Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 24.04.2012, 13:09 

Witam

w instrukcji boxsterka temat docierania potraktowany jest mocno ogólnikowo - tzn, "docieranie może trwać nawet do 3 tys km". O wymianie oleju tylko tyle "po 30 tys lub 2 latach". Ponieważ mam te 3 tys przejechane, a w niedzielę wybieram się na track day, zacząłem się zastanawiać, czy nie powinienem jednak zmienić tego oleju przed jazdą z jakby nie było większymi obciążeniami dla auta. Co Wy na to ?

Tytuł:
PostNapisane: 24.04.2012, 14:06 

Ja bym zmienił.
Subaru np. zaleca wymianę po 5.000 km.

Tytuł:
PostNapisane: 24.04.2012, 14:06 

hej, w nowym Caymanie też w zasadzie mówili o wymianie po 30tys, czyli wg standardowych przeglądów. Ale...jakoś uważałem, że ten pierwszy olej, po rozlaniu/rozsmarowaniu warto jednak wymienić. i tak zawsze robiłem w nowych autach. z drugiej strony, jak będziesz dobrze cisnął, to możliwe, że na torze wymienisz olej i tak ;-), bo będziesz musiał dolać. na pewno wziąłbym ze sobą zapas :).

Tytuł:
PostNapisane: 24.04.2012, 17:57 

Eclipser napisał(a):
Ja bym zmienił.
Subaru np. zaleca wymianę po 5.000 km.

U mnie książka serwisowa w Subaru wymusza wymianę po 5'000 ale tylko w jednej wersji silnikowej :!: chyba 2.5l co jest dostępna w U.S. a reszta silników 2.0 benzyny i diesle mają pierwszy przegląd przewidziany po 15k czyli jak zwykły przegląd :shock: i o docieraniu a szczególnie jak długo to też nie pisze zbyt wiele ... (ale ja po 5k km olej wymieniam)

Tytuł:
PostNapisane: 24.04.2012, 18:50 

Wymienic!
Podczas pierwszych kilometrow ukladaja sie do siebie powierzchnie wszystkich elemetow ze soba wspolpracujacych. Podczas tej operacji olej jest duzo bardziej zanieczyszczany przez resztki tych materiałow. To wszystko idzie w olej, przez pompe itp... Wiekszosc jest zatrzymywana w filtrze ale nie wszystko.
Dawniej wszystkie procesy docierania wiazaly sie z wymiana filtra/oleju. Nie wydaje mi sie by technologia produkcji silnikow zmienila sie na tyle ze nie trzeba juz tego robic poza tym, ze zaczeto silniki robic JEDNORAZOWE. Brak jest jakichkolwiek wymiarow naprawczych a plany serwisowe uklada sie pod aspekt ekonomiczny - bo wiekszosc klientow wybierze samochod ktory jest tanszy w eksploatacji mimo, ze ma np ten sam silnik co konkurencja... Naciąga sie plany serwisowe bezmyślnie.
W pewnej grupie pojazdow pierwszy przeglad jest przewidziany po... 150 tys km... - nie w porsche oczywiscie.
Ale pozniej sie slyszy, ze silnik trzeba wymienic juz po kilkudziesiaciu tys km...

Tytuł:
PostNapisane: 25.04.2012, 3:13 

Te wymiany co 30tyś km to jakiś absurd jest. Nie dziwne że tak im te silniki padają. Ale o tym już chyba była rozmowa.

Tytuł:
PostNapisane: 25.04.2012, 10:46 

W nowej japońskiej ciężarówce wymieniam co 10k. (mimo że producent zaleca co 20k.) a w prosiaczku co 5-8k. (tyle max. robię w roku)

Faktycznie GM w Corsach, Astrach i Vectrach z dieslami w latach 06-08 przewidywał w ramach tzw. EcoService Flex wymiane co 2 lata lub 50k. ale szybciutko sie z tego wycofał.

Moim zdaniem pierwsza od nowości wymiana po 5-10k. ma sens, ale później wystarczy co 20k.

Tytuł:
PostNapisane: 25.04.2012, 10:55 

Opinie są różne jak widać :D Podjechałem wczoraj do Porsche Centrum w Poznaniu i przepytałem kilka osób na tą okoliczność. Doradca serwisowy stwierdził, że nie ma takiej potrzeby i żaden z ich klientów po 3 tys oleju nie wymienia. Poszedłem też do szefa mechaników z tym pytaniem. Stwierdził, że taka wymiana po 3 tys jest niepotrzebna, natomiast warto wymienić olej po roku (no chyba że ktoś wcześniej wyjeździ odpowiednio dużo kilometrów). Facet ma sporo pozytywnych opinii, więc chyba zastosuję się do jego rad. . Jak się nad tym zastanowiłem, to przecież taki Boxster, Cayman czy 911 konstruowany jest przy założeniu, że będzie użytkowany "ostrzej" niż zwykły dupowóz i od czasu do czasu trafi na tor. Więc pewnie gdyby to miało znaczenie, to wyraźnie zaznaczyliby w instrukcji, że po tych 3 tys km wymienić olej. Taki zapis jest w instrukcjach obsługi motocykli, gdzie po 1000 km obowiązkowa jest wymiana oleju, mimo tego, że przeglądy są co 6-10-12 tys km (w zależnosci od marki), a tam ten sam olej smaruje silnik i skrzynię biegów.

Tytuł:
PostNapisane: 25.04.2012, 11:36 

Zrób jak uważasz, ale może lepiej dmuchać na zimne ;) i chociaż pierwsza wymiane przeprowadzić szybciej np. po 10k?
Na pewno w ten sposób nie zaszkodzisz. :)

Tytuł:
PostNapisane: 25.04.2012, 13:11 

Ja jestem zwolennikiem wymiany po 3 tys. km i docierania przez pierwsze 15 tys. km. Wiem, że to strasznie dużo, ale w moim przypadku to tylko 2 miesiące uważania. Spalanie mam zawsze rekordowo niskie a jeżdżę bardzo intensywnie.

Może i producenci nie zalecają wymiany oleju po 3 tys. a okresy miedzy przeglądami są rozciągane do granic możliwości. Ja bym się zdał na rozsądek. Chociaż jeśli kupujesz nowe auto i masz nim zamiar robić rocznie 10 tys. km a po 5-6 latach auto sprzedasz to olej temat, bo szkoda czekać rok na dotarcie silnika. Wówczas bym nawet tej wymiany po 3 tys. nie robił.

Tytuł:
PostNapisane: 25.04.2012, 13:53 

911Bart napisał(a):
Zrób jak uważasz, ale może lepiej dmuchać na zimne ;) i chociaż pierwsza wymiane przeprowadzić szybciej np. po 10k?
Na pewno w ten sposób nie zaszkodzisz. :)

Myślę, że te 10 tys km to będzie u mnie przebieg roczny, a olej na pewno będę zmieniał raz na rok.

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]