Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 19.12.2016, 9:09 

Panowie,

Dopłyneło do mnie moje 996 z JAP, po ponad 2 mcach czekania ;) I to jest plus. Minusem jest fakt, że póki co od wczoraj nie odpaliło:

- akumulator definitywnie był martwy więc włożyłem nowy (działa elektronika cała, szyby, klima, radio, klapy itd mimo że tylko sprawdziłem na szybko żeby nie rozładowywać aku)
- nie było NIC benzyny, dolałem 15 litrów 95tki

Elektronika cała smiga, przy próbach zapalenia natomiast kręci tak jakby za chwilę miało ruszyć, ale bez tego ostatniego zaskoczenia. I cały czas tak samo, nic gorzej ani lepiej.

Kluczyk/ pilot (mam tylko jeden) przy wciśnięciu swieci sie na czerwono, w środku odpowiada mu czerwona lampa alarmu ale jakos dziwnie niezsynchronizowane - czasem jak sie wcisnie to gaśnie, czasem nie. samochod sie nie zamyka "z pilota". po przekreceniu w drzwiach i zamknięciu nagle zaczal wyć alarm którego nie moglem wyłączyć pilotem - musialem otworzyc drzwi przez przekręcenie klucza w drzwiach, wlozyc kluczyk do stacyjki, przekrecic i dopiero sie wyłączyło.

Szukam na forum o co może chodzić, widziałem wątek z alarmem/ immobilizer, ale nie wiem czy to dobry trop i jeśli tak - to co dalej...

czy ktoś miał taki problem, zwłaszcza przy sprowadzanym z daleka i stojącym ileś czasu? Już nie wiem co mam robić...

Jestem z Łodzi, może znacie kogoś kto mógłby na miejscu pomoc?

PostNapisane: 19.12.2016, 9:40 

U mnie było podobnie jak samochód przypłynął to było bardzo mało paliwa, nie pomyślałem ,żeby przed oddaniem do lakiernika dolać paliwa i u niego paliwo się skończyło po dolaniu paliwa właśnie kręcił i nie odpalał. Podłączyli go wtedy pod jakiś komputer diagnostyczny wykasowali wszystkie błędy sterownika silnika i zapalił z pierwszego :D

PostNapisane: 19.12.2016, 12:32 
Klubowicz

Nr klubowicza: 258
Japońskie czasami tak maja...

Bartek

997.1 GT3
964 C2
958 3.0d
996 turbo X50 [był]
964 C4 [był]

PostNapisane: 19.12.2016, 12:39 

Był diagnosta, niestety nadal nie odpaliło. Został i pojawia się jeden błąd - czujnika wałka rozrządu (P0348)

Wg diagnosty albo 1 - coś nie tak z rozrządem, 2 - czujnik (jeden) do wymiany, 3 - immobilizer który powoduje odcięcie zapłonu i stąd błąd tego czujnika.

Kombinuje dalej...

PostNapisane: 19.12.2016, 17:17 

witam, nie kombinuj. pewnie rozrząd do roboty.. a przy silniku m96 sam nic nie zrobisz. oglądałem w weekend kilka niby igieł z Japonii. sa to dobre wozy a nawet bdb. ale bez przesady.

PostNapisane: 19.12.2016, 17:30 

Długi napisał(a):
witam, nie kombinuj. pewnie rozrząd do roboty.. a przy silniku m96 sam nic nie zrobisz. oglądałem w weekend kilka niby igieł z Japonii. sa to dobre wozy a nawet bdb. ale bez przesady.

nie chce dłubać w silniku, ale czujnik rozrządu / immobilizer chyba warto sprawdzic zanim wezme auto na lawetę i pojadę w Polskę.

przed załadunkiem na statek normalnie odpalał, sami jezdzili nim na parkingu itd wiec mam nadzieje, ze rozrząd nie zespuł sie tak sam z siebie w czasue podrózy.

po wymianie bateryjki w kluczyku nadal nie działa otwieranie/ zamykanie samochodu z kluczyka/pilota. Dostałem cynk, że może immobilizer zablokował zapłon ale trzeba go "koszernie" zamknąć i otworzyć żeby odblokować i dopiero zapali. a mój sie nie chce ani zamknac ani otworzyć z pilota...

PostNapisane: 20.06.2018, 8:36 

Dla potomnosci: problem rozwiązany jeszcze w grudniu --> nie chodziło o benzynę, akumulator ani nic innego, po prostu immobilizer i kluczyk, który się zdekodował w jakiś sposób. Zostało zakodowane wg klucza i odpaliło bez problemu.

PostNapisane: 20.06.2018, 8:43 

frbo napisał(a):
Dla potomnosci: problem rozwiązany jeszcze w grudniu --> nie chodziło o benzynę, akumulator ani nic innego, po prostu immobilizer i kluczyk, który się zdekodował w jakiś sposób. Zostało zakodowane wg klucza i odpaliło bez problemu.

Dzięki za update, może się przydać innym w przyszłości ;)

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]