Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 31.01.2008, 15:46 

Nr klubowicza: 806
Witam, nadszedł czas na wymianę amortyzatorów w moim 944. Od kilku dni z zawieszenia nadchodziły przediwne dźwięki, pojechałem na podnośnik sprawdzić końcówki itp. wjechałem równiez na tester amortyzatorów no i okazło się że musze je wymienić (tak podejżewałem po zachowaniu auta). Co najdziwniejsze powodem wymiany jest amortyzator od strony kierowcy :shock: Zazwyczaj szybciej padają od strony pasażera dzieki naszym cudownym poboczom. Nie ważne i tak trzeba wymieniać parami.

Tu moje pytanie, jakiej firmy wkłady i gdzie kupować (bo wymieniam same wkłady) polecacie, słyszałem oipinie że Blinstein ma bardzo dobre parametry i że sprawdziły się na torze jak i w cywilnym ruchu po bruku :wink:
Gazowe czy olejowe :dontknow: , chociaż wszędzie widzę tylko gazowe.
Narazie czas na przód, a przed latem wymienię równiż tył by były podobnej charakterystyki co przednie.

Jest: 996 C2 '03, Cayenne S III
Było: 944 '84

Tytuł:
PostNapisane: 31.01.2008, 16:00 

witam.
jeśli chodzi o wkłady na przód to są po 195 zł szt. sachs.
wejdź na gratka.pl
jeśli chodzi o tył to każdy szanujący klienta sklep motoryzacyjny sprowadzi je na zamówienie. w moim byłym (88r) za sachsy kpl na tył zapłaciłem 720 zł.
Wcześniej przez pomyłkę dostałem te, które szły do 86r za 244zł za szt firmy kayaba. Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 1.02.2008, 15:10 

B6 Bilstein lub Koni zolte. Te pierwsze tansze, kiedys sprawdzalem komplet byl dostepny za ok 1400zl (4szt). W Wawie jest warsztat (centrum Bilstein?) ktory za rozsadne pieniadze zmieni parametry gdybys chcial sie kiedys z tym bawic lub zregeneruje.

Tytuł:
PostNapisane: 1.02.2008, 20:32 

Nr klubowicza: 806
W poniedziałek zabieram sie za tel i dzwonie po firmach właśnie za B6, zobaczymy czy znajdę. Mam namiary do Poznania gdzie znajomy kupował B6 więc jest szansa że się uda. Będę informował o cenach

Jest: 996 C2 '03, Cayenne S III
Było: 944 '84

Tytuł:
PostNapisane: 2.02.2008, 0:59 

Temat chyba wałkowany kilkakrotnie no ale dopisze coś na ten temat.

Nie ma co kombinować, amortyzatory nie jednemu uratowały już zdrowie a innym "pomogły" zaliczyć rów. Poza tym jak będziesz kombinował to drożej Cię to wyjdzie - wiem po sobie. Kiedyś miałem jakieś wynalazki z Sachsa ale po pół roku znów zaczęło "tłuc". Więc jak amory to tylko orygniały, a najlepiej Bilstein - takie własnie miałem i były super. Jak dobrze poszukasz to koszt takich: niestety około 1600 zł za cztery sztuki za model Bilstein B6 (trochę twardsze niż B4). W dobrze zaopatrzonych sklepach motoryzacyjnych chcą za te B6 od 2000 do 2400 zl. Mam gdzieś też namiary na gościa który ma możliwość zamówienia oryginały Bilsteina prosto z Niemcowni z fabryki, właśnie od niego kupowałem 3 lata temu (jak chcesz namiary, o ile gdzieś je mam to pisz na PW).

Mimo wszystko jak będziesz kupował jakieś dobre amory typu właśnie Bilstein lub Koni to bądż ostrożny. Czasami zdaża się na przyklad że ktoś sprzedaje w niektórych "tych" sklepach BILSTEINY, a tak naprawde są to Sachsy (moim zdaniem dużo gorsze). Okazuje sie bowiem że Bilsteina jest tylko naklejka, pod którą jest wytłoczone Sachs albo jeszcze inne gorsze cholerstwo. Nie wypada mi może o tym mówić, ale kolega właśnie to kiedyś spotkało - kupił niby KONI, a naprawdę to był jakiś chiński shit, KONI to była tylko naklejka i opakowanie. A teraz i tak w końcu założyl Bilsteiny B6.

Tytuł:
PostNapisane: 18.04.2010, 20:49 

witam po dlugiej przerwie, nie bylem aktywny ale prosiaczek caly czas jest :)
mam pytanie do Znawcow tematu.
Potrzebuje wymienic tylnie amortyzatory. Musze na cos podczas zakupu uwazac?? to 944 z 1987 roku.
Jaka firme polecacie?? gdzie kupic??(PL czy Niemcy??)

Z gory dzieki!!!
Pozdrawiam!!!

Tytuł:
PostNapisane: 18.04.2010, 22:29 

Bilstein, Sachs, Boge - to dobry standard.
Monroe i KYB to półka budżetowa.

Powinny być dostępne w hurtowniach typu Fota, Intercars...

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]