Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 10.05.2018, 21:26 

Hej, otworzyła mi się możliwość zakupu Porsche Cayenne GTS z 2008 r. Samochód ma przejechane 149 kkm i BARDZO bogate wyposażenie (ale to pewnie w Porsche norma do której będę musiał się przyzwyczaić :) )

Pół roku temu auto miało wymienione hamulce (komplet), w marcu br. wymieniony rozrząd, serwis olejowy, wszystkie filtry i wymianę podpory wału na częściach oryginalnych.

Chciałbym dowiedzieć się jakich kosztów spodziewać się w najbliższych pięciu latach zakładając przebieg ok. 15 kkm rocznie. (oczywiście nie liczę paliwa, mam pełną świadomość i akceptację spalania powyżej 20 l/100 km).
Chodzi mi o rzeczy przewidziane i ewentualne usterki które są popularne w tym modelu.

Ponadto - czy ubezpieczenie takiego auta wyraźnie odstaje od standardowych stawek za inne marki?

Ponieważ jestem z Krakowa, chciałbym też podpytać czy mamy tu jakiś dobry serwis NIE-ASO (może być też na Śląsku) i jakich kosztów spodziewać się w takich serwisach za robociznę przy przeglądach eksploatacyjnych.

Finalnie - na co konkretnie zwrócić uwagę przy zakupie? Sprzedawca bez problemu godzi się na przegląd auta w ASO.

Nie ukrywam, że zależy mi na mocnym, bezpiecznym i rodzinnym samochodzie, który skrywa w sobie potwora :) Mam dość jeżdżenia mało wyrazistymi samochodami, obecnie mam dwuletni, przyzwoity samochód ale nijak ma się to do emocji jakie przeżyłem siedząc w Porsche, dlatego to czuję że to czas dołączyć do tej strony mocy :)

Z góry wszystkim dziękuję za pomoc!

PostNapisane: 11.05.2018, 21:50 

Podbijam bo o aucie dalej nie wiem nic poza tym co wyczytalem i wyogladalem w necie a jutro ogladanie i jazda probna :-)

Ktos jakies sugestie?

PostNapisane: 12.05.2018, 7:18 

Podjedz albo na Zmujdzka albo do Sulkowa do Radwanskiego i popytaj.. najlepiej umow sie u nich na ogledziny auta, najlepiej z endoskopem.. inaczej bym nie podchodzil do zakupu GTSa

PostNapisane: 12.05.2018, 7:29 

Dzieki za info - szczerze to myslalem ze nieuturbiony 4,8 jest najmniej problematyczny a problemy dotycza glownie silnikow turbo lub s sprzed lifta.

Nic nie znalazlem na temat problemow z GTS w wersji 405 hp. Planowalem podjechac na ogledziny do ASO w Katowicach ale Zmujdzka jest lepsza opcja?

PostNapisane: 12.05.2018, 7:43 
Członek Zarządu PCP

Nr klubowicza: 468
Skoro chcesz podjechać do Katowic to myśle, że jesteś z tych okolic. Ja ostatnio robiłem przegląd przedzakupowy u Auto Duszy w Mikołowie.
Bardzo polecam. Bardzo szczegółowe sprawdzenie auta, a później pełna wycena prac do wykonania.
Tylko nie wiem jak z terminami u nich.

Wysłane z Commodore C64

pozdrawiam
Adam

===================
944/993/986/996T/970

http://www.prosiakovo.pl
http://www.enotrip.pl

PostNapisane: 12.05.2018, 8:02 

Juz tlumacze

Jestem z Krakowa, auto bylo serwisowane w ASO w Niemczech nastepnie w Polsce w warsztacie specjalizujacym sie w Porsche w Wawie (dzis bede mial wiecej detali)

Stwierdzilem ze moze w Lellek ale im wiecej czytam to forum to stwierdzam ze auto werkstatt w Wieliczce to jedyna opcja sensowna :-)

PostNapisane: 12.05.2018, 8:49 

Mephic napisał(a):
Juz tlumacze

Jestem z Krakowa, auto bylo serwisowane w ASO w Niemczech nastepnie w Polsce w warsztacie specjalizujacym sie w Porsche w Wawie (dzis bede mial wiecej detali)

Stwierdzilem ze moze w Lellek ale im wiecej czytam to forum to stwierdzam ze auto werkstatt w Wieliczce to jedyna opcja sensowna :-)

W Niemczech auto było serwisowane w ASO do 2011r(później jakiś tam warsztat).Jeżeli była wymieniana podpora wału,to przy przeglądzie przed zakupowym zwróć szczególną uwagę na wyważenie wału,bo przy wymianie samej podpory bardzo trudno wyważyć dobrze wał i możesz mieć przy większych prędkościach nieprzyjemne drgania samochodu.No i chcesz wiedzieć jakie będą koszty w ciągu najbliższych 5 lat?A ja chciałbym wiedzieć co złowię siadając z wędką nad wodą :shock: (w obu przypadkach jest to niewiadoma,z tym wyjątkiem,że na rybach mniej boli).Kończac,jeżeli auto Ci się podoba,to rób przegląd i kupuj(GTS chyba nie pali powyżej 20L).
Powodzenia w zakupie :D )

PostNapisane: 12.05.2018, 9:43 

Dzis test drive po miescie jesli mnie zlapie to zabieram autostrada do serwisu i potestujemy po drodze.

Dzieki!

Badanie endoskopowe wykonam dla swietego spokoju.

Co do warsztatu ponoc jest tez pelna ksiazka serwisowa. Auto jrst chyba od pasjonata marki z tego co na razie widze ale zobaczymy. Nie dsm sie zwariowac (chyba :-))

PostNapisane: 12.05.2018, 13:46 

Ogladniete - czy ktos kojarzy czy w 2008 nie powinien byc ekran dotykowy?

Ogolnie autko mega, silnik swietnie pracuje ale bez sprawdzenia na pewno sie nie zdecyduje wiec na razie musze ochlonac po tym dzwieku po wciesnieciu sport :-)

PostNapisane: 12.05.2018, 14:21 

Mephic napisał(a):
Ogladniete - czy ktos kojarzy czy w 2008 nie powinien byc ekran dotykowy?

Ogolnie autko mega, silnik swietnie pracuje ale bez sprawdzenia na pewno sie nie zdecyduje wiec na razie musze ochlonac po tym dzwieku po wciesnieciu sport :-)

W tym modelu nie było jeszcze ekranu dotykowego.

PostNapisane: 12.05.2018, 18:06 

Ja jestem z Katowic i serwisuje w Auto Dusza Porsche. Z czystym sumieniem mogę polecić. Fachowa obsługa za rozsądne pieniądze.

Czy kupisz xc90, tuarega, q7, X5/6 czy Cayenne koszty utrzymania są na tym samym poziomie. Oczywiście wyższym niż Vectry czy Mondeo ;)
Ale nie zabijają :)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]