porscheee napisał(a):
przy okazji tematów elektronicznych , czy jest możliwość złamania kodu czy tez innej blokady (nie znam się) na kablu do wgrywania softow , zczytywania logów itd. , kupiłem takowy kabel w usa softronic durametric etc . i ponoc on jest tylko do użytku 1 auta , tzn jak już raz uzyjesz możesz go tylko uzyc do tego egzemplarza ponoc zapisuje sobie vin , trochę mnie to dziwi bo kosztuje prawie 500$ , ktoś cos wie ? I kolejne pytanie czy jak sprobuje uzyc do innego czy on się zblokuje i nei zadziała nawet na tym pierwszym aucie , może to sciemy sprzedajacyh ten produkt ?
Jest przypisany do jednego auta, nawet jak spróbujesz go użyc z innym to nie zadziała, ale zawsze zadziała z tym pierwszym. Ale w takim razie musisz mieć ten kabel bo przyszedł do Ciebie razem z softem? Evoms, FVD, Todd Knighton i pewnie paru innych dostarczają kable które działają tylko z autem na którym ma być reflash ECU. Podstatowy kabel od Durametric'a obsługuje 3 zapamiętane auta, a ten droższy nieograniczoną ilość.
Durametric zaczął być jeszcze ciekawszy, bo o ile PIWIS można było w miarę łatwo sklonować, to nowy Porsche Tester to jest mała twierdza

Dysk zaszyfrowany, rejestruje każdy ruch kursorem... Co im przeszkadza że ktoś mógł się tym pobawić?
A co do programowania, słyszałem jeden trick, ale nigdy nie miałem okazji go sprawdzić i nie wiem czy działa. Mianowicie bierzemy dwa sterowniki, używany i fabrycznie nowy CZYSTY. Robimy dokładnie odwrotnie niż przy przenoszeniu danych ze starego na nowy. A więc kompiujemy czysty a potem wgrywamy to na stary, czyszcząc go. Dzięki temu są dwa niezapisane ECU. Ale jeszcze raz powtórze, tylko to zasłyszałem, więc nie mam żadnego potwierdzenia.