Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 27.03.2022, 9:28 

Cześć,

Oglądałem i jechałem 986 (2001, 2.7, 228KM) i mam pytania.
1. Plastiki (tunel środkowy, uchwyty drzwi) wyglądają masakrycznie. Mi to wygląda na powierzchowne zmiany (żadnych głębokich rys). Czy ten model jest znany z tego (jak np. mój slk r170) czy raczej trzeba się spodziewać większego przebiegu niż deklarowane 120k? Czy w grę wchodzi jedynie wymiana tych elementów czy da się je przywrócić do życia? Z jakim kosztem trzeba się liczyć?
2. Pedał hamulca jest bardzo twardy i ma bardzo niski skok przez co bardzo źle mi się nim jechało. Czy to również coś charakterystycznego dla tego modelu?
3. Czy w okolicach Otwocka znalazłby się ktoś kto chciałby zobaczyć mój egzemplarz i podzielić się własnym doświadczeniem? Oczywiście nie za darmo.
4. Podczas jazdy bez dachu potwornie wieje - był z tyłu windshot ale nie było plastików w zagłówkach. Porównując do mojego r170 to w tym drugim jest lekka bryza ;) I tak jak poprzednio - czy tak już tutaj jest?

PostNapisane: 27.03.2022, 17:36 

Nr klubowicza: 770
Czołem.
Trochę podpowiem :)
1. Plastiki - to raczej nie jest bolączka, Ja miałem dokładnie takie samo auto , i wszystkie plastiki było w idealnym stanie - przebieg ponad 140tyś. Ale to wszystko zależy od poprzednich właścicieli - to nie są niezniszczalne elementy i jak toś no rzuca klucze obok ręcznego , to można zniszczyć ten element. Naprawa/regeneracja nie jest jakoś mocno kosztowna , na forum na pewno znajdziesz wątek , w którym jeden z naszych kolegów , zrobił to sam - pisał ze miał z tym sporo zabawy, i satysfakcji że wyszło ZAJEFAJNIE.
Zawsze można też te elementy zrobić w hydrografiką - widziałem auta które miały to właśnie na tych wspomnianych elementach i przyznam że wyglądała to nawet "smacznie "
2. Hamulec - ja też miałem dość twardy , tak też zawsze miałem jak zaczynałem sezon - u mnie zima była "pod kołderką"
3. Nie wiem jak jest w okolicach Otwocka , ale na pewno w Warszawie masz PorschePana - zobacz jak masz do nich daleko. Na 100 % , przed zakupem , zrób przegląd przed zakupowy. Chłopaki mają tam "ciasny" kalendarz, ale jak zadzwonisz , na pewno Ci pomogą. Nie ma co ryzykować - opinia kolegi oglądającego jest na pewno cenna, ale w gładzie ni zajrzycie , i nie określisz wkładu jaki będzie Cię czekał - a na pewno będzie, jak ktoś wcześniej nie dbał o wnętrze , to podobnie może być tematami technicznymi.
4. No nie powinno głowy urywać - chyba że jechałeś ponad 120km/h wtedy faktycznie , jest to odczuwalne zjawisko . Ja wcześniej też miałem SLK tylko 171 - dla mnie nie było różnicy. Wiatr we włosach był zawsze ;)

Jak to ma być Twój pierwszy PROSIAK, pamiętaj o zrobieniu tego przeglądu przed zakupowego - jest sporo dobrych egzemplarzy , ale nie brakuje też "ulepków" na których można się nieźle "ślizgnąć "
A ten model którego oglądałeś , jest na jakimś portalu ogłoszeniowym ? Podaj linka - może ktoś z kolegów już je sprawdzał - jak tak, znajdziesz sporo odpowiedzi :) - wątek CIEKAWE OGŁOSZENIA - sporo stron, ale może tam już coś o nim jest.

Udanego zakupu ! :)
I chwal się fotkami jak już będzie stał przed garażem :)
AVE

BartekG
Jest 911-996.2 - C2 - manual
Był : Boxster 986 -2,7 manual

PostNapisane: 27.03.2022, 18:33 
No nie no, jeśli mowa o tych "zamszowych" plastikach, to jest to zdecydowanie bolączka w ogóle aut i różnej elektroniki (np ja musiałem wywalić do śmieci słuchawki Aiaiai bo zrobiły się obrzydliwe, lepkie, pomimo że więcej czasu spędzały spakowane, niż na głowie, BMW z tamtych lat też miewają często z tym problemy) z okolic 2000 - 996.1 miewają ten problem, w 996.2 już jest z tym troche lepiej, np u mnie wszystko jest spoko jak dotąd - a Boxster z tamtych lat to to samo wnętrze praktycznie. Jak rozkład (chemiczny) się rozpoczął, to można tylko zregenerować/wymienić

PostNapisane: 27.03.2022, 18:52 

Serdecznie dziękuję za odpowiedzi.
Prawdopodobnie byłem pierwszym oglądającym ten egzemplarz. Przyjechał ze Szwajcarii - podobno uszkodzony podczas gradobicia. Wiele elementów uszkodzonych i pomalowanych w PL. Samochód jeszcze do dokończenia przez sprzedającego - lakier dopiero nałożony, wymaga wykończenia. Tutaj link:

https://roadstery.pl/_page/index.php?mod=371

Stąd miałem już kiedyś mx5 i aktualnego r170 i właściciel roadstery.pl jest jak najbardziej godzien zaufania. Ale właścicielem prosiaka jest jakiś jego znajomy, więc podchodzę już z większą dozą nieufności ;)

Dzięki za namiary na PorschePana. Myślałem o vcentrum ale PorchePana chyba ciekawiej wygląda.

Wszelkie wskazówki co do tego egzemplarza i zakupu mile widziane.
Dzięki!

PostNapisane: 27.03.2022, 21:56 

Nr klubowicza: 770
Bardzo fajna konfiguracja kolorystyczna !
Po zdjęciach , za dużo nie można powiedzieć. Fajnie że ma wszystkie lampy w oryginale ( pomarańczowe ) . Ja akurat , jestem zwolennikiem oryginałów , bez modyfikacji. To też , daje jakąś informację o szkodach komunikacyjnych.
Po fotkach OK< ale sprawdź auto przed zakupem. Będziesz miał wszystko jasne i czytelne :)
Plastiki - hydrodruk i wszystko będzie OK :)
Pozwodzenia.

BartekG
Jest 911-996.2 - C2 - manual
Był : Boxster 986 -2,7 manual

PostNapisane: 27.03.2022, 22:26 

Nr klubowicza: 791
Przeczytaj ten wątek:
boxster-986-s-meridian-pamietnik-t20846-100.html?hilit=boxster%20986

Jeśli ktoś ma trochę zdolności, wiedzy i odwagi to wychodzi wnętrze jak fabrycznie nowe.

PostNapisane: 28.03.2022, 10:12 

Jak chcesz się spotkać i pogadać o 986 to możemy się złapać (Do otwocka mam rzut kamieniem).
Ekspertem nie jestem ale coś tam już o nich wiem.

W końcu przejechałem już trochę jednym :D

PostNapisane: 28.03.2022, 10:42 

Jaka jest/będzie cena za ten wóz? Nie, nie chcę Ci go podkupić, po prostu pytam z ciekawości. :D

PostNapisane: 28.03.2022, 11:00 

Co do ceny to jest to kwestia otwarta jeszcze. Wóz nie jest jeszcze do końca przygotowany do sprzedaży, okazało się, że musi to być fvat 23% i sprzedawca musi wszystko przeliczyć i przekalkulować.

PostNapisane: 28.03.2022, 11:02 

Czosnek napisał(a):
Jak chcesz się spotkać i pogadać o 986 to możemy się złapać (Do otwocka mam rzut kamieniem).
Ekspertem nie jestem ale coś tam już o nich wiem.

W końcu przejechałem już trochę jednym :D

Dzięki. Odezwę się! ;)

PostNapisane: 28.03.2022, 20:50 

Hej,
tak jak napisane. Umów się do PorschePana. Będziesz wiedział co i jak.
A przed zakupem to zobacz, czy jedzie prosto, czy niepokojących odgłosów nie słychać, czy dach się składa i rozkłada poprawnie.

Ja pierwszego kupiłem w 2012 roku i sprzedałem w 2015 albo 2016.
W piątek kupiłem, niestety oglądałem też kilka szt i ciężko coś znaleść w dobrym stanie (bez wypadku) w normalnych pieniądzach. Myślę, że malowane elementy w ponad 20 letnim aucie nie powinny Cię odstraszać, byleby elementy konstrukcyjne nie były naruszone.

Odnośnie środka to mój ma 230k i wygląda baaardzo dobrze

PostNapisane: 29.03.2022, 12:29 

Jestem umówiony ;)

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]