|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 11 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
-Stefan
|
Napisane: 6.10.2011, 17:29 |
|
|
Witam, cześć i czołem,
Pierwszy post na forum, więc mówię głośne DZIEŃ DOBRY
Od jakiegos czasu czytuje sobie fora (to i zagraniczne) w poszukiwaniu informacji o Porsche Boxter. Zatem wiedza o problemach tego modelu, uzytkowaniu, kosztach i temu podobnych już jest. Gorzej z wiedzą o zakupie
Zaczynam teraz szukać Boxstera dla siebie. Wybór taki a nie inny bo to pierwsze "poważne" auto a fascynacja Porsche gdzieś tam się gnieździ od zawsze
Chciałbym się zapytać osób siedzących w temacie o dość ogóle kwestie:
1) Gdzie szukać dobrze utrzymanego Porsche Boxster? Polecacie jakies konkretne miejsca (jestem z Warszawy, super byłoby gdyby to było w tych okolicach)? Czy są może jacyś zaufani "sprowadzadze" aut z zagranicy (może ktoś takiego zna)?
2) Póki co przeglądanie stron www pokazuje, że modele z 2001/2002 można kupic za ok. 60 k PLN. Czy 60 k PLN to cena za szmelc czy raczej uczciwa cena, za którą mozna kupić dobrze utrzymane modele z tego okresu? Czy muszę nastawić sie na wyższą kwotę (jaką?)?
http://otomoto.pl/index.php?sect=search ... order_by=p
3) Nie znam się na autach (w kwestiach mechanicznych, elektronicznych itp.). Podejrzewam że wprawny sprzedawca bedzie potrafił przede mną wiele ukryć. Gdzie i za jaką cenę mozna sprawdzić każdy centymetr auta przed jego zakupem?
4) Czy modele z 2002 są takie tanie, bo ten okres charakteryzował się jakimiś problemami, czy tak po prostu jest?
Tyle na początek, zebym wiedział czego się spodziewać w etapie poszukiwań
Mam nadzieje, że temat będzie sie rozwijał a ostatni post bedzie brzmiał "piekny Boxster juz u mnie"
Pozdrawiam
|
|
Góra |
|
Qbak
|
Napisane: 7.10.2011, 0:21 |
|
Dołączył: 8.07.2007 Posty: 5188 Lokalizacja: Rawa Mazowiecka/Warszawa
Nr klubowicza: 193
|
Witam na forum
Niestety w kwestii Boxstera nie mogę Ci pomóc, ale powiem Ci że jak kupisz
to będziesz zadowolony Powodzenia w poszukiwaniach
_________________ 924 '83 LM8U - Tor Poznań 2:04,992
|
|
Góra |
|
uluś
|
Napisane: 7.10.2011, 10:00 |
|
|
Czesc,
Niestety, aby kupic sensowny egzemplarz, musisz sie troche po kraju najezdzic. Nie licz na to, że znajdziesz akurat w Warszawie. Znalezienie bezwypadkowego caymana z malym przebiegiem i w rozsądnej cenie zajelo mi 10 miesiecy, ale jestem super zadowolony.
Koniecznie kazdy egzemplarz, ktory Ci sie podoba musisz wziac na przeglad. W ASO Porsche (wawa, poz, kat,sopot) taka usluga kosztuje 800 pln, ale za tą cenę dowiesz sie wszystkiego o swoim potencjalnym aucie, oraz dostaniesz liste z wyceną c trzeba zmienic, czyli raczej wiesz, ile inwestycji w najblizszych miesiacach cie czeka.
Co do ceny to modele zarowno boxster jaki 911 z okresu 98-2004 z tymi jajowatymi swiatlami, uwazane są przez niektorych na rynku za nieudany etap porsche (wizualnie, nie mechanicznie), dlatego ceny spadają. Jezeli tobie sie ten model podoba, nie zwracaj na to uwagi i juz.
Boxster jest tez uwazany za porsche dla ubogich, dlatego rowniez nie trzyma ceny tak jak 911. Kto tak mowi o boxsterze, nigdy pewnie zadnym porsche nawet nie jechal
Generalnie kup egzemplarz zadbany, serwisowany, najlepiej bezwypadkowy ( pewnie bedzie ciezko), bedziesz mial znacznie wiecej szans na bezawaryjną jazdę.
powodzenia i do zobaczenia na zlotach.
|
|
Góra |
|
gibbe
|
Napisane: 7.10.2011, 10:10 |
|
|
Dotyczące Porsche dla ubogich............Takie komentarze także miałem w latach 80 -tych jak kupiłem sobie 944, bardzo szybko kończyła się dyskusja po moim pytaniu, a jakim Porsche ty aktualnie jeździsz;)
więc nie martw sie Boxster to super auto i prawdziwe Porsche.
|
|
Góra |
|
GrzegorzN
|
Napisane: 7.10.2011, 15:21 |
|
|
Parę miesięcy temu miałem podobny problem jak ty, szukałem Boxster'a w takim samym przedziale cenowym.
Oglądnąłem jeden egzemplarz w komisie a do reszty wystawionych w ogłoszeniach nawet nie warto było się fatygować.
Te które znalazłem w komisach (pewnie jeszcze tam są) były sprowadzone z USA. Oczywiście wszystkie "lekko poobcierane". Po sprawdzeniu w Carfax i AutoCheck okazało się że każdy z nich był po szkodzie całkowitej. Dla niektórych udało się nawet pobrać zdjęcia z aukcji i zaręczam że to co zobaczyłem nie można było nazwać "lekkim obtarciem". A zmiana przebiegu to prawie normalka.
Dostałem parę ofert od osób z forum i w końcu zdecydowałem się na auto z W-wy. Auto było najmłodsze spośród ofert które dostałem a dodatkowo ostatnie naprawy były dobrze udokumentowane. Jestem bardzo zadowolony z zakupu, mimo tego że parę problemów trzeba będzie w niedługiej przyszłości rozwiązać.
Jeżeli nie celujesz typowo w 911 to po prostu nie zawracaj sobie głowy głupimi komentarzami o Boxsterze. Boxster to super auto a ponad 90% ludzi nie jest w stanie odróżnić 911 od Boxster'a, nawet nie wiedzą że to inne auta.
|
|
Góra |
|
Michal4444
|
Napisane: 7.10.2011, 18:06 |
|
|
A ludzie ktorzy o modelach innych niz 911 mowia ze to nie porsche pewnie zadnym nigdy nie jechali
|
|
Góra |
|
-Kuba
|
Napisane: 14.10.2011, 16:05 |
|
|
Dziękuje za podpowiedzi!
Szczerze mówiąc nie zwracam uwagi na opinie, że Bosxter to nie Porsche, choć mam jednego znajomego, który mając MX-5 wyśmiewa każdego właściciela Boxstera
Auto uważam za piękne i idealne na początek przygody z tą marką (oczywiście po modelach zdalnie sterowanych).
Dostałem już jedną ofertę od forumowicza - dzięki serdeczne.
Tak dla uściślenia, bo nie dostałem niestety odpowiedzi na to pytanie. Czy istnieją jakies wyspecjalizowane firmy (godne zaufania, która możecie polecic), które zajmuja się sprowadzaniem Porsche z zagranicy? Podejrzewam, że tam będzie łatwiej znaleźć takie auto...
Jaki przebieg dla Boxstera z lat 2000 - 2004 jest wiarygodny? Wiadomo, że takim autem jeździ się inaczej niż osobowym... W ofertach widzę od 70 tys. KM do 350 tys km...
Pozdrawiam serdecznie
|
|
Góra |
|
-Stefan
|
Napisane: 14.10.2011, 17:32 |
|
|
PS.
Nawet nie wiedziałem, że mam 2 konta na tym forum - przypadkowo wpisałem -Kuba (moje imie) zamiast -Stefan (ksywa) i tez się zalogowałem
Przepraszam za nieporozumienie
|
|
Góra |
|
kilazz
|
Napisane: 15.10.2011, 16:20 |
|
|
-Kuba napisał(a): Dziękuje za podpowiedzi!
Tak dla uściślenia, bo nie dostałem niestety odpowiedzi na to pytanie. Czy istnieją jakies wyspecjalizowane firmy (godne zaufania, która możecie polecic), które zajmuja się sprowadzaniem Porsche z zagranicy? Podejrzewam, że tam będzie łatwiej znaleźć takie auto...
Jaki przebieg dla Boxstera z lat 2000 - 2004 jest wiarygodny? Wiadomo, że takim autem jeździ się inaczej niż osobowym... W ofertach widzę od 70 tys. KM do 350 tys km...
Pamietaj, ze Porsche z zagranicy = oplaty akcyzowe 18% bo wszystkie przekraczaja dwa litry pojemnosci. Import boxstera z zagranicy raczej nie wyjdzie zbyt oplacalnie, chyba ze bedzie uszkodzony.
Przebieg srednio mozna przyjmowac 15-20 tys km na rok, ale roznie ludzie jezdza.. ja mam jedno auto w domu 2003 rok i ma dopiero 90 tys nabite ale prawde mowiac jak ktos ma jedno auto w domu to prawie nieralne jest nabicie takiego malego przebiegu. W Porsche broni sie to, ze czesto jest to auto weekendowe, wiec trudno zweryfikowac przebieg na podstawie samego rocznika.
|
|
Góra |
|
-Stefan
|
Napisane: 17.10.2011, 9:47 |
|
|
Dzieki za info. Z tego co póki co ogarnąłem za 60k ciężko będzie kupić dobry model. Wszystkie VINy które sprawdzałem to auta powypadkowe.
Ogarniamy zatem
|
|
Góra |
|
kilazz
|
Napisane: 17.10.2011, 17:59 |
|
|
Ja sprzedalem rok temu z hardtopem 2001 za 53k a auto mialo sporo dodatkow..
|
|
Góra |
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 11 ] |
|
|