Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 22.05.2016, 3:26 

Rozważam zakup Caymana S (987c). Przejrzałem forum i inne źródła w poszukiwaniu informacji na temat tego auta, ale nadal mam kilka pytań.

- Na co szczególnie zwrócić uwagę przy kupnie? Czy są jakieś typowe usterki, które często pojawiają się w używanych egzemplarzach?
- Jak bez żadnych wątpliwości rozpoznać wersję S od zwykłej? Interesuje mnie wyłącznie wersja S, ponieważ moje obecne auto ma ok. 6,5 s do 100 km/h i szukam czegoś wyraźnie szybszego.
- Tak na wszelki wypadek -- jaki jest koszt ew. remontu silnika w tym aucie? Czytając forum odniosłem wrażenie, że byłoby to ok. 20k zł. Czy mam rację?
- Czy są jeszcze jakieś inne rzeczy, które powinienem wziąć pod uwagę szukając takiego auta?

Z góry dzięki za pomoc.

PostNapisane: 22.05.2016, 11:41 

Jak kupujesz Caymana 987 to tylko polift. Przedliftowe silniki mialy problem z kompresja i braly olej.

Egzemplarze poliftowe maja takze PDK a przedlift tylko tiptronic.

Niestety nie ma duzo takich egzemplarzy poliftowych w PL. Wystarczy spojrzec na allegro.

Co do kosztow utrzymania to nie sa wysokie... Licz sie z wymiana stabilizatorow, serwisem olejowy (jesli pdk to takze skrzyni). Nie pamietam z glowy ile kosztuje stabilizator, cos kolo 200 PLN chyba.

PostNapisane: 6.06.2016, 23:03 

Dzięki za informacje. Zrobiłem mały research pod tym kątem i wychodzi na to, że problem faktycznie jest dość częsty:

http://www.planet-9.com/987-cayman-and-boxster-problems-and-complaints/68428-cayman-engine-issues-poll-2.html?s=9cc98e3f3513b7cbdfc2833e3f610f3d

W tym temacie przewijają się natomiast o zestawie rozwiązujący problem ze smarowaniem w tych silnikach. I tu pytanie do wszystkich -- czy ktoś z Was montował taki zestaw w Polsce?

Generalnie mocno mnie te informacje zmartwiły, bo wizualnie bardziej podoba mi się przedliftowy Cayman, a poliftów -- jak słusznie zauważyłeś -- praktycznie nie ma.

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]