Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 22.01.2012, 15:00 

Witam serdecznie,

Bardzo prosze o pomoc. Jestem bardzo zaniepokojony wyrzucaniem plynu chlodniczego. Mianowicie jak auto stoi na jalowym biegu np. na swiatlach po kilku minutach zaczyna wyrzucać płyn - leci na lewna rurę wydechowa. Gdzies z okolic zbiornika.

Dodam ,ze jezeli jezdze delikatnie nic sie nie dzieje i generalnie jest OK, ale jak dam mu ognia to po kilkunastu minutach tez zaczyna wyrzucac podczas jazdy i po kilkuset kilometrach woła dolewki plynku..

Auto mialo wymieniane chlodnice ( kupilem go lekko uszkodzonego) i jakis magik to robil. Ciagle jest z tym problem...

Bardzo prosze o odpowiedz czy spotkaliscie sie z czyms takim. Czy jest to kwestia odpowietrzenia ukladu czy swiadczy to o jakiejs powaznej usterce silnika... ??

pozdr,

lukasz

Tytuł:
PostNapisane: 22.01.2012, 15:54 

pewnie zbiorniczek jest pęknięty.

Tytuł:
PostNapisane: 22.01.2012, 16:54 

Oby tylko płyn nie szedł z bloku.Te bloki nie mają zbyt dobrej opinii. Sprawdź, czy nie masz płynu w oleju. Ja bym podjechał do kogoś, kto zna te silniki - szybko znajdzie przyczynę.

PostNapisane: 22.01.2012, 17:07 

Sprawdź korek zbiornika. U mnie wymiana korka rozwiązała problem.

Tytuł:
PostNapisane: 23.01.2012, 11:55 

Ja mialem takie objawy jak miałem pękniętą uszczelke pod głowica. Jednak wyrzucanie plynu chlodzacego moze byc spowodowane tym, ze ten mechanik po wymianie chlodnic zle odpowietrzyl uklad chlodzacy. Zacznij od tego i oczywiscie sprawdzenia oleju czy nie ma w nim w wody. Gdyby odpowietrzenie nie pomoglo najlepiej spusc olej i zobacz w jakim jest stanie

Tytuł:
PostNapisane: 24.01.2012, 10:41 

Ja miałem taki problem przy nieodpowiednim odpowietrzeniu układu, po procedurze problem zniknął. Gdyby przy okazji grzanie przestało działać natychmiast się zatrzymaj i odpowietrz układ uzupełniając do stanu.

Tytuł:
PostNapisane: 24.01.2012, 11:10 

Temat wraca co chwile. Tak jak pisali koledzy najprawdopodobniej nie odpowietrzony ukł. chłodzenia, co bardzo często doprowadza do pęknięcia zbiorniczka wyrównawczego (nowy w ASO kiedyś kosztował 1000coś pln). Na dzień dobry zobacz czy nie jest pęknięty, a jeśli nie, to w przyklejonych masz temat "Pomoce techniczne, workshop manuale, itp..." tam będzie serwisówka do 996 do pobrania z opisaną procedurą odpowietrzania (dla Tiptronic nieco innaczej). Jak nie będziesz chciał sam się w to bawić, to napisz skąd jesteś i napewno znajdzie się w Twojej okolicy ktoś kto będzie wiedział co robić.

Tytuł:
PostNapisane: 14.03.2012, 20:48 

Chyba sie udalo ;) podniosłem tył auta do góry i naprawde wywalil jeszcze spore ilosci powietrza... generalnie juz w trakcie jazdy nie robi takiego cisnienia i jej OK, wiec mam nadzieje, ze byla to kwestia odpowietrzenia ukladu...

dziękuje za POMOC !!!!

POZDRAWIAM

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]