Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 19.09.2008, 0:26 

Tak sobie patrze na nasze forum i wg mnie lepszym rozwiazaniem byloby utworzenie jednego tematu np pt Powitania gdzie nowi uzytkownicy by sie witali. Tylko jeden watek by do tegosluzyl. Zaoszczedzilo by to tworzenie klikudziesieciu watkow z tym samym tematem w wyniku czego mniejszy balagan na forum ;-). Tak jest na innym forum i wg mnie bardzo sie sprawdza ;-) Co o tym sadzicie ? Pozdro

Tytuł:
PostNapisane: 19.09.2008, 0:36 

:thumbup:

Tytuł:
PostNapisane: 19.09.2008, 6:21 

a ja z kolei bym nie do końca popierał inicjatywę... Również użytkuję kilka for, poza tym pracuję jako projektant (nie mylić z "programistą") funkcjonalności na witrynach internetowych. Powodów jest kilka:

1. dobrze się to sprawuje na forach masówkach, gdzie dziennie rejestruje się po 5/10 nowych osób. U nas średmio ok. 1 osoby dziennie (albo jeszcze mniej) - aż tak wielu wątków tutaj nie ma.
2. w sumie PCP jest dość prestiżowym miejscem. Chodzi o to, że skupiamy naprawdę ludzi ciekawych, którzy mają z zasady coś fajnego do powiedzenia, i mają czym się pochwalić - dlatego dajmy im tą możliwość w oddzielnym wątku.
3. nie jesteśmy forum anonimowym. W dużej większości się znamy osobiście, widujemy się dość często, dlatego uważam, że każdy nowy użytkownik forum powinien mieć możliwość powitania się w oddzielnym wątku - sprawia to, że mocniej zaczyna się identyfikować ze stroną (bo że już stworzył jakąś integralną jej część), czeka no komentarze i powitania do swojego profilu, itp.
4. Jaki jest sens posiadania forum powitalnego z jednym wątkiem?

I tutaj tak:
a. albo robimy tak jak Monia mówi: użytkownik wchodzi, wita się, taki Marion pisze: "pokaż foty swojej Miss Piggy" i nagle wcina mu się z powitaniem ktoś inny... troszkę niegrzecznie olać tego drugiego człowieka. Ponadto może zrobić się bałagan - tutaj wita się następny, nagle poprzedni odpowiada na jakieś pytanie, a jeszcze wcześniejszy dodaje zdjęcia auta.
b. albo robimy tak, jak Monia mówi, a do tego umieszczamy dział "Nasze auta": nowy użytkownik wchodzi ma problem techniczny, gdy tu nagle Wampir wyskakuje "przywitaj się" to się użytkownik przywitał, chce się pytać, a tu Wampir wyskakuje "uzupełnij dane w profilu" to uzupełnia, wkurzony chce w koncu dodać to pytanie, a tu Wampir: "Dodaj do odpowiedniego działu swoje auto" :P Ja bym się czuł mocno sfrustrowany.
Ponadto doświadczenie nas uczy, że takie coś i tak nie działa (Samochody Klubowiczy - tam zaledwie kilka aut; choć przyznam żę ostatnio z ogromną ciekawością poczytałęm o 968 Jurka :))
c. albo robimy tak jak mówi Monia, jednocześnie zostawiając swobodę stworzenia oddzielnego wątku powitalnego dla siebie: podstawowy błąd projektowania witryny - niejednolita koncepcja funkcjonalności

Ja bym widział raczej taki dział poza forum - Garaż. Formularz o aucie, wraz z opisem osiągów, modyfikacji, itp itd., oraz możliwością dodania zdjęcia... Ale to jest dłuższy temat na wolną chwilę... Zresztą - chyba pomyliłem działy.

Oczywiście doświadczenie uczy, że jeśli zostawimy ten temat na górze, nowi użytkownicy automatycznie się do tego sposobu witania przyzwyczają, jednakże o wiele lepszy wydźwięk ma tworzenie oddzielnych wątków - człowiek nie czuje się tak anonimowo.

Ehhh... Sorry za takie wypracowanie... Ostatnio (z racji nowego projektu społecznościowego) czasem czuję, że po prostu żyję tymi cholernymi serwisami www...

Moniu - nie obrażaj się za tą wypowiedź - po prostu jakoś mi się rozpisało troszkę... :roll:

Tytuł:
PostNapisane: 19.09.2008, 9:38 
Klubowicz

a ja bym chetnie zobaczyl gdzies dzial " samochody forumowiczow" ... gdzie mozna pisac co sie zrobilo przy swoim porsche i wkleic zdjecia...gdyz w klubowych za duzo tego nie ma.

Tu szacun przy okazji dla jurek968 - mistrzowski opis twojego auta i jego historii - rewelacja!

Tytuł:
PostNapisane: 19.09.2008, 9:58 

Igor nie obraze sie no co Ty :crazy: :D Nie znam sie na tym, to byla tylko propozycja. Osobiscie rzadko wchodze na tematy typu witam, czesc itp bo mnie to nadzwyczajniej wkurza ze jest kilkadziesiat watkow o tym samym. Mi chodzilo raczej o to zeby watek ten sluzyl TYLKO do powitan czyli napisania kilku zdan o sobie i nie robienia zadnych OT. A co to tego ze ktos by poczul sie urazony ze mu inna osoba nie odpisala z powodu pominiecia to do tego sluza cytaty, ktore odnosza sie do poprzedniej wypowiedzi ;-) Nie chce wywolac tym tematem zadnej burzy, to tylko propozycja... Fajnie jakby kazdy klubowicz mial swoj wlasny temat odnoszacy sie tylko do przedstawienia swojego autka, ale wtedy tez sie zrobi balagan bo kazdy cos dopisze i w koncu bedzie to watek np o 964 Macka a skonczy sie na autkach innych klubowiczow. Takie cos spisaloby sie jesli byl by to temat zablokowany, tylko do edycji przez wlasciciela autka. Zawsze mozna wyslac pw typu a moglbys napisac cos o przerobkach itd. Takie jest moje zdanie na ten temat ;-) Tak jak pisalaniam nie znam sie na tym wiec moge byc w bledzie ;-) Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 19.09.2008, 10:17 

Igor masz rację, nie pomyślałem o tych problemach.

Tytuł:
PostNapisane: 19.09.2008, 11:23 

czy to problemy to raczej bym nie powiedział :) sam nie prowadzę zaborczej polityki w żadnym temacie... wypowiedziałem tylko swoje zdanie :) a że w temacie siedzę (zresztą - właśnie wczoraj pisałem pracę na ten temat), to wyszło mi [edit]... stokrotka takie wypracowanie :)

funkcjonalność witryn (web usability) jest nauką czerpiącą dużo z socjologii i psychologii - większość odczuć jednakże przeze mnie opisanych jest mocno wyolbrzymionych (naprawdę to obrażać się na forum to nikt nie będzie).

Monia: przeprosiny były dlatego, że bałem się, czy nie poczujesz się przytłoczona i zaatakowana moją wypowiedzią :) ale tak ogólnie to Cię bardzo lubię :) :) hehe

Tytuł:
PostNapisane: 19.09.2008, 11:51 

Nr klubowicza: 075
Igor napisał(a):

Monia: przeprosiny były dlatego, że bałem się, czy nie poczujesz się przytłoczona i zaatakowana moją wypowiedzią :) ale tak ogólnie to Cię bardzo lubię :) :) hehe
ho ho... :alien:

Classic Porsche 911/964 Carrera 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]