Jak nie urok to ... jutro mam jechać w trasę a przypadkowo zauważyłem kilka kropli płynu chłodniczego na spodniej części ślizgu zderzaka (może uda mi się wrzucić zdjęcie z telefonu). Sprawdziłem stan w zbiorniczku i faktycznie nieco ubyło, uzupełniłem. Kilka dni temu zdziwiło mnie, że po dość krótkiej jeździe po mieście włączał się wentylator, ale pomyślałem, że gorąco i takie tam. Oczywiście sobota, więc mogę zapomnieć, żeby gdziekolwiek sprawdzić, bo jak podejrzewam do głębszej diagnozy będzie trzeba zdjąć zderzak. Sprawdziłem w dokumentach, że Mata wymieniał chłodnice klimy rok temu. Może ktoś z Was ma pomysł co mogło się zes.ać?
pewnie któraś z chłodnic płynu, albo połączenie. Niestety zderzak do demontażu w celu kontroli, bo z zewnątrz przykryte chlodnicami klimatyzacji, a od środka też słaby widok. regularnie uzupełniaj płyn chłodniczy dopóki nie zlikwidujesz usterki (raczej na zimnym silniku 🤗)
Najpewniej chłodnica płynu chłodzącego, w drugiej kolejności łącznik z chłodnicą. Zdemontuj koło, odczep nadkole i już będziesz miał jakiś pogląd na sytuację.
Na bank chłodnica płynu , to na ogół się w parach zmienia bo jak już klimy przegniła to i płynu już dostaje korozje z przegnicia i puszcza , jeśli nie chcesz nowej z aso lepiej kup zamiennik niż ori używkę , niestety koszt podwaja robicizna bo dochodzi specyficzne odpowietrzonie układu jak i spora ilość płynu który radzę odrazu wymienić
Pierwsze co ja bym sprawdzil szczelnosc polaczen przy chlodnicach. Czasem gumowe weze lub polaczenia lubia przepuszczac plyn. Moze stare opaski juz nie trzymaja..