Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 23.09.2021, 21:21 

Akurat miałem wymienić jutro w innym samochodzie i myślałem, że będzie to zwykła wymiana. Ale się przeliczyłem bo się okazuje, że musi być niebieski . Mało tego zaleca się przed wymianą zalanie wodą destylowaną, zlanie i dopiero napełnienie. I zacząłem się zastanawiać bo do 911 zalałem "jakiś" markowy ale ani marki ani koloru nie pamiętam ..... Podpowie ktoś ?

PostNapisane: 20.10.2021, 14:55 

Plyn chlodniczy ma nie zamarzac i nie zatykac przeplywow. Teoretycznie, gdyby zalozyc, ze nie uzytkujesz auta ponizej zera woda by dala rady. Ja zalalem zwykly i zadnych problemow nie zauzywalem. Ktos ma inne doswiadczenie? Koniec koncow to jest samochod i silnik 'standardowy'. Plyn doswiadcza temperatur jak w unnych autach.

PostNapisane: 20.10.2021, 14:58 

Pół świata leje Prestone :wink:
Nie ma tu żadnej magii, z wyjątkiem jakichś na prawdę dziwnych konstrukcji, do większości aut można stosować to samo.

PostNapisane: 20.10.2021, 17:33 

Macieju nie dawaj takich rad. Widziałem już zawalony kamieniem układ po wieloletnim używaniu kranówy.

PostNapisane: 20.10.2021, 23:06 

Dobrze piszecie ale ... Jest co najmniej dwie marki które nie za bardzo lubią inne niż dedykowane płyny . Honda i nissan. I w jednym i drugim przypadku zdarzają się awarie pompy w przypadku długotrwałego stosowania innego niż dedykowany. Dla tego zapytałem o Porsche, ale jak widać niewybredne :D

PostNapisane: 21.10.2021, 13:55 

Romcio napisał(a):
Macieju nie dawaj takich rad. Widziałem już zawalony kamieniem układ po wieloletnim używaniu kranówy.

To nie byla absolutnie rada, woda w naszym klimacie sie nie sprawdzi. Kwestia kamienia to kwestia mineralizacji tego czym zalejesz. Z ta woda to przenosnia oczywiscie. Ciezko mi sobie wyobrazic, ze plyn chlodniczy, wymianiany zgodnie z zaleceniami producenta moze cos zatkac (i jest to wina plynu a nie konstrukcji).

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]