Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Zakup GT3
PostNapisane: 13.01.2014, 7:36 

Witam,

jest to moj pierwszy post wiec wpierw witam serdeczne!

Slowem wstepu... Obecnie uzytkuje E92 M3 i jako ze auto to nie jest juz moim autem rodzinnym :) chcialbym zrobic krok na przod i przesiasc sie do auta bardziej hardcorowego, bardziej dedykowanego na tor, auta bezkompromisowego. Jednoczesnie chcialbym cieszyc sie tym autem moze nie na co dzien, ale przynajmniej w weekendy.

M3 jest autem wspanialym i tylko GT3 mogloby usprawiedliwic zakup nowego auta. Osiagi sa bezporownywalnie lepsze od M3, na poziomie aut supersportowych za polowe ich ceny. Stad moj wybor GT3 i kilka pytan z tym zwiazanych.

Niestety nie jestem milionerem, GT3 ma byc zakupione w UK i zarejstrowane w DE (mam taka mozliwosc zarowno formalna jak i prawna). Dlatego musze sobie zdac sprawe, czy faktycznie bedzie mnie stac na eksploatacje takiego auta (zarowno finansowo jak i "mentalnie"). I nie chodzi mi tu o koszt paliwa, serwisu i opon, ale nieprzewidziane naprawy, lub czestsza wymiana elementow ukl. hamulcowego, czy zawieszenia.

Auto jest reklamowane jako auto torowe. Czy faktycznie gwarancja nie przepada jesli auto bedzie uzytkowane na torze (ok 10-15 sesji rocznie)?

Czy takim autem da sie jezdzic po naszych drogach? Jazda M3 w trybie EDC Sport (sila tlumienia amortyzatorow) musze przyznac ze jest bolesna. Moze nie dla ciala, ale bardziej serca- jesli wiecie o co mi chodzi. Czasami mam wrazenie ze auto zwyczajnie za mocno dotaje po tylku jezdzac po naszych miejskich drogach.

Jak wyglada uzytkowanie tak nisko zawieszonego auta? Czy mozna tym przejechac przez progi zwalniajace bez haczenia spojlerem, czy wjezdzac do garazy podziemnych galerii handlowych? Przedni spojler GT3 jest 9cm nad ziemia z opcja podniesienia do 13cm. Oczywiscie nie musze sie nim tam sie zapuszczac, ale warto wiedziec jakie sa limity uzytkowania.

Jakie sa koszty uzytkowania? Wiem jakie sa koszty uzytkowania M3 w jezdzie na codzien i na torze. Do M3 istnieje duzy wybor zamiennikow tarcz i klockow ktore sa duzo tansze i lepsze od oryginalow, a jest to dosyc istotny koszt w przypadku czestego uzytkowania auta na torze. Czy w przypadku GT3 rowniez istnieja zamienniki tarcz i klockow?

Jaki jest koszt standardowych przegladow serwisowych?

Dzieki z gory za odpowiedz i przepraszam za brak polskich znakow.

Tytuł: gt3
PostNapisane: 13.01.2014, 7:57 

Nr klubowicza: 068
hmm
witaj
nie mam ale..
jak rozumiem myślisz o 991 Gt3 czyli najnowszej? czy 997 - poprzedniej

gwarancja nie przepada nawet gdybyś zarejestrował go na Nurburgringu

wypożyczalnia na Ringu uznaje Gt3 jako całkowicie bezobsługowe przy torowej eksploatacji w odróżnieniu od Gtr'a, który lubił zjadac sam siebie

zwykle najsłabszą częścią tego auta jest.. kierownik :)

zachacza dolną częścią spoilera - przystawka
chyba nawet niektórzy ją demontują

hamulce
raczej nie ceramika a zwykłe czerwone zaciski
oczywiście długie dyskusje czy Pagidy, czy Yellow Stuffy, czy po prostu oryginalne klocki, które po zarejestrowaniu się w klubie masz z upustem a robią robotę

komfort
jeżeli jeździsz M3 to chyba Cię żadne Gt3 nie przerazi oprócz wyprutych Cupowych. To jednak prawie pies cywil z tapicerką klimatyzacją otwieranymi szybami

czekam na zdjęcia i wizję lokalną. Mam nadzieję, że wybór padnie na wersję sport z kubełkami i klatką a nie comfort…

może ciekawą ocpją jest Silverstone i Porsche Experience Center - pakiet Gt - mają i 991 i 997
pozdrawiam
Marcin
teoretyk onanista / nie użytkownik
:)
8:30 Nurburgrig 996 Gt3 MkI

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Marcin
----------------

http://aidi.pl

Tytuł:
PostNapisane: 13.01.2014, 8:57 

Dzieki za odpowiedz.

Nie sprecyzowalem, przepraszam. Chodzi o 991. Ta plastikowa dokladka jest rozumiem wymienna? Jesli tak to lekkie przycierki nie beda tak szkodliwe. Element wymienialny...

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]