bo byłem jedynym zwiedzającym z rodziną, a Pani poświęciła nam ponad godzinę :).

Gdybym miał pokazać dzieciom, to Audi jest ekstra, bo pokazują kompletną produkcję auta. Są też specjalne wycieczki dla dzieci :), ale podejrzewam, że pewnie tylko po niemiecku. W Audi jest miło, czysto, dużo miejsca.

Fabryka BMW to sztuka upakowania produkcji na 6 poziomach (!!!!). Też pokazują produkcję od początku do końca, ale w Audi jest dużo przejrzyściej.

Lambo to malutka fabryczka, więc w 30 minut masz wszystko zwiedzone, no ale widzisz super auta z bardzo, bardzo bliska. Muzeum ma kilkanaście modeli na jednym poziomie, więc zwiedzanie to chwila.

Jesli chodzi o muzea, to dzieciom pewnie najbardziej spodoba się to Mercedesa - kompletny przegląd motoryzacji. Dzieci moga posiedzieć w autobusie, ciężarówce, itp i dla nich będzie to najciekawsze muzeum, aczkolwiek największe.

Muzeum Porsche to 80 aut jednej marki :). Nowoczesne i też dzieciakom powinno się spodobać.

Audi jest bardzo fajne, bo jest tam trochę wozów Auto Union, Horch itp - cudowne auta z lat międzywojennych.

Muzeum BMW - tam nic nie ma moim zdaniem i zwiedzenie tego było moją pomyłką i stratą pieniędzy - rozczarowanie.

Galeria Ferrari - ciekawa dla pasjonata Ferrari, auta sportowe plus F1.

Tytuł:
PostNapisane: 21.08.2011, 20:34 

bardzo Ci dziekuje, super mi to opisałeś

PostNapisane: 21.08.2011, 21:02 

jacekm napisał(a):
jestem chory...może dom sprzedać ???.....może Porsche trochę mnie wyleczy w połowie września jak pokażą nową 911-tkę ???.....
już się nie mogę doczekać wyprawy do Frankfurtu..

na nowe 911 turbo po obecnym kursie euro też będzie trzeba dom sprzedać :cry: ale jak jest większy rozstaw osi to w aucie będzie więcej miejsca :wink:

Tytuł:
PostNapisane: 21.08.2011, 21:26 
[admin: usunięto]

Tytuł:
PostNapisane: 21.09.2011, 14:59 

Wakacje pierwsza klasa jak dla mnie :) dorzucić to tego jeszcze Goodwood i w ogóle byłoby bajecznie, tylko termin się gryzie z Frankfurtem.

à propos muzeów, w Muzeum Porsche ruszyła nietypowa wystawa:

http://www.stajnia-klasykow.pl/ciekawos ... rsche.html

Którą maskę wybieracie ?

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]