Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 30.07.2010, 13:10 

witam wszystkich forumowiczow,

Jako nabywca pierwszego porsche w życiu, cayenna 2004 turbo dokładnie, mam kilka pytań na które być może będziecie mi umieli odpowiedzieć.

Cześć rzeczy znalazłem na zagranicznych forach, ale nie wszystko.

1. Parkassist. Przeczytałem w manualu ze gdy świecą się dwa czerwone światełka najpewniej czujniki są uszkodzone. Przeczytałem też na forach że potrafią wariować gdy są mokre lub zabrudzone. Wyczyścilem przód i tył następnego dnia w garażu i czujniki zaczeły działać. Przynajmniej z przodu ;) w każdym bądź razie zadziałały tylko raz i teraz nawet nie mogę tego ustrojstwa włączyć. (Włącza się chyba na suficie w pobliżu pokrętła do otwierania dachu ?)
Co może być przyczyną takiego zachowania ?

2. Kluczyk. Dostałem dwa, jeden nosi ślady użytkowania. A drugi praktycznie nowy. Chciałem używać nowego, ale niestety nie mogę pilotem z niego otworzyć drzwi. Odpalić auto i otworzyć kluczykiem mogę normalnie. Nie jest to też kwestia baterii gdyż wymieniłem.

3. Nawigacja. Gdy naciskam przycisk NAVI nic sie nie dzieje. Gdy naciskam MAP pokazywał się napis STARTING NAVIGATION i jeden z czerech prostokątów był wypełniony (tak jakby się coś ładowało ale nie chciało załadować). Poszukałem po necie i znalazłem jakieś mapy 2008 cd. Po włożeniu płyty 8 (bo tam jest chyba PL)
przycisk MAP przywoływał mapę która mniej więcej pokazywała gdzie jadę, ale nie mogłem ustawić żadnej trasy. Po zgaszeniu silnika i ponownym uruchomieniu jakiś czas później mapa już się nie pokazuje. Pokazują się za to wypełnione 3 na 4 prostokąty i to wszystko. Czy coś można z tym zrobić ? Dla pewności nagrałem kilka razy CD8 i nic. Nacisnięcie przycisku CD pokazuje NO AUDIO CD. Nagrałem też dla testów CD7. po włożeniu pyta LOAD NEW MAP DATA ? a i tak nie chce nic ładować.

4. Jak to właściwie jest z tym turbo ? Po skończonej, najcześciej spokojnej jeździe do pracy :) powinienem po wrzuceniu P poczekać chwilę przed wyłączeniem silnika ? Jeśli tak to ile ?

5. Interfejs do Ipoda zamiast zmieniarki CD ? Ktoś interesował się tym tematem ?

Przepraszam z góry jeśli pytania są amatorskie :)
ale nie mam do kogo się zwrócić, a ASO odwiedzę dopiero w przyszłym tygodniu.
ps. jakieś konkretne polecacie ? Rejon Trójmiasta.

Tytuł:
PostNapisane: 30.07.2010, 16:56 

Witaj,

Nie są to jakieś niesamowite usterki, jednak większość z nich wymaga podłączenia pod komputer diagnostyczny (PIWIS)
Pokaże on przyczynę niesprawosci Parktroniców (obstawiam czujnik(i) - być moze navi i kluczyk również wymaga zaprogramowania?

Co do traktowania turbo - poczekaj po skończonej jeździe 30-50 sek. - daj silnikowi popracować na wolnych obrotach i schłodzić turbinę.

Namiary na super-fachowaca z 3-City, specjalizującego się w JSM na PW. :)

PS. Skopiowane mapy nawigacyjne raczej nie będą prawidłowo chodzić... :?

Gdynia pozdrawia! 8)

Tytuł:
PostNapisane: 30.07.2010, 21:29 

Dziękuje za odpowiedź i namiary. Skontaktuje się z nim w przyszłym tygodniu.
Co do map to dziś płyta zaskoczyła i mapa się pokazała. Śledziło trasę którą się poruszałem, jednak w żaden sposób nie doszedłem do tego jak można zaprogramować jakiś konkretny adres na który miała by mnie nawigacja pokierować. Zaznaczam ze naciskanie przycisku NAVI nic nie daje. Tylko MAP pokazuje mapę. Mogę przybliżać, oddalać, poruszać się po mapie we wszystkie strony ale nic więcej. Może ktoś wie co z tym zrobić ?

Czy do ParkAssista jest jakiś moduł poza czujnikami ? Jeśli tak to gdzie on się znajduje ?

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Tytuł:
PostNapisane: 31.07.2010, 19:53 

Guzik Navi -> pierwsze z góry pole zaznaczasz "fistaszkiem" i prowadzi do celu. Jeżeli nie było wpisów to trzeba podać Input destination/Stored destination i Guide coś tam.

Wybacz za ton ale warto zapoznać się z instrukcją a nie odrazu pytać o wszystko. Tak samo z czujnikami. Po kiego gwinta pytać się gdzie jest sterownik jak to Ci nic nie da? Trzeba odczytać błąd i wtedy naprawić usterkę (na 99,9% ma przebicie jakiś czujnik parkowania).

Tytuł:
PostNapisane: 1.08.2010, 1:34 

Browar,

Kiedy pisałem wyraźnie iż naciskanie Navi nic nie daje. Nvm. Wyjechalem dziś poza obszar ktory był zaczytany, dziwnym trafem odczytał płyte tym razem nr. 8 i pojawiły się wszystkie potrzebne opcje min. Enter destination.

Dzięki za odpowiedz.
Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 2.08.2010, 3:30 

http://www.navtv.com/product/141/opi-p0 ... apter.html

Poleca :)

A co do park assist, wrzucić na komputer i sprawdzić, któryś może być walnięty, tak jest dużo latwiej sprawdzić.

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]