Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 7.02.2013, 9:50 

Zamontowałem rejestrator jazdy zsilany z gniazda zapalniczki i pojawił sie problem. Nie wiem czy tak ma być ale u mnie nawet po wyjeciu kluczyka i zamknieciu auta mam cały czas zasilanie przez gniazdo zapalniczki. Jak je podłaczyć aby z wyłaczeniem samochodu i wyjeciem kluczyka odłaczało się zasilanie w gniezdzie zapalniczki. Chodzi o to aby rejestrator podłaczony do tego gniazda wyłaczał się i właczał wraz z uruchamianiem auta.

Pozdr
Wojtek

Tytuł:
PostNapisane: 7.02.2013, 10:30 

Trzeba by przepinac kable w skrzynce. Moze najprościej żeby za mocno nie ingerować w instalacje zaloz zaraz przy gnieździe przekaźnik odłączający zasilanie a sterowany z sygnału + po stacyjce ktory masz przy radiu. Można to zrobić na wsuwki dzięki czemu zawsze będzie można wypiąć i wrócić do oryginału.

Tytuł:
PostNapisane: 8.02.2013, 7:40 

michal928 napisał(a):
Trzeba by przepinac kable w skrzynce. Moze najprościej żeby za mocno nie ingerować w instalacje zaloz zaraz przy gnieździe przekaźnik odłączający zasilanie a sterowany z sygnału + po stacyjce ktory masz przy radiu. Można to zrobić na wsuwki dzięki czemu zawsze będzie można wypiąć i wrócić do oryginału.

Po prostu podepnij się pod + po stacyjce, np z radia.

Tytuł:
PostNapisane: 8.02.2013, 10:39 

W sumie można i tak...
Pomyślałem o przekazniku dlatego, ze obwodem obciazanym przez prąd pozostanie nadal obwod zapalniczki a + z radia mamy tylko jako sygnal. Co będzie jeśli ktoś włoży odbiornik o większym poborze- obciazy się obwod radia po stacyjce, ewentualne zwarcie w gnieździe zapalniczki trzeba również wziąć pod uwagę.
Przekaźnik nie zmienia nic w przepływie prądu a tylko dodaje funkcje wyłączania prądu.
Przy niewielkich obciążeniach można i z radia się wpiąć ale trzeba mieć tego świadomość.

Tytuł:
PostNapisane: 8.02.2013, 10:50 

Umówiłem sie na poniedziałek do mechanika/elektryka niech to porządnie zrobi.
Pojawił mi się jeszcze jeden problem. W czasie kiedy mam właczony rejestrator w radiu giną mi fale na zakresie FM. Jedne stacje słychać słabo inne wcale. Jakas podpwiedż???

Pozdr
Wojtek

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]