Kilka dni temu chciałem przykleić coś w dachu i zostawiłem auto z w połowie otwartym dachem tak aby go nie naprężać. Po 3 dniach wróciłem do garażu, niestety dach totalnie przestał reagować. Podnosi się tylna blenda. Ręcznie z pomocą ojca dach zamknęliśmy. Działa ryglowanie dachu w kabinie. Gdy chce dach złożyć, rygiel ładnie się chowa a tylna lotka się podnosi, ale dach ani drgnie. Trzymając przycisk słyszę pracę jakiegoś mechanizmu ( jest cykliczna tam coś słuchać przez 3 sekund,potem kilka sekund przerwy i ponownie ten sam dźwięk. Czytam, że jedna z przyczyn może być brak płynu hydraulicznego, ale nie widziałem żadnego wycieku. Przy okazji, jaki płyn należy dobrać do tego układu? ( Zwykły płyn do hydrauliki?) Dołączam zdjęcia na jakim etapie zatrzymuje się dach
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Dołączył: 8.07.2007 Posty: 5188 Lokalizacja: Rawa Mazowiecka/Warszawa
Nr klubowicza: 193
Płyn taki jak do wspomagania.
Może być kilka przyczyn. Trzeba zerknąć, ale od sprawdzenia stanu oleju też bym zaczął. Możesz napisać w jakiej pozycji dokładnie dach zostawiłeś na kilka dni?
Dach był dosłownie w połowie otwarty ( tzn, był zadarty do góry) Zrobiłem mały eksperyment. Ustawiłem auto na podjezdzie skierowane przodem (nosem) w dół, i wtedy dach zaczął działać.. co prawda bardzo wolno i było słychać dziwne dźwięki. Obczaiłem w internecie kwestię płynu hydraulicznego, i wygląda mi na to, żę jest go w zbiorniczku grubo poniżej minimum. ( chociaż w garażu nie widziałem żadnego wycieku a dach przestał działać dokładnie po tym jak zostawiłem go w połowie otwarty) Chciałbym dzisiaj go uzupełnić, ale niestety, nie wiem jakiej klasy płyn mam kupić, i ew. gdzie jest dostępny. ( tylko serwis Porsche?) Spróbuję zrobić małą relację zdjęciową z przeprowadzonej naprawy. Jesteście w stanie podać dokładnie jaki płyn hydrauliczny zastosować?