Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 63 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 1.12.2017, 23:26 

Nr klubowicza: 296
Środek mało widoczny ale tylko takie mam

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

997.2 GT3 RS TP:1,41,5
944 S2 CUP JPS TP:1,44,7
Puchar PCP 2015

PostNapisane: 1.12.2017, 23:29 

sonda napisał(a):
Środek mało widoczny ale tylko takie mam

wiecej info ? Przebieg, cena etc. Moze byc na PW.

PostNapisane: 2.12.2017, 9:04 
Członek Zarządu PCP

Nr klubowicza: 281
Widzę, że tej zimy kilku dotychczasowych właścicieli Boxsterów ma ochotę przesiąść się do 996... W sumie też tak pomyślałem, Boxstery poszły w górę, można sprzedać za rozsądne pieniądze, 996 cały czas w dołku (niestety już bez turbo i 4S), dołożę trochę i przesiadka :-)
Chłopaki - powodzenia w poszukiwaniach!

jest: 356C '65, 912 '66, 914-6 '70, 996 Millennium '00, 126p S ’78, R129 500SL ’92

było: 914-4 ’73, 914-4 CanAm '74, 924 '79, 944 '84, 944S2 cabrio '90, 968 cabrio '92, 986S '00, 996.2 targa '03

Michał
IG: mr.mata912

PostNapisane: 2.12.2017, 10:10 

Daro. napisał(a):
Ludzie ogarnijcie się z tymi carfaxami , a z Japonii czy z podtopionej Bawarii są idealne sztuki ? bo tam nie ma carfaxu wiec po raz kolejny potwierdza się, że jak "Janusz" podpicuje i poprawi przebieg to auta ze Szwajcarii igła.
Carfax jaki by nie był chyba najuczciwszy, a że traktują jako złom auta, które u nas są do naprawy to inna sprawa.
Każdą sztukę trzeba samemu lub przez serwis sprawdzić i tyle.

Czesciowo sie zgadzam , tylko jesli ktos sie głebiej za to wezmie i doczyta ze "naprawa ekonomicznie nieopłacalna z przeznaczeniem na złom" to przy kolejnej wizycie na stacji diagnostycznej moze okazac sie ze bedzie adnotacja w systemie "brak mozliwosci" rejestracji :( Takie wypadki sie juz zdarzały na zachodzie i do nas tez to trafi

PostNapisane: 2.12.2017, 14:56 

Mata napisał(a):
Widzę, że tej zimy kilku dotychczasowych właścicieli Boxsterów ma ochotę przesiąść się do 996... W sumie też tak pomyślałem, Boxstery poszły w górę, można sprzedać za rozsądne pieniądze, 996 cały czas w dołku (niestety już bez turbo i 4S), dołożę trochę i przesiadka :-)
Chłopaki - powodzenia w poszukiwaniach!

Oj tak :) ale wlasnie najchetniej 4s ;)
Chociaz ciezko bedIe mi sie rozstac z moim boxem, w sumie nic mu. Je brakuje.
Myslalem o 997 ale patrzac na jakosc wykonania, chyba wole 996.

PostNapisane: 2.12.2017, 17:03 

Nr klubowicza: 582
A można coś więcej o jakości wykonania?

www.classic911.pl
www.pasjaporsche.pl

PostNapisane: 2.12.2017, 18:06 

berni500 napisał(a):

Chodzi mi tu raczej o wnetrze. Powycierane przyciski, skory etc. W moim staruszku nie ma tak poniszczonych elementow jak w wielu 997 ktore ogladalem.

PostNapisane: 2.12.2017, 19:22 

Nr klubowicza: 304
Ja mam odmienne zdanie, miałem i boxa i 996 i moim zdanie 997 jest dużo lepiej i pod kątem jakości i pod kątem ergonomii. Oprócz tych nieszczęsnych przycisków, to nie ma się do czego przyczepić. Można normalnie regulować kierownię w pionie, zamiast nie potrzebnego wskażnika ładowania jest o wiele bardziej potrzebny wskażnik temperatury oleju, a jakość skór jest o wiele lepsza jak w 996/986. Moim zdanie 997 zawsze powinno być droższe niż 996, tak jak 993 jest droższe od 964.
Co nie zmienia faktu że 996 jest naprawdę fajne i w sumie polift 996 od przedliftu 997 niewiele się różni. A auta w tym wątku wyglądają naprawdę obiecująco.

Andrzej
911

PostNapisane: 2.12.2017, 20:09 

Mam 987 i 997 i zarówno w jednym i drugim przypadku jakość materiałów i spasowanie to dwa różne światy w stosunku do 986 i 996.
Fakt np. regulatory temperatury i wentylatora szybko się wycierają, ale to wyjątek od reguły.
997 pierwszy miesiąc produkcji, więc już nie młode, 987 2006 rok, może przebiegi 60+ autentyczne powodują, że wyglądają jak nowe Obrazek

PostNapisane: 2.12.2017, 20:49 

tommypear napisał(a):
berni500 napisał(a):

Chodzi mi tu raczej o wnetrze. Powycierane przyciski, skory etc. W moim staruszku nie ma tak poniszczonych elementow jak w wielu 997 ktore ogladalem.

Ja nie mam najmniejszych zastrzeżeń co do jakości wykonania- fakt że mój egzemplarz ma pełną historie serwisową i nie miał żadnych przejść. Jak bym miał wybierać 996 czy 997 to tylko 997.

edit. u mnie nie istnieje problem wytartych przycisków.Może to zjawisko występuje przy b.dużych przebiegach.

PostNapisane: 2.12.2017, 21:15 

Nr klubowicza: 078
Niestety przekonuję się na własnym przykładzie, że auta z USA są u nas wielce niepożądane. Od pół roku wystawiam bardzo fajne BMW 135i coupe z USA, po minimalnej szkodzie z przodu (tylko powierzchowne panele - zero uwag ze strony ASO), super wyposażone, serwisowane na bieżąco w ASO i zainteresowanie jest żadne. A dziwne bo to jest genialne małe autko ze świetnymi osiągami.
Rozmawiałem ostatnio na ten temat w ASO BMW i oni na codzień widzą, że najgorszy szrot ale z EU sprzedaje się szybko a każdy nawet bardzo zadbany egzemplarz z USA jest praktycznie niesprzedawalny (no, ewentualnie za połowę ceny). Doszło do tego, że mają wręcz zakaz przyjmowania w rozliczeniu aut z USA, niezależnie od ich stanu.

Co do jakości w 996 i 997 - mam oba więc mogę porównać.
996 z czarnym środkiem bardzo fajnie się starzeje - u mnie pomimo przebiegu powyżej 200k środek wygląda nadal świeżo. Gorzej z jasnymi kolorami - w niektórych konfiguracjach "zmęczenie" jest widoczne (i o dziwo częściej jest to w autach z USA).
997 - środek dużo bardziej nowoczesny, jakość wnętrza (skóry, panele) jest na wysokim poziomie, choć rzeczywiście te przyciski na panelu klimy mogą irytować.

Piotrek
944 '86 3.0 wydmucha
996.2 C4 cabrio '02
997 TT '06
Cayenne Diesel S '14
Macan GTS '16

ex: 944 S2 '89

PostNapisane: 2.12.2017, 22:10 

135 to niszowy samochód, więc to według mnie jest główny problem, szkoda oddać za bezcen, powodzenia w sprzedaży.
Ostatnio nabyłem 1 dla żony, tylko musiała być 5 drzwiowa i najlepiej nowa, kupiłem roczną z niezłym wyposażeniem u dealera, tylko zamiast silnika ma atrapę to niestety 118, dokładnie połówka silnika z Twojej .

PostNapisane: 3.12.2017, 12:58 

W przypadku 135i to trudność przy sprzedaży nie polega na pochodzeniu auta.
Swego czasu Ferrero Roche zrobiło jakiś konkurs i wygranymi były właśnie 135i oklejone na złoto.
Z tego jak śledziłem sprzedaż tego auta, przez forumowicza innego forum, to nie sprzedał biedak tej beemki przez dwa lata :P

PostNapisane: 3.12.2017, 13:25 

Ciekawe skad taka niechec do 135i. Obecnej 1-ki z 6 cylindrami troche po drogach jezdzi.

PostNapisane: 3.12.2017, 13:32 

piterson napisał(a):
Niestety przekonuję się na własnym przykładzie, że auta z USA są u nas wielce niepożądane. Od pół roku wystawiam bardzo fajne BMW 135i coupe z USA, po minimalnej szkodzie z przodu (tylko powierzchowne panele - zero uwag ze strony ASO), super wyposażone, serwisowane na bieżąco w ASO i zainteresowanie jest żadne. A dziwne bo to jest genialne małe autko ze świetnymi osiągami.
Rozmawiałem ostatnio na ten temat w ASO BMW i oni na codzień widzą, że najgorszy szrot ale z EU sprzedaje się szybko a każdy nawet bardzo zadbany egzemplarz z USA jest praktycznie niesprzedawalny (no, ewentualnie za połowę ceny). Doszło do tego, że mają wręcz zakaz przyjmowania w rozliczeniu aut z USA, niezależnie od ich stanu.

Co do jakości w 996 i 997 - mam oba więc mogę porównać.
996 z czarnym środkiem bardzo fajnie się starzeje - u mnie pomimo przebiegu powyżej 200k środek wygląda nadal świeżo. Gorzej z jasnymi kolorami - w niektórych konfiguracjach "zmęczenie" jest widoczne (i o dziwo częściej jest to w autach z USA).
997 - środek dużo bardziej nowoczesny, jakość wnętrza (skóry, panele) jest na wysokim poziomie, choć rzeczywiście te przyciski na panelu klimy mogą irytować.
Przyciski klimy i nawiewu czarnym matowym markerem można skorygować, tak zrobiłem i wyglądają jak z fabryki

PostNapisane: 3.12.2017, 18:09 

Nr klubowicza: 759
Brak chętnych na BMW raczej nie ze względu na rynek USA .Ale potwierdzam że jest mniej chętnych na zakup auta zza oceanu a nawet dotyczy to 911stek z lat 60tych - to ta opinia że te auta niby gorsze.
Powracając do tematu raportów carfax i szkody całkowitej przesyłam przykład że nie warto tylko tym wpisem się sugerować. Sprowadziłem kilka miesięcy temu dla żony MINI widoczne na zdjęciach z uszkodzonym silnikiem i oczywiście wpisem szkoda całkowita. Auto w wersji S z bogatym wyposażeniem i skrzynią automatyczną dedykowaną głównie na rynek US.
Nie bawiłem się w remont tylko kupiłem cały silnik z osprzętem i autko jak nowe. Ta sama sytuacja jeśli auto byłoby z Europy - Nawet kupujący nie wiedziałby że silnik był uszkodzony a cena byłaby pewnie o 10-20% wyższa bo to auto z Europy.
Oczywiście są auto mocno uszkodzone których nie warto sprowadzać ale dokładnie tak samo jest w Europie jedynie z różnicą że ze Stanów widzimy co kupujemy a z Europy już nie.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

PostNapisane: 4.12.2017, 16:08 

Nr klubowicza: 615
Nie znam się jeszcze na Porsche ale od lat jeżdżę BMW i ze stanów nie kupiłbym dlatego, że:

1. Auta są zestrojone na, przepraszam za słowo, gówniane paliwo jakie tankuje się w USA. Niskooktanowe i często zanieczyszczone.

2. Auta są słabsze - 3.0i w Europie ma 272hp, w USA chyba 250

3. Nie wiem skąd opinia o lepszym wyposażeniu na USA. Ten kraj słynie z paździerza w samochodach - europejski Ford Transit to limuzyna w porównaniu z tamtejszymi autami z półki wyższej-średniej. Brak nawigacji, plastiki z wczesnych Daewoo itp.

4. Auta BMW z ciepłych stanów (Bible Belt i Kalifornia), podobnie jak z Emiratów, często mają inne elementy systemu chłodzenia i wentylacji. Oraz mnóstwo kurzu, pyłów. Potem okazuje się, że ogrzewanie/klima wariuje, nie zestrojone na trzy miesiące w roku pluchy i temp. poniżej zera.

5. BMW w USA ma trochę inne części związane ze strefami zgniotów. I tak znajomy stuknął piątką w inne auto, wystrzeliły ładunki wybijające przednią maskę (passive safety) i jakieś plastiki itp. przy reflektorach popękały. Nie dość, że kosztowało fortunę (ubezpieczalnia płaciła na szczęście) to czekali na części 3 tygodnie.

Także, jak mawiają Amerykanie, thanks, but no, thanks.

996 C4S

PostNapisane: 4.12.2017, 19:57 

Nr klubowicza: 263
Jak byś nie zauważył to forum Porsche nie BMW , może i BMW ma podwójne standardy co do jakości auta (nie znam się ale czy czasami te auta co wspomniałeś nie są produkowane w stanach?) Porsche wszystkie produkuje w Europie. Jeżdżę wersją US i po za oczywistościami jak światła, skrzynia, radio itd wersja w wyposażeniu nie rożni się niczym od EU.
Z jakością paliw nie polemizuję, bo się nie znam, lecz w PL z jakością jest też rożnie nie wspominając wschodniej Europy , a auta żyją.
Mówimy o Porsche i porównujmy wersje Porsche inne marki to inna historia.

Obrazek

PostNapisane: 4.12.2017, 20:45 

Nr klubowicza: 615
Jakbyś nie zauważył, od sześciu postów rozmowa toczy się nie tylko o Porsche :P

Sam fakt gdzie auta się produkuje dziś coraz mniejsze ma znaczenie. (Porsche w Niemczech i Austrii, najwięcej BMW chyba produkuje się w RPA). Znaczenie ma właśnie specyfikacja.

Sam piszesz, "Jeżdżę wersją US i po za oczywistościami jak światła, skrzynia, radio itd wersja w wyposażeniu nie rożni się niczym od EU." - te oczywistości to właśnie pain in the ass po Amerykańsku, szczególnie gdy przydarzy się stłuczka czy awaria i czekamy na części lub brak dobrej jakości zamienników itp.

996 C4S

PostNapisane: 4.12.2017, 21:03 

to nie za sprawą maniery polaków że wolą wersje europejskie.Chyba każdy kolekcjoner z niemiec woli wersje europejską a znam takich co nigdy nie kupią porsche z rynku usa.Cena też zawsze była 20-30% niższa z usa.Tak było jest i będzie.

Inna sprawa, Ameryka to duży kraj,dobrych sztuk nikt nie wypuści poza kontynent .

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 63 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]