Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 3.01.2024, 11:50 

Posiadam 991.1 auto z rynku Japońskiego. Chciałbym wymienić radio na oryginalną jednostkę PCM. Niektórzy twierdzą, że trzeba poprowadzić od nowa wiązkę, niektórzy że wystarczy zarobić na nowo kostkę pod PCM (do tego potrzebny schemat).
Przerabiał ktoś podobny temat ?
Czy może nie ma co upierać się na PCM i wsadzić coś aftermarketowego ?

PostNapisane: 3.01.2024, 15:18 

Przeważnie nie ma wiązki pod PCM od 997. Pewnie można zrobić, kwestia czy jest sens. Taki urok aut z JP

PostNapisane: 14.02.2026, 17:56 

Czy ktoś walczył w tym temacie przez ostatnie 2 lata? Mam 991.1 z Japonii i chciałbym zamontować PCM 3.1 z modułem CarPlay?

PostNapisane: 3.03.2026, 16:27 

Hej, robiłem takiego japońca ale klijent nie zmieniał multimediów.Miałem go rozgrzebanego więc mogę Ci powiedzieć że posiada on dodatkowy moduł (coś jak Gateway) który "spina" ich system z prosiakowym, znajduje się pod konsolą tak więc wiązka dashboard się różni. Myślę że najprościej wrzucić wiązkę deski od jakiegoś RoW (mam jakieś dwie na stanie) ale na upartego da się przerobić.Co się tyczy reszty to na pewno potrzebujesz PCM+wzmacniacz(Bunerster,Bose,Ask) nie wiem jak z głośnikami, mogę sprawdzić ale zakładam że będą się różnić,tutaj też przeróbka wiązki w zależności od wybranego systemu, potem coding, programming, etc.

PostNapisane: 5.03.2026, 15:30 

Przede wszystkim podjedź do kogoś ogarniętego z car-audio, niech oglądnie co tam jest zrobione - auta z Japonii mogę mieć niemalże całkowicie fabryczne instalacje i wzmacniacz a jedynie wymienioną jednostkę sterującą ale równie dobrze mogą tam być totalne cuda w instalacji. Bez tego odpowiedź na forum co zadziała w Twoim modelu jest po prostu niemożliwe bo nie wiadomo co tam się kryje.
Ja przerabiałem temat w 997.2 i ostatecznie zamontowałem jednostkę aftermarketową ale udało się to zrobić bez modyfikacji (poza kostkami itp) instalacji. Grzebania było przy tym sporo (robił to ogarnięty elektryk z Krakowa), ale ostatecznie wszystko działa (włącznie z telefonem, kamerą, fabrycznym wzmacniaczem itd.)

PostNapisane: 16.03.2026, 10:31 

Dzięki Wielkie Panowie. Samochód przyjechał dzisiaj i zaczynamy z nim działać w 911cars.pl. Jak będę miał info na temat mojego egzemplarza to wrzucę. Może ktoś skorzysta.

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]