witam wszystkich forumowiczow,
Jako nabywca pierwszego porsche w życiu, cayenna 2004 turbo dokładnie, mam kilka pytań na które być może będziecie mi umieli odpowiedzieć.
Cześć rzeczy znalazłem na zagranicznych forach, ale nie wszystko.
1. Parkassist. Przeczytałem w manualu ze gdy świecą się dwa czerwone światełka najpewniej czujniki są uszkodzone. Przeczytałem też na forach że potrafią wariować gdy są mokre lub zabrudzone. Wyczyścilem przód i tył następnego dnia w garażu i czujniki zaczeły działać. Przynajmniej z przodu
w każdym bądź razie zadziałały tylko raz i teraz nawet nie mogę tego ustrojstwa włączyć. (Włącza się chyba na suficie w pobliżu pokrętła do otwierania dachu ?)
Co może być przyczyną takiego zachowania ?
2. Kluczyk. Dostałem dwa, jeden nosi ślady użytkowania. A drugi praktycznie nowy. Chciałem używać nowego, ale niestety nie mogę pilotem z niego otworzyć drzwi. Odpalić auto i otworzyć kluczykiem mogę normalnie. Nie jest to też kwestia baterii gdyż wymieniłem.
3. Nawigacja. Gdy naciskam przycisk NAVI nic sie nie dzieje. Gdy naciskam MAP pokazywał się napis STARTING NAVIGATION i jeden z czerech prostokątów był wypełniony (tak jakby się coś ładowało ale nie chciało załadować). Poszukałem po necie i znalazłem jakieś mapy 2008 cd. Po włożeniu płyty 8 (bo tam jest chyba PL)
przycisk MAP przywoływał mapę która mniej więcej pokazywała gdzie jadę, ale nie mogłem ustawić żadnej trasy. Po zgaszeniu silnika i ponownym uruchomieniu jakiś czas później mapa już się nie pokazuje. Pokazują się za to wypełnione 3 na 4 prostokąty i to wszystko. Czy coś można z tym zrobić ? Dla pewności nagrałem kilka razy CD8 i nic. Nacisnięcie przycisku CD pokazuje NO AUDIO CD. Nagrałem też dla testów CD7. po włożeniu pyta LOAD NEW MAP DATA ? a i tak nie chce nic ładować.
4. Jak to właściwie jest z tym turbo ? Po skończonej, najcześciej spokojnej jeździe do pracy
powinienem po wrzuceniu P poczekać chwilę przed wyłączeniem silnika ? Jeśli tak to ile ?
5. Interfejs do Ipoda zamiast zmieniarki CD ? Ktoś interesował się tym tematem ?
Przepraszam z góry jeśli pytania są amatorskie
ale nie mam do kogo się zwrócić, a ASO odwiedzę dopiero w przyszłym tygodniu.
ps. jakieś konkretne polecacie ? Rejon Trójmiasta.