Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 20.10.2016, 16:15 

Gdyby ktoś się zainteresował tym autem to polecam :shock: ostrożność.

http://otomoto.pl/oferta/porsche-cayenn ... yC2nl.html

PostNapisane: 20.10.2016, 16:27 

Ale napisz co jest nie tak, bo ostrożność to zalecana jest zawsze.

PostNapisane: 20.10.2016, 16:36 

Nr klubowicza: 942
Magic napisał(a):

No aha, dzięki w imieniu społeczności że założyłeś temat, wnosi wiele informacji.

Apartamenty nad polskim morzem;
IG: morskie.grzybowo
Booking: https://www.booking.com/Share-4aX4H3

Garaż:
982C - MY18 718 Cayman

PostNapisane: 20.10.2016, 18:49 

Cember666 napisał(a):
Magic napisał(a):

No aha, dzięki w imieniu społeczności że założyłeś temat, wnosi wiele informacji.

Rzeczywiście może przesadziłem z tajemniczościa :D , ale sprawdziłem ten samochód na " auto check" . Ma salvage title i total loss . Auto z USA , ktoś próbuje sprzedać jako schedę po zmarłym ojcu.

PostNapisane: 20.10.2016, 18:58 

Dalej nie wiele wnosi. Duzo aut drogich w us na taki tytul jak mialy szkody w swoich mlodych latach. Jest to podyktowane zbycien odpowiedzialnosci. Nie mowie ze w tym przypadku ale zdjecia by wiele wyjasnily. Pzdr

PostNapisane: 20.10.2016, 19:09 

hubi_pl napisał(a):
Dalej nie wiele wnosi. Duzo aut drogich w us na taki tytul jak mialy szkody w swoich mlodych latach. Jest to podyktowane zbycien odpowiedzialnosci. Nie mowie ze w tym przypadku ale zdjecia by wiele wyjasnily. Pzdr

Zdjęć nie ma , a total loss oznacza szkodę powyżej 75% wartości samochodu . Wycenia ubezpieczyciel i auto otrzymuje salvage title co oznacza że nie może być dopuszczone do ruchu w USA i Kanadzie.
Polak kupuje , wysyła do Polski reperuje i sprzedaje rodakowi z uśmiechem na twarzy.

PostNapisane: 20.10.2016, 19:11 

Nie zawsze tak jest, a auta z salvage mozna spokojnie rejestrowac, moze zalezy od stanu.

PostNapisane: 20.10.2016, 19:20 

Salvage to salvage.

Ale total loss to po polsku auto do kasacji.

Na pewno auto było mocno rozwalone. A jak auto ma 500 koni i jest szybkie taka wada może powodować duże niebezpieczeństwo niestety.

PostNapisane: 30.10.2016, 11:53 

Kondzio napisał(a):
Salvage to salvage.

Ale total loss to po polsku auto do kasacji.

Na pewno auto było mocno rozwalone. A jak auto ma 500 koni i jest szybkie taka wada może powodować duże niebezpieczeństwo niestety.

to auto to NA PEWNO nie ma nawet 300KM :D
i NA PEWNO umarł Kopernik... A skąd twoja pewność n/t tego, że auto "było mocno rozwalone"?

W firmie gdzie pracuję 3-letnie Renault Megane miało spotkanie z sarną. Zagięta maska, pęknięty zderzak, zagięty błotnik, zniszczona lampa, pęknięta obudowa filtra powietrza i jeszcze 5 wiader plasticzków połamana w tym mocowanie chłodnicy wody, klimatyzacji, intercoolera... Decyzja: szkoda całkowita, bo naprawa (wymiana tych części) przekracza 70% wartości auta które jest warte 18 tyś zł (części to 14 tyś zł).

A w takim Cayenne wystarczy szkoda dwóch przednich lamp i wiesz ile takie lampy kosztują? Do tego np delikatna obcierka dołem silnika, olej wylatuje i też silnik kaput! A nowy silnik + nowe lampy to wiesz jaki to wydatek...

PostNapisane: 30.10.2016, 15:29 

Myślę że Twój komentarz jest nie na miejscu.

W życiu bym nie kupił auta co ma title: Total Loss.

Ja miałem firmowym spotkanie z łosiem, w konsekwencji był wymieniony dach i nie był orzeczony jako samochód do kasacji. Więc nie słucham takich historyjek bo mam własne doświadczenie.

Tu chodzi o ludzkie życie jak ktoś się zabije w czterośladzie, więc bym był ostrożny w doradzaniu kupna takiego auta.

Jak by auto nie było mocno rozwalone to miało by title: salvage.

A wiem ile takie lampy, silnik i całe auto kosztuje. I inne też sporo droższe....
Dlatego nie należy się rzucać na pseudo-okazje, bo zawsze jest haczyk. 90% samochodów ze Stanów było uszkodzonych bo inaczej się słabo kalkuluje ciągnąć przez pół świata.

PostNapisane: 30.10.2016, 16:48 

Kondzio napisał(a):
90% samochodów ze Stanów było uszkodzonych bo inaczej się słabo kalkuluje ciągnąć przez pół świata.

Dobrze że napisałeś że 90% a nie 101%.
A wiesz co to znaczy sprowadzać auto jako mienie przesiedleńcze?

Nadal nikt konkretnie nie odpowiedział co konkretnego jest nie tak z tym autem... Tylko takie gdybanie!

PostNapisane: 30.10.2016, 16:57 

To są już sporadyczne sytuacje.
Ile znasz osób które na stałe się przeprowadziły z USA do Polski? (ja znam jedną mojego szwagra).

A wiesz że jest ban na sprzedaż takiego auta? Dowiedz się na jak długo i daj znać.

PostNapisane: 30.10.2016, 18:08 

W latach słabego dolara tj 2005-2007 czy nawet jeszcze do 2011 do Polski trafiło wiele normalnych, porządnych aut.

Więc uważam, że kategoryzowanie, że wszystko z USA to szmelc to ogromna przesada.

Zdarzają się (choć znacznie rzadziej) też dobre auta z Total Loss - może to być kradzież, wandalizm, gradobicie czy pozornie niewielka stłuczka.

Wycena naprawy powypadkowej w USA to nie warsztat Cytryn i Gumniak (swoją drogą polecam ich profil na FB) tylko bardzo droga robocizna i oryginalne części. W niektórych stanach total loss jest od 60% jeszcze w innych stosowany jest współczynnik TLF.

Żeby nie bylo to Cayenne być może jest zespawane z trzech a może nie. Jedyna opcja żeby mieć pewność to je dokładnie przeswietlic u dobrego specjalisty - czyli zrobić dokladnie to samo co z deklarowanym bezwypadkowym z salonu PL od pierwszego właściciela.

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: 31.10.2016, 7:27 

Pojazd z tytułem “salvage” to pojazd, który został bardzo mocno uszkodzony lub uszkodzony w stopniu uniemożliwiającym jego naprawę. Towarzystwo ubezpieczeniowe deklaruje w tym przypadku “total loss” czyli szkodę całkowitą. Firma ubezpieczeniowa ma obowiązek ubiegania się o wydanie Certyfikatu Odzyski. W przypadku zachowania pojazdu przez właściciela obowiązek ten spada na niego.

Powyżej cytat ze strony autocheck gdzie zawsze warto sprawdzic historie samochodu zza oceanu. Można wejść na Auto dna i za 44zł zakupić raport.

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]