Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 16.04.2021, 6:35 

Jak w temacie. Mam w aucie aftermarketową jednostkę.
Auto jest z 2001r. Z tego co udało mi się ustalić oryginalnie w 996 były montowane radia CDR 22 produkcji Beckera.
Chyba w późniejszych rocznikach montowano również Beckery, model DTM.
Pytanie brzmi czy Becker brandowany napisem Porsche ma jakiś inny kolor podświetlenia niż np. model BE 4720?
Drugie pytanie czy dużym nietaktem jest założenie Beckera bez napisu Porsche lub innego modelu Beckera niezgodnego z VINem? Jak na to patrzycie jako koneserzy marki? :wink:

PostNapisane: 16.04.2021, 9:53 

Przerabiałem to ostatnio i postawiłem na oryginalne z kilku względów. Przede wszystkim w skali całego auta nie był to wielki koszt, po drugie jak już masz wracać do tak upośledzonego technicznie radia (brak bluetooth, mp3 itp) to jedyny sens ma to w przypadku montażu oryginalnego, bo poza oryginalnością to ono nie ma za wiele do zaoferowania. Chyba że zamontujesz jakiś wyższy model Beckera typu Grand Prix lub Indianapolis.

Na upartego panel możesz przełożyć na taki z logiem Porsche, nowa obudowa kosztuje 200zł, dalej to tylko panel, nie wiadomo jakie logo startowe będzie w radiu, bo widziałem i VW i Kia i Becker.

PostNapisane: 16.04.2021, 9:58 

Nr klubowicza: 696
kilazz napisał(a):
upośledzonego technicznie radia (brak bluetooth, mp3 itp)

Akurat bluetooth zawsze możesz bardzo łatwo i tanio dołożyć i sterować nim z oryginalnego radia. Opisałem to tutaj: viewtopic.php?p=213110#p213110

PostNapisane: 16.04.2021, 10:02 

Tak, zgadza się, w oryginalnym da się to zrobić, i w oryginalnym jak już mamy to ma to sens, ale jak już kupować Beckera bez logo to już chyba lepiej doposażyć się w gotowy wyższy model z mp3 i bluetooth.

ps. w ogole siersciu to masz sporo fajnych pomysłów, co planuje coś zrobić to już widzę, że to masz przerobione :D

PostNapisane: 16.04.2021, 10:41 

Nr klubowicza: 696
kilazz napisał(a):
ps. w ogole siersciu to masz sporo fajnych pomysłów, co planuje coś zrobić to już widzę, że to masz przerobione :D

Dziękuję :)

PostNapisane: 16.04.2021, 20:03 

Porsche Classics wypuściło właśnie najnowszy PCM do 996. Ma Apple Car Play / Android Auto (a więc i wszystkie fajne rzeczy typu Spotify czy Google Maps), ekran dotykowy 7". No i jest to Porsche, a nie jakiś aftermarket.

https://www.porsche.com/international/a ... ghts/pccm/

Osobiście nic bym innego do tego auta nie kupił.

PostNapisane: 16.04.2021, 20:19 

Elberoth napisał(a):
Porsche Classics wypuściło właśnie najnowszy PCM do 996. Ma Apple Car Play / Android Auto (a więc i wszystkie fajne rzeczy typu Spotify czy Google Maps), ekran dotykowy 7". No i jest to Porsche, a nie jakiś aftermarket.

https://www.porsche.com/international/a ... ghts/pccm/

Osobiście nic bym innego do tego auta nie kupił.

Genialna ta stacja!

PostNapisane: 17.04.2021, 1:01 

A ja pociągnę temat jeszcze trochę jeżeli można. Też kupiłem auto z aftermarketowym radiem (Blaupunkt Trafic Pro) i zamierzam go usunąć. Nie chce jednak niczego współczesnego, bo nie chce żadnych kolorowych wyświetlaczy itp. Ma być oryginał i w duchu lat w których 996 było produkowane. Mam jednak złe doświadczenia z radiem Becker z Mercedesa Clk który miałem wcześniej. Padły trzy sztuki (światłowód który idzie do zmieniarki) wiec zrezygnowałem z zakupu kolejnych.

1.Czy z OEM Porsche CDR22/CD22 też są jakieś problemy czy można przyjąć, że się nie psują?
2.Ponawiam pytanie o podświetlenie: czy tylko egzemplarze z logo Porsche będą miały pasujące do reszty kolorem podświetlenie?

PostNapisane: 17.04.2021, 5:49 

kilazz napisał(a):

Na upartego panel możesz przełożyć na taki z logiem Porsche, nowa obudowa kosztuje 200zł, dalej to tylko panel, nie wiadomo jakie logo startowe będzie w radiu, bo widziałem i VW i Kia i Becker.

Z tymi Beckerami i panelami do nich to też nie jest taka prosta sprawa bo raz, że mają na obudowie logo: właśnie KIA, Ford etc. A dwa, że mają inny kolor podświetlenia. Np. Kia i Ford zielone, a Vagowskie egzemplarze czerwony/niebieski.
Trafić ładnego Beckera z odpowiednim (bursztynowym) podświetleniem też jest ciężko.

PostNapisane: 17.04.2021, 8:08 

W tym roczniku były montowane tez CDR 32. Wygląda identycznie jak 22 ale ma trochę inne wnetrznosci - chyba było za dopłatą.

Takiego tez możesz poszukać.

PostNapisane: 17.04.2021, 13:46 

Nie znam technikaliow ale w połowie 2002 była jakaś zmiana na cyfrowe zamiast analogowego i cdr32 to już radio po tej zmianie

PostNapisane: 17.04.2021, 13:47 

Oleg napisał(a):
kilazz napisał(a):

Z tymi Beckerami i panelami do nich to też nie jest taka prosta sprawa bo raz, że mają na obudowie logo: właśnie KIA, Ford etc. A dwa, że mają inny kolor podświetlenia. Np. Kia i Ford zielone, a Vagowskie egzemplarze czerwony/niebieski.
Trafić ładnego Beckera z odpowiednim (bursztynowym) podświetleniem też jest ciężko.

Miałem na myśli obudowę panela z logiem porsche cdr22, są na allegro po 200zl

PostNapisane: 17.04.2021, 14:30 

kilazz napisał(a):
Nie znam technikaliow ale w połowie 2002 była jakaś zmiana na cyfrowe zamiast analogowego i cdr32 to już radio po tej zmianie
To nie do końca tak.

Od MY2003 było cdr23 (nie mylić z cdr32). I ono faktycznie było już cyfrowe plus światłowód (szyna/złącze MOST).

Cdr22 i cdr32 oba były analogowe. Tylko różniły się detalami.

PostNapisane: 17.04.2021, 17:16 

kilazz napisał(a):

Miałem na myśli obudowę panela z logiem porsche cdr22, są na allegro po 200zl

Możesz wkleić przykładowy link bo nie potrafię znaleźć ani jednego?

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]