ja jeśli chodzi o samą nawigację plus informację o fotoradarach to używałem aplikacji w iPhone takiej jak 'Sygic'. Aplikacja dobra, ponieważ działa cały czas offline, nie pobiera $$ za wymianę danych w roamingu
Przetestowałem rok temu na wycieczce do Słowenii. Działa b. dobrze w kolejnych krajach przez które jechałem (Czechy, Słowacja, Węgry, Austria i Słowenia).
Czasami wydawała b. śmieszne komunikaty ( np. na serpentynach w alpach sugerowała by skręcić w lewo (a nie w prawo w las, bo akurat na jakimś ostrym zakręcie w lewo, była jakaś dróżka w prawo w las...), ale poza tym, to dobra informacja o aktualnych ograniczeniach prędkości, a gdy będziemy jej używać w roamingu to dodatkowo informacje o aktualnych utrudnieniach itp.
Testowałem na iPadzie mini, co do baterii to przy sensownych wykorzystywaniu można nawet i 7-8h w ciągu dnia używać bez ładowania.
na Polskę polecam rodzimą Automapę używam ponad 2 lata, a na Europę igo primo
edit
licencje na iOS są roczne [trochę inaczej niż na nawigacje na win ce], ale można używać na 5-ciu urządzeniach w ramach jednej licencji dla danego konta