Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 10.08.2011, 15:32 

Witam.
Mam pytanie dotyczące awaryjności zawieszenia Cayenna roczniki 2004 - 2007.
Mam zamiar kupić Porsche Cayenna rocznik j.w. Z racji tego, że więcej kilometrów robię po drogach na Ukrainie - a w zasadzie czymś podobnym do dróg - jestem ciekaw jak wytrzymuje zawieszenie w EKSTREMALNYCH warunkach. Jak wiadomo na UA spotyka się na drogach dziury o średnicy nawet 1,5 m i gł. kilkadziesiąt cm, generalnie dróg tam nie ma!
Obecnie jeżdżę Toyotą Hilux, a ta sprawuje się doskonale - można rzec, że idealne - wytrzymuje wszystko i nic się nie dzieje.
Czy zawieszenie Cayenna wytrzyma jazdę po BARDZO złych drogach?

Tytuł:
PostNapisane: 11.08.2011, 10:03 

Pozostań przy Toyocie :wink:

Tytuł:
PostNapisane: 11.08.2011, 10:20 

mój znajomy był na Ukrainie Cayennem i powiedział że to auto sie nie nadaje na tamte drogi. Po tym co zobaczył na Ukrainie dodał również że jak usłyszy od kogoś że w Polsce są złe drogi to mu da w mordę :)

Od siebie mogę dodać że felgi powyżej 18" napewno nie wytrzymają bo w Carrerze nie mam takich problemów krzywieniem sie felg jak w Cayenne.

Tytuł:
PostNapisane: 11.08.2011, 10:30 

Nr klubowicza: 170
no na pewno na tamte drogi nie mozna miec auta z tak zaawansowanym technologicznie napedem i do tego z pneumatyka.... bo sie bedzie to niezle psuc z czasem...
najlepiej miec auto typu Hilux, L200, Pathfinder/Navara, ewentualnie Landrover Discovery...albo Mercedesa G-klasa ;)

Było 997.1 TT - 563 KM
Jest: 991.2 TTS - 585 KM na razie :)

Tytuł:
PostNapisane: 11.08.2011, 10:44 

O! Gelenda to najlepszy wybór! :)

Pancerne zawieszenie (tam praktycznie nie ma co sie zepsuć!) w przeciwieństwie do drogiej, delikatnej i awaryjnej pneumatyki w Cayenne.

Na ukrainie mało co wytrzymuje większe przebiegi - kiedyś jedna z moich firmowych Vectr spędziła tam kilka miesięcy (~40.000km.)
Po powrocie stan zawieszenia (i nie tylko) pogorszył się o 100% - wszystko (łączniki, amortyzatory, końcówki drążków...) do wymiany. :x

Moim zdaniem Cayenne odpada, chyba że liczysz się z częstymi i drogimi (bardzo) naprawami.

Tytuł:
PostNapisane: 11.08.2011, 13:18 

Moim zdaniem to przesada co piszą koledzy, chyba że rzeczywiście tam jeździli. Miałem przyjemność jeździć po Ukrainie, zrobiłem tam kilka tys km i nie potwierdzam, że drogi są w tak katastrofalnym stanie. To znaczy piszę o głównych drogach, owczywiście na pełnym country side to praawda, że jest maskara. Zależy gdzie będziesz jeździł, jednak Kijów i główne drogi są tylko trochę gorsze od naszych. To co jest problemem, to to, że często nie ma na tych drogach namalowanych linii, co cholernie utrudnia podrózowanie po zmroku.
Moim zdaniem Cayenne da radę, w końcu na Ukrainie ich jak przysłowiowych psów.... :)

Tytuł:
PostNapisane: 11.08.2011, 19:39 
Klubowicz

Nr klubowicza: 062
Z moich wizyt na Ukrainie wynika, że tylko typowa terenówka da tam radę.
Cayenne nadaje się tylko do Kijowa, reszta dróg w kraju zapomnij, dziury jak napisałeś, a Cayenne to rewelacyjne auto dajace wyjatkowa frajdę z jazdy ale po stosunkowo dobrych drogach.

Staszek

958

Tytuł:
PostNapisane: 11.08.2011, 22:13 
[admin: usunięto]

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]